ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Yeşil Kampus’a Doğru Adım Adım İlerliyor

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, iki yıl önce koyduğu Yeşil Kampus hedefine doğru adım adım ilerliyor. Kampus içinde aldığı aksiyonlarla 2017 yılı sonu itibariyle 2012 yılı değerlerine oranla en az yüzde 10 enerji tasarrufu sağlamayı hedefleyen ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, bu hedefe paralel olarak Kampus içinde kullanılan enerji kaynaklı karbondioksit emisyonunu da en az yüzde 10 azaltmayı öngörülüyor.

Kampus içinde oluşturulan Yeşil Kampus İnisiyatifi Enerji Takımı, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Enerji Topluluğu’nun da katkılarıyla, stratejik planı doğrultusunda pek çok çalışma gerçekleştirdi. Tüm kampus binaları enerji etüdünden geçirilerek, gelecek dönemlerdeki projelere yön vermek üzere ısıtma/soğutma ve elektrik sistem verileri oluşturuldu ve kayıplar tespit edildi.


Misafirhaneden başlanarak aydınlatma sisteminde mekanik balastlardan, enerji kullanımını yüzde 30’a kadar azaltabildiği gibi lambayı ön ısıtarak ömrünü yüzde 20’ye kadar artıran ve daha hızlı devreye giren elektronik balastlara geçiş sağlandı. Yılda 270 kW-saat elektrik tasarrufu sağlanan Misafirhanedeki iyileştirmeler, elektriğin üretildiği termik santrallerde yılda 65 kg yakıt tasarruf sağlayarak karbondioksit salınımını 200 kg azalmasını mümkün kılıyor.

Su ve Elektrikten Tasarruf Sağlanıyor, Karbondioksit Salınımı Azaltılıyor

1 yıl önce rüzgar enerjisinden elektrik üretme çalışmalarında kullanılacak rüzgar hızı ölçümleri için 60 metre yüksekliğinde ölçüm direği ve gereken ölçüm sisteminin kurulmasını tamamlayan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, duş bataryalarında kullanıcı tarafından basınç ayarını kolaylaştırıcı basit mekanizmalarla aşırı su tüketiminin önüne geçmeyi hedefliyor. İyileştirmeler sayesinde yaz günlerinde 10 metreküpe varan su tasarrufu, su pompalarında azalacak enerji tüketimine bağlı olarak 5 kW-saat elektrik tasarrufu sağlanıyor. Bu tasarruf, KKTC termik santrallerinde 1.3 kg daha az fosil yakıt yakılması ve atmosfere günde 4 kg daha az karbondioksit salınımı anlamına geliyor. Kampus elektrik dağıtım sistemi üzerinde yapılan analizler, “reaktif güç kompanzasyon” tekniği kullanarak yapılacak iyileştirmelerle yüzde 5’e varabilecek toplam elektrik tüketim tasarrufuna işaret ediyor.

Öğrencilerin de Katkısı İstendi

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, Yeşil Kampus hedefine ulaşmak için öğrencilerinden de katkılarını istedi. Öğrencilerin yurt odalarından çıkarken, elektrikli aletlerin ve aydınlatmanın kapalı olduğundan, pencerelerin açık olduğu zamanlarda ısıtma/soğutma sisteminin çalışmadığından emin olunmasını isteyen Yeşil Kampus İnisiyatifi, bir yerden bir yere ulaşımda da mümkünse taşıt yerine bisikletin tercih edilmesini ya da yaya şekilde ulaşımı önerdi. Öğrencileri muslukları kullanırken daha titiz davranmaya davet eden Yeşil Kampus İnisiyatifi, yeni proje üzerinde çalışan herkese projelerini enerji verimliliği ile ilişkilendirmelerini de istedi.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)