Uzayda Şişirilebilir Prototip Sera ''Mars Sera''
Dünyada seralarda bitki yetiştirilmesi üzerine çeşitli deneyler yapılırken, Uluslar arası Uzay İstasyonundaki astronotlar uzayda besin maddelerinin yetiştirilmesine yönelik zorlu deneyler gerçekleştiriyor.
Arizona Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı ile birlikte çalışan NASA, diğer gezegenlerde beslenmeye yardımcı olacak yenilikçi bir şişme serası üretti. Prototip Ay/ Mars Sera Projesi , astronotların uzun süren uzay görevlerinde yıl boyu sağlıklı ve taze yiyecekler üretme amacıyla başlayan bir proje.
Sera şişirilebilir bir malzemeden yapılmış ve astronotun yaşam destek sistemleriyle bütünleşmiş kapalı bir daire olarak işlev görür. Astronotlar tarafından salınan karbondioksit, onu oksijene dönüştüren bitkileri desteklemek için kullanılır. Bitkileri yetiştirmek için gerekli olan su ise oksijenlenerek bitki , kök bölgesi boyunca besin tuzlarıyla beslenir.
Yeryüzünün koruyucu atmosferi olmaksızın başka bir gezegende bitkileri sert radyasyon ışığından korumak için seralar yüksek koruma altına alınıp doğal güneş ışığı yerine özel aydınlatmayla beslenir. Bilim adamları ışık sistemi için Led aydınlatma ile doğal güneş ışığını dışarıdan kanalize edecek fiber optik demetlerinin başarılı olduğunu açıkladılar.
Tüm bu süreç , bitki gelişimi için en uygun koşulları dünyadaki kaynakların en iyi şekilde taklit edilmesiyle tasarlanmıştır. Hangi bitkilerin, tohumların ve diğer gerekli materyallerin Ay veya Mars’ta kullanım için en uygun olacağı yönündeki araştırmalar ise devam etmektedir.