Doğa Dostu Tasarlanan Polonya Ordu Müzesi
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
WXCA Architects tarafından tasarlanan ve Buro Happold'un mühendisliğini üstlendiği sürdürülebilir mimari Polonya Ordu Müzesi Varşova'da açıldı. Tarihi Varşova Kalesi'nde konumlanan müze projesi, modern bir halk için tarihi yapıları ve yeni inşaatı bir araya getiriyor. Müze bölgesi, 1830'larda Rus İmparatorluğu ordusu tarafından inşa edilmiş bir tepe kalesi olan Varşova Kalesi'nin 32 hektarlık bir kısmını kaplar. Polonya ordusu Citadel'i kullanmış ve bu sebeple şu ana kadar sınırlı bir alan olmuş.
WXCA'nın sürdürülebilir mimari projelerden Polonya Ordu Müzesi için hazırladığı tasarım, şimdi tamamlanmış olan Güney Binası'nı, daha sonra Gwardii Pieszej Koronnej Meydanı'nın kuzey tarafında inşa edilecek olan ikinci bir yapıyı ve yenilenmesi gereken birkaç tescilli yapıyı içeriyor.
Güney Binası etrafındaki parka ve doğal çevreye atıfta bulunan ortak bir yeşil çatı ile birleştirilen sekiz bloktan meydana geliyor. Toplam 12.000 fit kareden daha büyük bir inşaat alanına sahip olan yapı, geçici sergiler ve etkinlikler ile müzenin Polonya silahlarından oluşan büyük kalıcı koleksiyonu için esnek bir mekan sağlıyor.
Sürdürülebilir mimari projelerden müze var olan Citadel mimarisine görsel olarak karışan renkli, yerinde dökme mimari beton ile inşa edilmiş. Yapının anıtsal ölçeği, alanın iki yüz yıllık tarihini yansıtan ve ordu ile yakın ilişkiyi devam ettiren askeri süslemelerden meydana gelen ısmarlama bir kalıp deseni barındıran bir cephe ile hafifletilmiş. Her bir süsleme parçasının boyutu, bilhassa el olmak üzere, insan ölçeğine göre belirlenmiş. Desen galerilerin duvarlarında ve iç alanlarda tekrar ediyor.
Güney Binası'nın sade görünen ortogonal hacminin arkasında, WCXA ve Buro Happold arasındaki yakın iş birliği neticesinde teknik ihtiyaçları tasarıma özenle dahil edilen karmaşık bir teknik altyapı bulunuyor.
Mekanik, elektrik ve sıhhi tesisat fonksiyonları ana duvarlara dökülürken, beton tavan ve çatı iç ortam sıcaklığını ayarlayan bir termal kütle sağlıyor. Isı pompalarıyla birlikte çalışan ve 150 metre derinliğe kadar açılmış 91 dikey sondaj kuyusundan meydana gelen bir zemin eşanjörü vasıtasıyla yıl boyunca düşük enerjili bir ısıtma ve soğutma sistemi temin ediliyor. Bu yüzden sürdürülebilir mimaride kullanılan pasif sistemler tercih edilmiş.
Buro Happold ayrıca Vistula nehri kenarından Kale'nin zeminindeki dolguya erişim sağlayan yeni bir giriş tüneli tasarladı. Art germe yapısal sistemi, tünel için gereken beton miktarını en aza indiriyor. Yeni bir giriş ve kısa bir süre önce tasarlanan yaya köprüsü, Citadel içindeki bağlantıları güçlendirerek ve Citadel ile kent arasında yeni bağlantılar meydana getirerek dolaşıma daha fazla destek oluyor.