Tiffany & Co. Mağazasının Sürdürülebilir Cephesi
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
MVRDV, Singapur Changi Havalimanı'ndaki Tiffany & Co. mağazası için okyanus plastiği kullanan mercan esintili benzersiz bir 3D baskılı perakende cephesi tasarladı. Miras markasının sürdürülebilirliğe (mercanların korunması dahil) olan bağlılığını vurgulayan cephe, döngüsel 3D baskılı malzemelerle çalışan bir şirket olan Amsterdam merkezli Aectual ve Milano merkezli mühendisler BUROMILAN ile iş birliği içinde oluşturuldu.
MVRDV, 3D baskılı cephe için tasarım geliştirirken Tiffany'nin kimliğine ve tarihine özgü birkaç ayırt edici tasarım özelliği seçti. Stüdyo, bunların "Tiffany Blue® dokunuşlarından Louis Comfort Tiffany'nin 19. yüzyılın sonlarında cam sanatı dünyasına yaptığı katkılardan ilham alan yenilikçi malzemelerin kullanımına" kadar uzandığını söylüyor. (Louis Comfort Tiffany, Tiffany & Co. kurucusu Charles Lewis Tiffany'nin oğluydu ve Art Nouveau tarzına önemli bir katkıda bulundu).
Tematik bir dayanak noktası arayan MVRDV, Singapur'un ada ortamından ve ülkenin mercan resifleri de dahil olmak üzere olağanüstü biyolojik çeşitliliğinden ilham aldı. Mercanlarda görülen desen çeşitliliğini rehber olarak alan stüdyo, Tiffany & Co. mağazasının cephesini kaplayacak organik, hücre benzeri desenli bir ekran tasarladı. MVRDV, "Bu ekran, Tiffany'nin imzası olan robin's-egg mavisinden Singapur'un okyanus ortamına atıfta bulunan koyu bir maviye geçiş yapan bir renk gradyanıyla [DDG Glass tarafından] serigrafi ile basılmış bir cam tabakasını ön plana çıkarıyor." dedi. (Tiffany Blue®'nun robin's-egg mavisi tonu Tiffany'nin ticari markası olan bir renk - gölge Pantone® tarafından marka için standartlaştırılmış ve şirketin kurulduğu yıl olan "1837 Mavisi" olarak adlandırılmış). MVRDV'nin MVRDV NEXT'teki "teknoloji görev gücü", farklı gerilimlere dayanabilmesini sağlamak için mercan ekran desenini iyileştirmek üzerinde çalıştı.
Malzeme seçimi, cephe tasarımının önemli bir parçası olmuş. MVRDV, "Aectual, geri kazanılmış ve geri dönüştürülmüş balık ağları da dahil olmak üzere geri dönüştürülmüş plastik kullanarak 50 milimetre kalınlığındaki ekranı üretmek için bir süreç geliştirdi." dedi. Cephede bu tür plastiğin kullanılması mercan resifi tasarımına bir saygı duruşu niteliğinde. Cepheyi yapmak için Aectual, "bir robot kolu üzerinde Pelet Ekstrüzyonuna dayanan" Erimiş Granül İmalatı (FGF) adı verilen bir 3D baskı yöntemi kullandı. Bu eklemeli üretim tekniği, katı bir 3D nesne oluşturmak için eritilmiş plastik granülleri katman katman biriktiriyor. Cephenin bir havaalanına yerleştirilmesiyle birlikte, katı yangın yönetmeliklerini karşılamak zorlu bir görevdi: MVRDV, "BUROMILAN, deniz suyu kullanılarak da üretilen karışıma bir kimyasal ekleyerek sorunu çözdü." dedi.
Açık ve koyu mavinin renk geçişi 3D baskılı cephede birkaç yerde görülebilir: Ekran, mağaza girişlerinin ön tarafında açık mavi, arka tarafında ise koyu mavi renkte; bu gradyan daha sonra cephenin köşelerinde tersine dönüyor ve arada kademeli bir geçiş var.
Cephe yüzey alanı: 142 m² (1,528 fit kare)