10 Sürdürülebilir Yapı Malzemesi

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Sürdürülebilirlik ve yenilik arayışı, sürekli değişen inşaat sektöründe yaratıcılığın muhteşem bir şekilde birleşmesine olanak sağlamıştır. Çevresel sorunlara ilişkin artan farkındalık ve iklim değişikliğinin azaltılmasına yönelik acil önlemlere duyulan ihtiyaç nedeniyle mimarlar, olumsuz çevresel etkileri en aza indiren ve dolayısıyla sürdürülebilirliği teşvik eden devrim niteliğindeki ham maddeleri giderek daha fazla kullanmaktadır. İnşaat için sürdürülebilir malzemelerin kullanılması, çevreye verilen zararı büyük ölçüde azaltacağı için önemlidir. Bu amaca ulaşmak için, bu makale yeşil bina ve sürdürülebilir inşaat malzemelerini inceleyecektir.

Daha yeşil, çevreye daha duyarlı inşaat uygulamaları giderek daha fazla talep görüyor ve bu son teknoloji malzemeler bu geleceğin önünü açmaya yardımcı oluyor. Yeşil bina projeleri bu şekilde yenilenebilir malzemeler kullandığında, doğa ile uyum içinde sessiz, kendi kendini idame ettiren mekanlar oluşturmaya kendini adamış oluyor. “Sürdürülebilir malzemeler” terimi, kaynakları kalıcı olmaya teşvik ederken (kaynakların korunması), minimum enerji kullanırken ve zaman içinde ekolojik dengeyi korurken çevresel etkileri en aza indirmek için tasarlanmış malzemeleri ifade eder.

Bu malzemeler, kullanım ömürleri boyunca kaynakların tükenmesini, karbon emisyonlarını ve çöp oluşumunu azaltacak şekilde seçilmektedir. Mimarlar ve tasarımcılar için, bina tasarımı ve inşasında sürdürülebilirliği ilk sıraya koymak, ekolojik ayak izini azaltmanın yanı sıra gelecek nesiller için daha sağlıklı, daha sürdürülebilir topluluklar oluşturabilir.

İşte geri dönüştürülmüş malzemelerden en son yeniliklere kadar dünyayı değiştiren 10 sürdürülebilir inşaat malzemesinin bir listesi:

Bambu

Hızlı büyümesi ve düşük çevresel etkisi nedeniyle bambu, geleneksel olanlara kıyasla sürdürülebilir alternatif bir yapı malzemesi olarak oldukça popüler hale gelmiştir. Böylece köprüler, evler ve bunun gibi diğer yapıların inşasında kullanılabilmektedir. Çeliğe kıyasla hafif olmasına rağmen, daha güçlü yapılara sahip olduğu tespit edilmiştir. Yenilenebilir bir kaynak olarak, kaynakların korunmasını teşvik ederek ve karbon ayak izlerini azaltarak sürdürülebilir uygulamalara çok iyi uyum sağlar. İnanılmaz derecede esnek, uyarlanabilir ve esnektir ve hem yapısal bütünlük hem de güzel estetik için inşaatta kullanılabilir. Ayrıca bambu, modern tasarımda sürdürülebilir kaynakların kullanımını mükemmel bir şekilde somutlaştıran sürdürülebilir bir malzemedir.

Bambu

Saman Balyaları

Saman balyaları hem yenilenebilir hem de son derece yalıtkan bir malzemedir. Enerji tasarruflu binalar yapmak için kullanılabilir. Bina inşaatı sırasında taşıyıcı ve dolgu duvarlar inşa edilirken buğday samanı, pirinç, çavdar ve yulaf samanından oluşan saman balyaları çimento, sıva veya alçı gibi malzemelerin yerine kullanılabilir. Saman balyası binalar, doğru bir şekilde sıvanır ve sızdırmazlığı sağlanırsa güçlü ve çekici olabilir, bu da onları kullanılabilirlikleri ve uygun maliyetleri nedeniyle duvarlar ve çatılar için mükemmel bir seçim haline getirir. Yangına dayanıklılığının yanı sıra iyi yalıtım özellikleri, bu tür binalarda kullanılacak doğal saman balyalarının bizi kolaylıkla sürdürülebilir bir geleceğe taşımasını sağlar.

