41.Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul Kapılarını Açtı

Balkanlar, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan geniş bölgedeki en büyük, dünyada ise 5 büyük yapı fuarından biri olan yapı, inşaat malzemeleri ve teknolojileri fuarı Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul Tüyap Kongre ve Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı.

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, aralarında Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Başkanı Ferdi Erdoğan, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Başkanı Ö. Selçuk Özdil, Gayrimenkul için Strateji Platformu (GİSP) Başkan Yardımcısı Mehmet Ersül, Serbest Mimarlar Dernekleri (SMD)’nden Türk SMD Başkanı Aytek İtez, Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TMMMB) Başkanı A. Süreyya Ural, İzmir Serbest Mimarlar Derneği (İzmir SMD) Başkanı Hüseyin Egeli ve Urban Land Institute Türkiye (ULI Türkiye) Başkanı Zafer Baysal’ın olduğu geniş bir protokol katılımıyla Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde 8 Mayıs’ta kapılarını açtı.

Fuarın açılış konuşmalarını Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Başkanı Ferdi Erdoğan ve ITE Group Bölge Direktörü Kemal Ülgen yaptı. 

Türkiye İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan: “İhracatta 19 milyar dolar, iç pazarda ise 100 milyar dolar beklentimiz var”

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Başkanı Ferdi Erdoğan açılış konuşmasında, “Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, tüm paydaşların buluştuğu; üreticiden müteahhitte, mimardan mühendise, öğrenciden ustalara herkesin buluştuğu önemli bir platform. Yurtiçi, yurtdışı katılımcılarla birlikte uluslararası bir özellik de kazanmış vaziyette. Bu coğrafyanın en iyi fuarı olduğunu söyleyebilirim. 2017 yılı ekonomide 7.4 büyüme ve 850 milyar dolar ekonomik büyüklükle yılı kapattı. İnşaat sektörü 8.9 büyüdü ve 146 milyar dolar inşaat sektörünün toplam büyüklüğe erişti. Bunun 3’te 2’si yani yüzde 65’i inşaat malzemelerinden oluşmakta. Dolayısıyla 112 milyar dolarlık bir büyüklükten söz ediyoruz. 95 milyar dolarlık iç pazardan ve 17.3 milyar dolarlık ihracattan bahsediyoruz. İnşaat malzemeleri ve inşaat sektörü Türkiye’nin lokomotif sektörü olduğunu rakamlarla, günlük hayatımızda da net bir şekilde gösteriyor” dedi.

Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “İthalat tarafımız var bir de. İnşaat malzemeleri ithalatı 9 milyar dolar. Bir önceki yıla göre 3.6 civarında bir küçülme yaşadı ama son 5-10 yıldır ihracat gelirimiz iniş çıkış gösterse de ithalat tarafı 9 milyar dolar bandına oturmuş vaziyette. 2018 beklentimiz tabi ki ihracatta 18 milyar doları geçmek, 19 milyar dolara ulaşmak. İç pazarda ekonominin seçim sonrası tekrar kendi eski dinamiklerine dönmesi şartıyla 100 milyar doları bulabiliriz diye bir beklentimiz var.”

Sürdürülebilir büyüme konusunda da açıklamalar yapan Erdoğan: “Sürdürülebilir büyüme hepimizin çok kullandığı bir kelime. Binalarımız, konutlarımız, inşaatlarımız geleneksel yapıdan performansa dayalı yapıya döndü. Haliyle tasarımın önemini söylemeden geçemeyeceğiz. Ar-Ge ve tasarım inovasyonun itici güçleri. Türkiye’de 854 faal Ar-Ge merkezi var. Geleneksel yapıdan performansa dayalı yapıya geçerken yeni ürünlerin ortaya çıkmasının Ar-Ge ve tasarımın ortak çalışmasıyla olacağı kesin. Burada önemli olan bir malzemeye çok fazla özellik sıkıştırmaktan ziyade müşterinin beklentisi bir özelliği tam yapması.”

Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından 90’ın üzerinde ünlü mimar, endüstri uzmanları ve liderleri bir araya getiriyoruz.

