Yunanistan'ın İlk 'Yeşil' Müzesi
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Tsolakis Architects'ten Yeraltı Arkeoloji Müzesi
Ağustos 2022'de Yunanistan'ın Atina Belediyesi yeni bir arkeoloji müzesi ve ülkenin Yunan başkentinin Plato Akademi Parkı'na inşa edilecek ilk ‘yeşil müzesi’ için mimari bir yarışma düzenlediğini duyurdu. Yedi ay sonra yerel mimarlık firması Tsolakis Architects'in kazanan tasarımı, bölgedeki iki karşıt gücün uyumlu simbiyozuna odaklanarak ortaya çıktı "şehrin aşılmaz kütlesi ve arkeolojik kazıları içeren parkın kapalı korusu". Müzenin yüzeyinin çoğu yeraltında geliştirildi ve sitenin karakterini artıran pürüzsüz çıkıntılar ve çukurlar oluşturuyor. Müze mevcut arazi ile etkileşime girer ve uyumlu bir şekilde mimari ve topografyanın bir karışımı olarak hizmet veren bir çözüme dönüşür.
Dönen Bir Girdap Hareketi Yaratmak
Tsolakis Architects'in tasarımı topografyayı, şehir planlamasını ve kamusal arkeolojiyi vurgulayarak, hem peyzajın eksenlerini hem de şehrin kentsel planlamasını yaratıcı bir şekilde bütünleştirirken, arkeolojik bulguları mekana dahil ettiğinden özel müzenin yenilikçiliğini destekler. Şehir ve koru sitenin merkezinde etkileşime girerek, akış ve aktivitenin hem "merkezcil hem de merkezden uzaklaşan kuvveti" olarak hareket eden bir dönen girdap hareketi yaratıyor. Düzen merkezde alanı dört ayrı kanada bölen dikdörtgen bir boşluk oluşturur. Çatılar ziyaretçiler ve çalışanlar için doğal aydınlatma ve havalandırma için konforlu koşullar sağlarken, korunun mevcut ekim alanını genişleten eğimli, erişilebilir yüzeyler oluşturmak üzere yerden yükselir.
Sergi alanlarının saflığı ve esnekliği kentin sürekli değişen yaşayan, bir organizma olduğu temel ilkesini dikkate alıyor. Kapalı ve açık alanlar arasındaki değişim, müzenin içini farklı açılardan ve farklı derecelerde görebilme imkanı, müze ile ziyaretçi arasında ziyaretçi olmayanların bile müzenin kapılarından geçerken veya mesajlarını paylaşırken kendilerini rahat hissetmelerini sağlayacak bir yakınlık ilişkisi yaratmayı amaçlıyor.
Geleceğin Atina'sı
14.362 m2'lik bina biyo iklimsel olacak ve engelli insanlar için sorunsuz erişim sağlarken çevresel ayak izi bırakmayacak. Çevrede 500 kişilik açık amfi tiyatro yapılması planlanıyor. Aynı zamanda Atina Belediyesi tarafından Platon Akademisi'nin tanıtımı çerçevesinde sürdürülebilirlik ve gelecekte yaşanabilirlik ruhu içinde bir parkın oluşturulması ile yeşil alanın yeniden tasarlanması planlanır.
Teklif müze, arkeolojik kazılar, rekreasyon ve spor alanlarını içeren ve katılımı teşvik eden bir kamusal alanın tasarımını vurgular. Yeni Arkeoloji Müzesi'nin tasarım ilkeleri geleceğin Atina'sının vizyonunu gösterir. Atina inşa edilmiş altyapıyı doğal arazi ve peyzajla ilişkilendiren, tüm vatandaşları dahil doğaya ve tarihine saygı duyan, öne çıkaran ve uyumlu bir şekilde bir arada var olan bir şehir…