İnşaat Sektörünün Tüm Paydaşları 'buildingSMART Türkiye'yi Kurdu

Bir projenin, en başından sonuna kadar bir bütün olarak ele alındığı bütünsel yapı tasarım yaklaşımı olan BIM'in, artık Türkiye'de de sistemli bir şekilde kullanılmasının önü açıldı.

İnşaat sektörünün en önemli teknolojik gelişimlerinden biri olan BIM (Building Information Modelling) yani Yapı Bilgi Modellemesi'nin Türkiye'de kullanımının daha da yaygınlaşması amacıyla, sektörde rol alan tüm paydaşlar tarafından önemli bir adım atıldı. Türkiye inşaat malzemeleri sektörünün çatı örgütü Türkiye İMSAD'ın ev sahipliğinde bir araya gelen mimar, mühendis, müteahhit, teknik müşavir, yazılımcı, danışman, akademisyen ve inşaat malzemesi sanayisi temsilcilerinden oluşan proje ortakları; yapı endüstrisinde sayısal dönüşümün öncüsü 'buildingSMART Türkiye'nin kuruluş sürecini başlattı.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de inşaat sektörü dijitalleşmede diğer sektörlerin çok gerisinde kalıyor. İnşaat sektöründe dijital dönüşüm sürecinin en önemli teknolojik örneklerinden biri olan BIM, Endüstri 4.0 ve dijitalleşme çağında inşaat sektörünü geleceğe taşıyor.

Günümüzde tüm sektörler teknolojideki gelişmelerle kendini yenileme ve geliştirme imkanı bulurken, inşaat sektörünün de bu gelişmelere ayak uydurması, geleceği yakalaması için elzem görünüyor. 21'inci yüzyılda inşaat sektörü tasarım ve projelerinde yüzyıllardır kullanmakta olduğu 2-boyutlu (2D) pafta kullanımın ötesinde, artık proje verileriyle beraber 3-boyutlu (3D) modelleri kullanarak yeni bir sürece geçiş yapıyor. Artık yapılar eskinin üretim yöntemleri ile değil, inşaat sonucunun görülebildiği üç boyutlu modelleme sistemleri ile yapılıyor.

BIM, buildingSMART Türkiye temsilciliği ile inşaat sektörünün tüm alanlarında yaygınlaşacak
Tüm dünyada hızla yayılan BIM ile inşaat ve yapı sektörü; hız, verimlilik, sürdürülebilirlik ve artırılmış ekip çalışması avantajlarına kavuşuyor. Dolayısıyla BIM'in önemi, hem yurtdışındaki projelerdeki gereksinimler hem de Türkiye'de sektörün bu yönde evrilmesi doğrultusunda her geçen gün artıyor. Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde ilk üç sıra içinde yer alan Türk müteahhitlerin daha fazla değer yaratması adına istihdam, malzeme ve projelerin de birlikte hareket etmesi için özel sektörün yanı sıra kamu kuruluşlarının da BIM uygulamalarına yönelik desteğinin sağlanması gerekli görünüyor.

Bu noktadan hareketle müteahhit, müşavir ve yazılım sektörü temsilcileri ile akademisyenler bir araya geldi ve inşaat malzemesi sanayisinin çatı örgütü Türkiye İMSAD'ın ev sahipliğinde BIM uygulamalarının inşaat sektörünün tüm alanlarında yaygınlaşması için 1 yılı aşkın süre boyunca çalışma ve toplantılar düzenledi. BIM konusunda yapılan bu toplantılar verimli sonuçlar alarak bir odak oluşturulmasının gerektiği yönünde ortak kanıya varıldı ve bu bağlamda yapı endüstrisinde sayısal dönüşümün öncüsü olarak kendini konumlandıran ve bu konuda uluslararası veri standartlarını oluşturan otorite bir kurum haline gelen buildingSMART'ın Türkiye temsilciliğinin kurulmasına yönelik ilk adım atıldı.

Mimarlar, müteahhitler, taahhüt firmaları, teknik müşavirler, yazılım firmaları, danışmanlar, inşaat malzemesi üreticileri, akademisyenler ve uzmanlardan oluşan buildingSMART Türkiye Çalışma Grubu, 200'ün üzerinde üyesiyle, Henry Ford'un "Bir araya gelmek başlangıç, bir arada kalmak gelişim, bir arada çalışabilmek başarıdır" prensibinden yola çıktı. Bir yandan standartların oluşturulması, rehber dokümanların hazırlanması, ürünlerin yer alacağı dijital BIM Kütüphaneleri oluşturulması gibi konularda çalışmalar yürütülürken, diğer yandan temsilciliğin resmi hale gelmesi için temaslarda bulunuldu.

Bu çalışmalar sonucu 25 Ekim 2018 tarihinde buildingSMART Türkiye Çalışma GrubuBaşkan Yardımcısı Dr. Ahmet Çıtıpıtıoğlu, Çalışma Grubu Sekreteri Müge Sümerol ve Türkiye İMSAD Genel Sekreteri Aygen Erkal, buildingSMART-International Home of Open BIM İcra Kurulu Başkanı Richard Petrie ile Londra'da bir araya gelerek buildingSMART Türkiye temsilciliğinin kurulması için resmi başvurusunu gerçekleştirdi.

Küresel standartlar, ulusal standartlar olarak kabul ediliyor

Londra'daki görüşmede buildingSMART'ın en önemli misyonunun açık ve paylaşılabilir sosyal altyapının toplumsal, çevresel ve ekonomik faydaların kazanılması açısından dünya çapında ticari ve kurumsal süreçlere uygulanabilirliği konusunda farkındalık yaratmak olduğunu belirten Richard Petrie, "BIM konusunda uluslararası standartların oluşturulmasında işin tam ortasındayız. Tedarikçilerin çoğu bu standartların uygulanmasına önem veriyor. Sektörde küresel boyutta standartları belirledikten sonra ulusal standartlar olarak kabul edilmesini sağlıyoruz. Biz Türkiye'de bu alanda hızlı gelişmeler olacağına inanıyoruz" dedi.

5 Aralık 2018 tarihinde gerçekleştirilen buildingSMART-International Yönetim Kurulu'nda yapılan başvuru değerlendirildi ve "buildingSMART Türkiye Chapter-in-formation" yapılanması onaylandı. 2019 yılı itibarıyla Standartlar ve Yayınlar Çalışma Grubu, Teknoloji Çalışma Grubu, Proje Geliştirme Çalışma Grubu, Eğitim Çalışma Grubu ile İletişim, Tanıtım ve Üyelik Çalışma Grubu da, belirlenen yol haritaları doğrultusunda faaliyetlerine başlıyor.

BIM - Yapı Bilgi Modellemesi

Dijital dönüşüm sürecinin en önemli teknolojik örneklerinden biri olan BIM (Building Information Modelling) yani Yapı Bilgi Modellemesi; bir yapının yaşam dönemi boyunca gerekli tasarım ve proje verisinin dijital formatta yönetilmesini sağlayarak, yapı için adeta bir bilgi bankası niteliği taşıyor. Gelişmiş ülkelerde yatay entegrasyonun en güzel örneklerinden biri olan BIM, nihai müşteriden üreticiye kadar tüm paydaşların ortak aklının buluştuğu; enerjiden atık yönetimine, kaynak kullanımından kullanıcı ilişkilerine kadar tüm sürecin bir bütün olarak ele alındığı bütünleşik bir yapı tasarım yaklaşımı. Dijitalleşmeden Endüstri 4.0'a, AR-GE'den inovasyona tüm ihtiyaçların ve çözümlerin yanıtlarını bulduğu bir platform.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)