Mete Mordağ’a DESIGN TURKEY 2014’te Dört Adet “İyi Tasarım” Ödülü
Endüstriyel Tasarımcı Mete Mordağ, Türkiye’nin en önemli tasarım ödülleri olarak kabul edilen Design Turkey 2014’ten Regatta, Innovasub ve Kartonworks markaları için tasarladığı Storexy, Pente, Divephone ve Meke ürünleri ile 3 farklı kategoriden 4 adet ödül kazandı.
Mete Mordağ, Design Turkey 2014’ten başarıyla aldığı ödüllerden biri olan Kartonworks markası için tasarladığı MEKE (Lambader) ile ilgili sorularımızı yanıtladı.
Ödüllü ürün / tasarım nasıl ortaya çıktı?
2012 senesinde Boğaziçi Üniversitesi’nde “Mühendislik ve Sanatın Buluştuğu Çizgi” isimli bir seminerimin ardından, Ömer Faruk Kahya ve Onur Kuru, Karton’dan mobilyalar üretme fikirlerini benimle paylaştılar. Geçtiğimiz 2 sene içinde ise bu birliktelikten Kartonworks doğdu. Meke – Lambader bu koleksiyonun ilk üyesidir.
Tüm Kartonworks koleksiyonunda olduğu gibi Meke – Aydınlatma Birimi’ndeki ana amacımız da yüksek kalite oluklu mukavva malzemesi ile akılcı katlama ve montaj teknikleri üzerinden estetik ve mühendisliği bir araya getirebilmekti. Doğru katlama yöntemlerinin üzerinden kağıttan şaşırtıcı sağlamlıkta konstrüksiyonları estetikten taviz vermeden elde etmeniz mümkün olabiliyor. Bunun yanında tamamen geri dönüştürülebilir bir malzeme kullanmış olmanın ve çizilen çizgilerin çevreye hiçbir yükümlülük getirmemesi de sanırım Kartonwork projesinin en önemli katma değeri olarak yorumlanabilir.
Ürünün özellikleri, avantajları ve kullanım alanları nelerdir?
Meke, 4mm kalınlığında 4 parça yüksek kalite kartondan akılcı katlama yöntemleri ile oluşturulmuş ve LED ile aydınlatmayı sağlayan bir lambader ünitesidir.
İsmini Türkiye’nin çöl olarak kabul edilen tek arazisinden alan Meke, kullanıcının ihtiyaçlarına bir Lambader olarak son derece çevreci bir bakış açısı ile cevap vermektedir. Yüksek kalitede oluklu mukavvadan üretilen Meke, estetiğin ve mühendisliğin hafif, güçlü, zarif ve çevreci bir aydınlatma ünitesi üzerinden sentezlenmiş halidir.
Üzerinde kullanılan tüm malzemeler geri dönüşüme uygundur. Dört adet 2 metrelik şerit led’ler üzerinden bulunduğu ortamda 90 derecelik açılarla ayrılmış 3 ayrı yöne endirekt ve dingin bir ışık yaymaktadır. 2 kg ağırlığındaki Meke, kutusundan çıkarıldıktan sonra yaklaşık 1 dakikada kullanıma hazır hale getirilebilmektedir. Düz üst tablası ve mukavim gövdesi ürünün üstüne vazo, heykel, aksesuar, çiçek gibi objelerin yerleştirilmesine izin vermektedir. 4 parça kartonun özel bir şekilde katlanıp bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş bu aydınlatma birimi, kâğıdın lojistik, çevre ve özelleştirme alanındaki tüm olumlu yanlarını seri üretim bir lambadere aktarabilmiştir. Üründe kullanılabilen sınırsız grafik çeşitliliği ise Meke’nin yine çevreci bir bakış açısı altında sınırsız olarak özelleştirilebilmesini sağlamaktadır.
Bu ödülü almak sizin için ne ifade ediyor?