Saman Balyaları

Hempcrete

Hempcrete, termal olarak işlevsel bileşenler yapmak için kullanılan yeni ve çevre dostu bir yapı malzemesidir. Su, bağlayıcı olarak kireç ve kenevir bitkisinin iç, odunsu liflerinin bir karışımıdır. Hempcrete, yaydığından daha fazla karbondioksit emdiği için negatif karbon ayak izine sahiptir. Hafif ve nefes alabilen üstün yalıtım malzemesi termal verimliliği teşvik eder ve enerji tüketimini azaltır. Hafif olması onu duvarlar, zeminler ve çatılar için ideal kılarken, çevresel etkisinin az olması yapısal performansı artırmaktadır. Bu aynı zamanda malzemenin yangına karşı direnci nedeniyle konut yapımında kullanılabileceği anlamına gelir.

Hempcrete

Geri Dönüştürülmüş Cam

Camın geri dönüştürülmesi, eski şişe ve kavanozların yeni cam yapımında ham madde olarak kullanılması ve aynı zamanda çöp sahalarına olan bağımlılığın azaltılması sayesinde malzeme tasarrufu sağlar ve enerji kullanımını en aza indirir. Esnekliği nedeniyle modern inşaatlar için çevre dostu bir seçenektir. Tezgahlar, fayanslar ve görsel ilgiyi artıran diğer dekoratif unsurlar bundan yapılabilir. Bunun yanı sıra, yüksek mukavemeti ve çizilme direnci nedeniyle zeminlerde kullanılabildiği için mermer veya granite mükemmel bir alternatiftir. Geri dönüştürülmüş cam sürdürülebilirliği beraberinde getirir ve temelinde daha düşük karbon ayak izi ve kaynakların korunması ile bina ve tasarımda daha yeşil bir dönem başlatır.

Geri Dönüştürülmüş Cam

Geri Dönüştürülmüş Çelik

Geri dönüştürülmüş çelik, üretim sırasında enerji kullanımını ve sera gazı emisyonlarını azalttığı için önemli sürdürülebilir inşaat malzemelerinden biridir. Bu çevre dostu malzeme, gücünü kaybetmeden süresiz olarak geri dönüştürülebilir. Çeliğin özellikleri, kasırga ve deprem gibi her türlü doğal afete dayanabilmesi ve yangına karşı dirençli olmasıdır. Tekrar kullanılabilmesi ve uzun ömürlü olması nedeniyle çelik, binalarda iskelet, tavan destek sistemleri ve diğer yapısal elemanlar gibi çeşitli yapı bileşenleri için ideal bir malzemedir.

Geri Dönüştürülmüş Çelik

Geri dönüştürülmüş çelik binalar özellikle esnek ve değişikliklere duyarlı olduğundan, binaların yaşam döngüsünü uzatabilir ve dolayısıyla kaynakları koruyabilir. Bu da geri dönüştürülmüş çelik yapıları sürdürülebilir inşaat yaklaşımlarına değerli bir katkı haline getirmektedir.

Geri Kazanılmış Ahşap

Terk edilmiş binalardan geri kazanılan ahşap, yeni ahşap için daha az israflı ve daha çevre dostu bir ikame sağlar. Karbon emme özelliğini artıran, kolaylıkla bulunabilen ve sürdürülebilir inşaat malzemelerinden biri de ahşaptır. Dikkatli bir şekilde ekilen ve hasat edilen ahşap, özellikle de geri kazanılmış ahşap, daha az sera gazı emisyonuna neden olduğu ve kaynakların korunmasına yardımcı olduğu için çevre için iyidir. Bununla birlikte, dayanıklılık özellikleri nedeniyle dayanıklı olmasına rağmen, zemin, duvar veya masa yapımında kullanılan geri kazanılmış ahşap, diğer ahşaplara kıyasla benzersiz görünür. Ayrıca, kurtarılmış ahşap, tarihi ve çağdaş yeşil tasarımı bir araya getirerek sürdürülebilir yapı malzemelerini mükemmel bir şekilde somutlaştırır.

