17. TÜRKÇİMENTO Uluslararası Teknik Seminer ve Sergisi Antalya’da Gerçekleşti
Türkiye çimento sektörünün önemli buluşma noktalarından biri olan Uluslararası Teknik Seminer ve Sergisi, bu yıl 17’inci kez “Çimento Sektöründe Üçüz Dönüşüm Entegrasyonu” temasıyla Antalya’da gerçekleştirildi. TÜRKÇİMENTO tarafından iki yılda bir düzenlenen bu etkinlik, sektörün güncel gelişmelerini ve geleceğe dair çözümlerini ele alarak büyük bir başarıya imza attı.
Etkinliğin açılışında konuşan TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, çimento sektörünün Türkiye’nin 2053 net sıfır hedefini desteklediğini belirtti. Yücelik, "Türkiye’nin Yeşil Kalkınma Devrimi fikrinin arkasındayız. Sektörümüz, yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerine entegre olarak toplumsal dönüşümü de içeren bir anlayışı benimsemektedir. İkiz dönüşümü üçüz dönüşümle revize ederek yol haritamızı bu anlayışla şekillendiriyoruz. Bizler çimento sektörü olarak, sadece sanayici değiliz; çevreye, teknolojiye ve topluma olan katkımızı her daim ön planda tutacağız." dedi.
Yücelik, Türkiye çimento sektörünün 110 yılı aşkın bir geçmişe sahip olduğunu ve dünyanın en önemli üreticileri arasında yer aldığını vurgulayarak, bu yıl Portland Çimento’nun patentinin 200. yılını kutladıklarını ifade etti. "Cumhuriyetimizin ilanından bu yana sektör adına 'Türkiye’nin temelinde biz varız' diyoruz." dedi.
Etkinlikte Avrupa Çimento Birliği CEO’su Koen Coppenholle, 1990 yılıyla karşılaştırıldığında çimentoda karbon emisyonunda %37’lik bir düşüş olduğunu, 2040 yol haritasında %78’lik karbon emisyonu düşüş hedeflendiğini ve 2050 yılında bu oranı sıfıra indirmeyi öngördüklerini aktardı. Ayrıca, 2030 yılında kullanılan alternatif yakıt oranını %60, 2050’de ise %95 olarak hedeflediklerini belirtti.
Çin Çimento Birliği Genel Sekreteri Dr. Wang Yutao ve Global Çimento ve Beton Birliği CEO’su Thomas Guillot da etkinliğe video bağlantıyla katıldı. Guillot, “Global Çimento ve Beton Birliği (GCCA) olarak, 7 evrensel karbonsuzlaştırma metodunu benimsiyoruz. Global çimento üretimi 4,2 tona ulaştı. Latin Amerika, Ortadoğu, Afrika ve Hindistan bu üretimin %84’ünü oluşturuyor.” dedi.
1987 yılından bu yana düzenlenen bu etkinlik, çimento sektörünün ulusal ve uluslararası tedarikçi firmalarıyla buluştuğu bir platform olarak sektörde yenilikleri desteklemeye devam ediyor. 2022 yılında 629 katılımcı ve 224 firma ile gerçekleştirilen Uluslararası Teknik Seminer ve Sergisi, ulusal ve uluslararası çimento endüstrisini buluşturmuştu.
Bu tür etkinlikler, sürdürülebilirlik, inovasyon ve yeşil dönüşüm konularında sektörel iş birliklerini güçlendirerek Türkiye'nin çimento sektöründe liderliğini pekiştirmeye devam ediyor.