Koruma Mimarlığının Somut Örneği: Çinili Hamam – Zeyrek
Türkiye Projeleri Panel Serisi’nin Üçüncüsü Koruma Mimarlığını Ele Aldı
TSMD tarafından düzenlenen Türkiye Projeleri panel serisinin üçüncüsü, Seranit Grup sponsorluğunda, “Koruma Mimarlığı” teması ile TSMD Mimarlık Merkezi’nde yapıldı.
Türk Serbest Mimarlar Derneği (TSMD) Yönetim Kurlu Başkanı Aytek İtez ve Seranit Grup Proje ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Banu Uçak’ın açılış konuşmalarını yaptığı serinin üçüncü konusunda Koruma Mimarlığı teması altında KA-BA Mimarlık’ın restorasyon projesini yaptığı Çinili Hamam – Zeyrek projesinin detayları mimarı, proje müdürü ve projede danışmanlık yapan akademisyenleri tarafından aktarıldı.
Proje sürecinde danışmanlık yapan Yrd. Doç. Dr. Gülsün Tanyeli’nin moderatörlüğünde düzenlenen panelde, proje mimarı (müellifi) KA-BA Mimarlık’tan Cengiz Kabaoğlu ve İstanbul Turizm Otelcilik Anonim Şirketi Proje Müdürü Yavuz Suyolcu konuşmacı olarak katıldılar.
Panelin açılışını Yrd. Doç. Dr. Gülsün Tanyeli, hamamlar üzerine yaptığı konuşmasıyla yaptı. Tarihi hamamların şimdiki kullanımlarına yönelik restorasyon çalışmalarından bahseden Tanyeli, Çinili Hamam’ın 1970’lerde faal olarak çalışırken, 2010 yılında kullanımının azalarak kapandığını ve satıldığını söyledi. Çinili Hamam Projesi’nin sahibi ve yatırımcısı İstanbul Turizm ve Otelcilik A.Ş. oldu.
Proje sürecinden bahseden Cengiz Kabaoğlu, projenin hayata geçirilmesinin kendileri için bir şans olduğunu söyledi. Kabaoğlu, proje başlangıcında 3 temel başlığı ele aldıklarını belirtti:
1) Yapısal sorunlar,
2) Mimari ögeler,
3) Bezeme programı.
Yapısal açıdan sorunlu olan bazı önemli detaylar üzerinde çalışmalar yaptıklarını, hamamın kubbe ve cephe onarımlarının yapılarak güçlendirilmesinin sağlandığını söyledi. Mimari ögeler açısından bakıldığında, belgemeler sonucu yapının önemli mimari detaylara sahip olduğunu söyleyen Kabaoğlu, saçak izlerine, fil gözlerine, iç zeminde desenli mermerlere ve yeni sarnıçlara rastladıklarını ifade etti. Bezemeler konusunda da, Hamam’ın ismini aldığı “çinilerin” yoğunlukta olduğunu ve bunlar üzerinde çok detaylı çalışmalar yaptıklarının altını çizdi. Kabaoğlu, tüm bu detaylı çalışmaların ardından ana plan kararlarını şu şekilde sıraladı:
- Özgün Hamam İşlevinin Sürdürülmesi
- Yıkanma, Arınma, Dinlenme, Keyiflenme
- Çinili Hamam’ın Ve Hamam Kültürünün Sergilenmesi
- Bina ve Hikayesi, Kayıp Çiniler, Kırkçeşme Suları, Koleksiyonlar ve Buluntular
- Açık ve Kapalı Mekanlarda Kültürel, Sanatsal Etkinlikler Düzenlenmesi
- Kısa Süreli Sergiler, Özel Dinletiler, “Gelin Hamamı”, “Kına Gecesi” vb. Özel Toplantılar
- Hamam Kültürü Araştırma Kütüphanesi Kurulması
- Eski-Yeni Kitaplar, Gravürler, Filmler vb.
Proje Müdürü Yavuz Suyolcu, proje sürecinde çok detaylı ve titiz çalıştıklarını belirtti. Özellikle çiniler üzerinde tek tek çalışarak, yurt dışındaki müzelerden çinilerin orijinal boyutlarına ve desenlerine ulaştıklarını söyledi. Suyolcu konuşmasının ardından, Çinili Hamam’ın tarihini ve proje sürecini aktaran video gösterimini izleyiciler ile paylaştı.