Üstün Zekalı Öğrencilerden Metrobüsler için 'Güneş Enerjili Yol' Projesi
Yalova'nın Çınarcık ilçesinde, özel yetenekli ve üstün zekalı öğrencilerin uygulamalı eğitim aldığı, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Atatürk Bilim ve Sanat Merkezi'ndeki 2 öğrenci, metrobüslerin yakıttan yüzde 90 tasarruf sağlayacağı güneş enerjili yol tasarladı.
Mayıs ayında düzenlenen Türk Hava Yolları (THY) Bursa Bilim Şenliği'nde bin 200 proje arasında ilk 15'e girerek finale kalan ve mansiyon ödülü kazanan "Metrobüsler İçin Güneş Enerjili Yol Projesi"nde, güneş panelleri ve elektromıknatıslardan yararlanılıyor.
Durakların üzerinde bulunan güneş panellerinden gelen enerjinin aküde depolanması ve depolanan enerjinin yolun altında sıralanan elektromıknatıslar vasıtasıyla metrobüslere aktarılması prensibine dayanan proje, yüzde 90 enerji tasarrufu sağlıyor.
"Projemizi beğenen mühendisler bizimle iletişime geçti"
Fen bilimleri öğretmeni İnanç Feridun Çancı, "Projemizi beğenen mühendisler bizimle iletişime geçti ve projemizle ilgilendiklerini, öğrencilerimle ortak bir çalışma yapacaklarını söyledi." dedi.
Güneş panelleri ve elektromıknatıslar kullanılıyor.
Arkadaşı Efe Can Kutlu ile projenin mimarı olan 7'nci sınıf öğrencisi Beyzanur Özker de "Metrobüsler İçin Güneş Enerjili Yol Projesi"nin amacının ulaşımda enerji tasarrufu ve verimliliği sağlayabilmek olduğunu söyledi.
Sistemin çalışması hakkında bilgi veren Özker, şöyle konuştu: "Durakların üzerinde bulunan güneş panellerinden gelen enerji aküde depolanıyor. Orada depolanan enerji de yolumuzun altında sıralanan elektromıknatıslara gidiyor. Projemiz yüzde 90 oranında enerji tasarrufu sağlıyor."
Efe Can Kutlu ise "Metrobüslerin kendilerine ait yolları olduğu için diğer araçları etkilemiyorlar ve uygulama kolaylığı sağlayabiliyor. İstanbul'da aynı anda 247 metrobüs çalışıyor ve günde 3 bin 562 ara sefer yapılıyor. Bunların benzin parasını hesapladığımız zaman 392 bin 218 lira masraf etmiş oluruz ve bu sadece bir günlük masraf." ifadelerini kullandı.