1924 Paris Olimpiyat Mekanlarına Ne Oldu?

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Paris kentinin yakın tarihi Olimpiyat Oyunları ile iç içe geçmiştir. 1900 yılında oyunların ikincisine ev sahipliği yapan Paris, kenti bu etkinliğe hazırlayan kentsel uyarlamalar ve mimari gelişmelerle dolu bir yolculuğu başlatmıştır. En önemli değişiklikler arasında, 1900 yılında Evrensel Sergi ile Vincennes'deki Olimpiyat Oyunları alanlarını birbirine bağlamak üzere açılan 1 numaralı metro hattının hizmete girmesi yer alıyordu. Sadece 24 yıl sonra şehir, Olimpiyat Oyunları'nın en etkili edisyonlarından birine ev sahipliği yaptı. Havadan yayınlanan ilk etkinlik olan bu organizasyon, oyunların popülaritesinde önemli bir artışa katkıda bulundu. Olimpiyat Köyü konsepti de bu organizasyon sırasında doğdu. Bir asır önce inşa edilen altyapı ve mekanların birçoğu halen Paris'te kullanılmakta olup, bazıları Olimpiyat etkinliklerine ev sahipliği yapmak üzere geri dönmüştür.

Yves du Manoir Stadyumu, Colombes

Yves du Manoir Stadyumu

Paris'in kuzeybatı bölgesinde bir banliyö olan Colombes, 1924 Olimpiyatları'nın merkezi yeri oldu. Sporcular ilk kez, akan suyu olan portatif ahşap evlerden ve postane, kuaför salonu ve restoran gibi olanaklardan oluşan bir Olimpiyat Köyü'nde konakladı. Olimpiyat Köyü'nün yakınındaki Yves du Manoir Stadyumu, oyunların en büyük ve en önemli mekânlarından biri oldu. Eski bir yarış pistinden dönüştürülen arena, mimar Louis Faure-Dujarric'in tasarımları doğrultusunda 45,000 seyirciyi ağırlayacak şekilde oyunlar için tamamen yenilendi. Bir asır önce atletizm, futbol ve ragbi müsabakalarının yapıldığı yer olarak hizmet vermiştir. 1924 Olimpiyatları'ndan sonra stadyum birçok kez yenilenerek kullanılmaya devam etti. Şimdi, 2024 yılında, tarihi arena çim hokeyi etkinliklerine ev sahipliği yapacak.

Tourelles Yüzme Havuzu (şimdi Georges-Vallerey Yüzme Havuzu)

Tourelles Yüzme Havuzu

1924 yılında 20. bölgede inşa edilen Tourelles Havuzu, Paris Oyunları'nın yüzme yarışmalarına ev sahipliği yapmış ve 100 metre serbest stil yüzme rekorunun kırılmasına tanıklık etmiştir. Yıllar içinde birçok kez yenilenen havuz, 1980'lerde açılır kapanır bir çatı ile donatılmıştır. Havuz bugün hala kullanılıyor, ancak Yüzme ve Para-yüzme etkinlikleri Nanterre'deki Arena La Defence'de yapılacağı için bu yıl Olimpik bir mekan olarak geri dönmeyecek. Senkronize yüzme, dalış ve su topu elemeleri ise Paris 2024 Oyunları için inşa edilecek tek kalıcı spor tesisi olan Saint Denis Su Sporları Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

Vincennes'deki Jacques-Anquetil Veledromu

Jacques-Anquetil Veledromu

Yerel olarak "la Cipale" olarak bilinen Jacques-Anquetil Veledromu, Bois de Vincennes bölgesindeki bisikletçiler ve doğa severler arasında günümüzde de sevilen bir yer olmaya devam etmektedir. 500 metrelik beton pist 1896 yılında Gustave Eiffel tarafından tasarlanan demir tribünlerle inşa edilirken, 1900 yılında Olimpiyat alanı haline geldi. Pist 1924 yılında bisiklet, eskrim, güreş, boks ve halter müsabakalarına ev sahipliği yapmıştır. Tarihi bir anıt olarak ilan edilmesine rağmen, pist artık mevcut Olimpiyat standartlarını karşılamadığından, bisiklet ve para-bisiklet etkinlikleri Saint-Quentin-en-Yvelines Ulusal Veledromu'nda yapılacaktır.

Versay Sarayı

Versay Sarayı

1924 yılında ünlü Versay Sarayı oyunların atıcılık etkinlikleri için kullanılmıştı. Şimdi, bir asır sonra, saray arazisi bu kez binicilik ve modern pentatlon yarışmaları için bir kez daha Olimpiyat alanı olarak hizmet verecek. Resmi web sitesine göre, etkinliklere hazırlanmak için restorasyon projeleri ve geçici tesis inşaatı çalışmaları devam ediyor. Bunlar arasında Onur Kapısı'nın ve Kuzey Kanadı'nın çatısının restorasyonunun yanı sıra bahçelere yeni bir resepsiyon alanının eklenmesi de yer alıyor.

Velodrome d'Hiver

Velodrome d'Hiver

1903 yılında Grenelle bölgesinde açılan Velodrome d'Hiver, 1924 yılında Olimpiyat Oyunları'nın eskrim, halter ve boks müsabakalarına ev sahipliği yapmak üzere kullanıldı. Ancak 1942 yılında, Fransız polisi tarafından binlerce Yahudi'nin toplama kamplarına sürülmeden önce gözaltına alınması için kullanılmasıyla Velodrom'un hikayesine tarihin karanlık bir sayfası eklendi. Bina 1959 yılında yıkılmıştır.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)