3D Baskılı Sürdürülebilir Bir Köy Tasarımı
Ayçiçeği, düşük yoğunluklu ve kırsal alanlar için yeni bir sürdürülebilir topluluk modeli sağlamak üzere tasarlanmış, 19 adet 3D baskılı evden oluşan bir yerleşim köyüdür. Proje, konut teknolojisine ve topluluk yaşamına daha insancıl, sosyolojik bir yaklaşım getirmeyi amaçlayan Valentino Gareri Atölyesi, Steve Lastro ve Delos arasındaki çok disiplinli bir iş birliğinin sonucudur.
Ayçiçeğinin Hareketi
Valentino Gareri Atölyesi tarafından tasarlanan evlerin düzeni, bir ayçiçeği gibi, parsellerin ve evlerin merkezi bir ortak alan etrafında radyal olarak dağıldığı güneş çemberini takip ediyor. Fotovoltaik çatılar, doğada her gün bir ayçiçeğinin yaptığı gibi güneşten temiz enerji alacak şekilde konumlandırılıyor ve açılı yerleştiriliyor. Tek katlı evler 3 boyutlu beton baskı teknolojisiyle inşa ediliyor ve benimsenen inşaat süreci doğal olarak nihai kentsel formu şekillendiriyor.
3D Baskılı Evler
Yeni malzemeler ve yapım teknikleri, yapıların biçimlerini her zaman etkilemiştir. Benzer şekilde geleceğin şehrine de 3D baskı teknolojisi şekil verecektir. Bu bağlamda projede öncelikle şantiye merkeze yerleştiriliyor. Beton yazıcı makinesi, uzatılabilir ve geri çekilebilir ikili dosyalar arasında hareket ederek, geçici olarak yerleştirilmiş bir döner tabla sayesinde merkezi site alanında dönerek tüm evleri sırayla “basıyor”.
Bu süreç, çalışma aşamasında daha az toprak kullanıldığı için, geleneksel olana kıyasla daha sürdürülebilir bir inşaat sürecini temsil ediyor. Nihai sonuç, merkezi sitenin etrafına radyal olarak yerleştirilmiş 19 evden oluşan bir dizidir ve inşaat çalışmaları tamamlandığında, gelecekteki köyün ortak kalbi haline gelecektir.
Enerji Etkin Ev Tasarımı
Her bir ev, kendi kendine enerjisi verimli olacak şekilde tasarlanmıştır. Bina şekli, açılı çatıları kaplayan fotovoltaik çerçevesiz kiremitler sayesinde doğal olarak güneş enerjisi toplanmasını destekler. Çatılar, saha enlemine göre en verimli güneş ışınım miktarını takip edecek ve yakalayacak şekilde açılıdır.
Temiz enerji akülerde toplanır ve yerden ısıtma sistemi, klima ve elektrikli araba beslenmesi için kullanılır. Ayrıca çatı eğimi, yağmur suyunun (tuvalet ve sulama için) servis odasında bulunan bir su deposuna toplanmasını destekler.
Enerji Tasarrufu
Üretilen ev geometrisi, doğal havalandırma sayesinde klima enerjisi ihtiyacını azaltan baca etkisini teşvik eder ve artırır. Bu köy, tamamen doğaya açık, kendi kendine yeten, enerji tasarrufu sağlayan ya da enerji üreten, bilimsel kriterler sonucu şekillenen sürdürülebilir “makineler” olarak tasarlanıyor.
Ayçiçeği köyünün ön planda olduğu sağlıklı yaşam ile, her ev, hava temizleme, su filtreleme ve hava temizleme yoluyla insan sağlığını ve refahını pasif olarak geliştirmek için tasarlanmış dünyanın ilk bütünsel ev içi sağlıklı yaşam platformu olan delos tarafından Darwin evde sağlıklı yaşam zekâsı ile donatılmıştır.