Palo Alto Sürdürülebilir Karma Kullanım Projesi
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
California Palo Alto Şehri, sürdürülebilir karma kullanımlı bir gelişme için Hayes Group Architects'in bir tasarımını seçti. Tasarım 611 Cowper Street için 100'den fazla ödüllü projenin arasından seçildi. Bu projenin tasarımı, gayrimenkul geliştirme ve yatırım şirketi R&M Properties tarafından yaptırılan yerel odaklı planlaması nedeniyle Mimari Mükemmellik Ödülü'ne layık görüldü.
Hayes Group Architects'in Kurucusu Ken Hayes, AIA "Palo Alto'nun yetkilendirme süreci titizdir. Tasarım topluluğu en yüksek standartlarda tutulur. ARB tarafından tanınmak ve son beş yılda kaç projenin değerlendirildiğini bilmek bu ödülü daha da özel kılıyor." dedi.
611 Cowper Street'indeki bina 35.000 fit karedir ve dört katlıdır. Ayrıca otomatik yükleyicili iki katlı bir zemin altı otoparkı ve üzerinde tam katlı bir konut bulunan üç katlı bir ticari alan içeriyor. Yapı CalGreen Tier 2 ve LEED Silver standartlarına göre 2016 yılında tasarlanmış ve tamamlanmış.
Hayes, binanın orta blokta 12 katlı bir konut kompleksinin yanında ve kırmızı kiremitli bir İspanyol koloni binasının sokağında yer aldığını söylüyor. Ayrıca yapının şekli, rengi ve malzemelerinin tasarımı da bu bağlamda oluşturulmuş. Sonuç olarak 611 Cowper Street cam, beton, metal ve pişmiş toprak kullandı.
Öte yandan R&M'in Kurucu Ortağı Stephen Reller, yerel olduğu için tasarım ödülünün çok ödüllendirici olduğunu ve bu kadar düşünceli bir şekilde tasarlandıktan sonra ortaya çıkan sonuçtan gurur duyduğunu söylüyor.
Hayes, Palo Alto ve yakınlardaki Menlo Park'ta 200'den fazla ticari proje tasarladı ve inşa etti. Ayrıca bu kasabaların, şehir merkezlerinin yaşamak, çalışmak ve oynamak için olduğunu söylüyor. Pandemi sonrası şehirler daha fazla karma kullanımlı binaları değerlendiriyor. İşe gidip gelmeye gerek kalmadan şehirde kısa mesafeli ve hareketli yaşamı mümkün kılan yapılar revaçtadır.
611 Cowper Street özenle tasarlanmış bir bina olarak karşınıza çıkıyor. Binanın farklı bölümlerini dışarıdan çerçeveleyen, çevredeki şehrin sundurma ve içeriden manzaralarını çerçeveleyen renklerin, malzemelerin ve cephelerin bir karışımı ile bu sağlanmış.
Kapalı balkonlar ve büyük cam pencereler, daha uzun pencerelerdeki çıtalı dış gölgelikler ile birleştiğinde çeşitli iç mekan uygulamaları oluşturur. İç mekan gündüz sıcağından gölgelenirken doğal ışığın içeri girmesine izin verir ve bina sakinlerinin alanı farklı şekillerde kullanmalarına olanak tanır.