Geri Kazanılmış Ahşap

Mantar

Mantar, mantar meşesi ağaçlarının kabuğundan elde edilen olağanüstü ısı ve ses yalıtım özelliklerine sahip yenilenebilir ve biyolojik olarak parçalanabilir bir malzemedir. Hidrofobik polimer suberinden üretilmiştir, esnek ve güçlüdür. Bu hafif malzeme, plastikliği ve geçirimsizliği sayesinde şekillendirilebilir ve dayanıklıdır; ayrıca hızlı büyüme gibi benzersiz bir özelliğe de sahiptir. Mantar, uygunluğu ve alerjenik potansiyelinin olmaması nedeniyle her türlü bina veya mobilya tasarımı için uygundur. Aşınma direnci, yangına dayanıklılığı ve böceklere karşı direnci, mantarı sürdürülebilir kalkınmada giderek daha fazla tercih edilir kılan gerçeklerden bazılarıdır.

Mantar

Sıkıştırılmış Toprak

Kum, kil ve kirden yapılan sıkıştırılmış toprak, çevre dostu olan ve güçlü ve dayanıklı yapı sağlayan geleneksel bir inşaat malzemesidir. Sıkıştırılmış kil katmanları inşaat sırasında katı duvarlara sıkıştırılır ve bu, duvarlara doğal yalıtım yetenekleriyle birlikte yüksek termal kütle kazandırır. Ayrıca yapay ısıtma ve soğutma yöntemlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırarak pasif solar mimarisine olanak tanır ve böylece doğal dolaşımı kolaylaştırır. Sıkıştırılmış toprak inşaatında yerel kaynaklı toprak kullanıldığından ve üretim sırasında daha az enerji harcandığından işin çevresel etkisi en aza indirilir. Aynı zamanda düşük enerjili ve düşük karbonlu bir inşaat yaklaşımıdır.

Sıkıştırılmış Toprak

Koçan

Koçan, saman, su ve kireçten yapılan, biyolojik olarak parçalanabilirliği, toksik olmayan yapısı ve enerji verimliliği ile bilinen, doğal olarak oluşan bir yapı malzemesidir. Koçanı depreme, yangına, termitlere ve diğer çevresel tehlikelere karşı dayanıklı, ucuz bir malzemedir. Uygulaması son zamanlarda doğal inşaat ve sürdürülebilirlik hareketleri tarafından yeniden canlandırılmıştır. Yaratıcı heykeller üretmek için kullanılabilir. Çevresel etkisinin düşük olması ve kullanım kolaylığı nedeniyle estetikten ödün vermeden uygun fiyatlı bir seçimdir; yanmaz ve aynı zamanda soba, fırın ve baca yapımında da kullanılabilir.

Koçan

Miselyum

Miselyum son zamanlarda en popüler sürdürülebilir yapı malzemelerinden biri olmuştur. Kök benzeri liflerden oluşan bir mantar malzemesi olan mantarların köklerinden elde edilir. Miselyumlar genellikle mantarlar tarafından üretilir. Köklere benzeyen miselyum lifleri kuruduktan sonra çok güçlü, suya ve yangına dayanıklı bir yapı malzemesi olarak değerlendiriliyor. Güçlü olmasına rağmen hafiftir. Mükemmel yalıtım sağlar ve dolayısıyla enerji kullanımını azaltır. Miselyum kendi substratlarını bozabilir, bu da onu çevre kirliliğini azaltmak ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek için iyi bir malzeme haline getirir. Çevre dostu olmasının yanı sıra günümüzde mevcut olan en yeni yeşil malzemeler arasındadır.

Miselyum

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)