Meke’nin, Kartonworks koleksiyonu’nun ilk parçası olarak bu ödüle layık görülmesi Kartonworks ile çalışmalarımız için son derece motive edici oldu. Diğer yandan tasarım dünyasının sanayi ile ilişkisinden doğan yeşil projelerin ödüllendirilmesini de sadece bir tasarımcı olarak değil bilinçli bir tüketici olarak da oldukça gurur verici buluyorum. Bu tip ürünlerin başarısı hem tasarım dünyası hem de sanayi için yeşil fikirler doğurmak konusunda son derece teşvik edicidir.
Mete Mordağ, Design Turkey 2014’ten başarıyla aldığı ödüllerden biri olan Regatta markası STOREXY & PENTE (Gölge Sistemleri) ile ilgili sorularımızı yanıtladı.
Ödüllü ürün / tasarım nasıl ortaya çıktı?
Regatta markasının gölge sistemleri sektörü için geliştirdiği ileri fikirleri ve yenilikçi ara-yüzleri senelerdir giydiriyoruz. Bu zaman içerisinde bu projelerin tasarım sürecindeki birincil amacımız markanın ürünleri arasındaki görsel tutarlılığı korumak ve bu ürünlerin sunduğu teknolojik ara-yüzleri ikonik bir estetik ile desteklemek oldu. Ödül gelen Storexy kasetli bir dikey tente, Pente ise bir pencere tentesidir ve segmentlerinin en ileri özelliklerine sahiptirler. Her iki tasarımda da ana temayı, tentenin dönerek açılması ve sonrasında ilerlediği yönün farklı parça ve renk seçimleri üzerinden ön plana çıkararak ile elde ettik. Bu yaklaşımımız ile Regatta ailesine görsel açıdan birbirleri son derece uyumlu, iki ikonik ürün kazandırmış olduğumuzu düşünüyorum.
Ürünün özellikleri, avantajları ve kullanım alanları nelerdir?
Dış mekanlar için tasarlanan Regatta Storexy ve Regatta Pente tente sistemleri dış mekan kullanımının önemli olduğu cafe, restoran, bar gibi yerler ve aynı zamanda müstakil kullanımlar için de pratik gölge çözümleri sunmaktadır. Storexy - Dikey tente ve Pente - Pencere tentesi motor kontrollü sistemleri sayesinde tentenin tam izole kaset sisteminin içerisine toplanmasına izin vermektedir. Güneş ışığını ve ısısını dışarıda cama temas etmeden keserek iç mekânın serin ve gölgede kalmasını sağlayan ürünlerde kullanılan “screen” kumaşlar sayesinde dışarıdaki manzaranın görülebilmesinin yanında rüzgar ve güneş sensörü, uzaktan kumanda, kontrol paneli ve kaset koruma çatısı gibi ek opsiyonları da mevcut... Her iki tasarımda da kaslı bir duruş üzerinden ürünün sahip olduğu dayanıklılığın görsel anlamda ön plana çıkarılması ve kullanıcısında güven duygusunun oluşturması hedeflenmiştir. Çift parçalı alüminyum yan kapak sistemleri, montaj detaylarını tamamen gizleyerek kesintisiz tasarımı desteklemekte ; aynı zamanda ürünün sunduğu görsel çeşitliliğe önemli katkıda bulunmaktadır.
Bu ödülü almak sizin için ne ifade ediyor?
Endüstriyel tasarımın, sadece estetik, butik veya moda ürünler sunan bir uzmanlık alanı olmadığı; etrafımızdaki problemlere akılcı çözümler üretme sanatı olduğunun her fırsatta altını çizmeye çalışıyorum. Geçtiğimiz senelerde kusursuz üretilmiş olması şartı ile estetik anlamda fark yaratmış ürünler rahatlıkla ödül alıyordu. Biz de bu anlamda bu sene buraya en az 6-7 ödül bekliyorduk ki ödül alan 4 projemizin hepsi sadece estetik değil Storexy ve Pente’de olduğu inovatif anlamda da fark yaratmış çalışmalardı. Bu anlamda yenilikçi bakış açısının endüstriyel tasarımın olmazsa olmazları arasına girmiş olduğunu görmek son derece motive ediciydi.q