Bu yıl 41’inci yılını kutlanan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un Türkiye’nin ilk ihtisas fuarı olma niteliğini taşıdığını söyleyen ITE Group Bölge Direktörü Kemal Ülgen konuşmasında şunları söyledi: “Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul 41 yıllık süreçte sektörle birlikte büyüyerek büyük bir ticari değer yaratmakla kalmayıp sektörünün dünyadaki 5 büyük fuarlarından biri olma başarısını da gösterdi. Değerli katılımlarınızla bugün açılışını yaptığımız, Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, 100.000 m2 kapalı ve açık alanda, 1.000’e yakın katılımcı firmanın, hizmet ve inovasyonlarını 90.000’i aşkın ziyaretçi ile bir araya getiriyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da T.C. Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde, Orta Anadolu İhracatçılar Birliği ile “Yurtdışı Alım Heyetleri İkili İş Görüşmeleri” olacak. Diğer yandan yapı fuarı olarak organize ettiğimiz VIP Alım Heyeti programı ile de toplamda 50 ülkeden 150 satın alma yetkilisini değerli katılımcılarımızla bir araya getireceğiz. Geçtiğimiz yıllarda fuar kapsamında pek çok farklı konuda etkinlik düzenlemiş, sektöre bilgi akışı konusunda katkı sağlamıştık. Bu sene 41. yılımız olması sebebiyle bu etkinliklere yenilerini ekledik ve çeşitlendirdik. Sektördeki tüm pay sahiplerini malzeme, inşaat ve mimarlığa dair mevcut konular ve yenilikler etrafında tek bir çatı altında topluyoruz. Sektörün ihtiyacı olan tüm güncel bilgilerin edinildiği tek adres olma hedefiyle hazırlanan bu program ile fuar süresince “40’dan fazla” etkinlik düzenleyeceğiz.”

Konuşmasına devam eden Ülgen, “Bu sene özel olarak hazırladığımız iş geliştirme platformu etkinliklerine ev sahipliği yaparak ‘Yapı Sahne’ ve ‘Yapı Arena’ programları, ‘Yapı Unplugged’ atölye çalışması ve ‘Yapı Masterclass’ mimari ustalık sınıflarıyla inovasyondan teknolojiye, mimariden tasarıma kadar sektöre dair tüm konular etkinliklerimiz kapsamında gündeme taşınacak. 5 gün boyunca devam eden iş geliştirme platformu etkinliklerinde Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından 90’ın üzerinde ünlü mimar, endüstri uzmanları ve liderler bir araya gelecek” dedi.

41. Yıla Özel En Büyük İş Geliştirme Platformu: YAPI SAHNE ve YAPI ARENA 

Türkiye’nin lider sektörlerinde lider fuarlar düzenleyen ITE Turkey bünyesinde yer alan YEM Fuarcılık tarafından düzenlenen Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un 41. yılına özel olarak iş geliştirme platformu etkinlikleri de yenilendi.

Sektördeki tüm pay sahiplerini malzeme, inşaat ve mimarlığa dair mevcut konular ve yenilikler etrafında tek bir çatı altında toplayan, sektörün ihtiyacı olan tüm güncel bilgilerin edinildiği tek adres olma hedefiyle hazırlanan program, 5 gün boyunca, 70’i aşkın ulusal ve uluslararası konuşmacıyı, 30 üzeri farklı oturumda ağırlayacak. “İnovasyon”, “teknoloji”, “tasarım”, “enerji,” “malzeme”, “gayrimenkul”, “planlama” ve “ekonomi” konularında yapı sektörüne dair ilham verici 40 üzeri konu, sektörün hem kamu hem de özel alanlarını temsil eden karar vericileriyle konuşulacak.

Bölgedeki en yeni ürün ve hizmetlerin tanıtılıp takip edilmesinin yanı sıra güçlü küresel ağını inşaat sektörüne aktararak yeni iş, ortaklık ve satın alım fırsatları yaratmayı hedefleyen fuar, diğer taraftan sektör stratejisini desteklemek, bilgi alışverişi sağlamak, inovasyonu teşvik etmek ve yapı sektörünün kamu, özel sektör ve akademik dünya arasındaki etkileşimini sağlamayı amaçlıyor.

Sektör Temsilcileri ‘Yapı Sektörü Gündem Forumu’nda

41. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un açılış günü olan 8 Mayıs Salı günü düzenlenecek ‘Yapı Sektörü Gündem Forumu’nda sektörün önde gelen derneklerinin başkanları gazeteci-sunucu Melda Yücel’in moderatörlüğünde bir araya gelerek malzeme, inşaat, ekonomi ve planlama perspektiflerinden sektör değerlendirmesinde bulunacak. Gelecek projeksiyonlarının da gündeme geldiği foruma Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Başkanı Ö. Selçuk Özdil, Gayrimenkul ve İnşaat İşbirliği Platformu (GİİP) Genel Sekreteri Av. Mehmet Ali Kandemir, Gayrimenkul için Strateji Platformu (GİSP) Başkan Yardımcısı Mehmet Ersül, İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı A. Nazmi Durbakayım, Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TMMMB) Başkanı A. Süreyya Ural, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Başkanı Ferdi Erdoğan, Urban Land Institute Türkiye (ULI Türkiye) Başkanı Zafer Baysal ile Serbest Mimarlar Dernekleri (SMD)’nden Türk SMD Başkanı Aytek İtez, İstanbul SMD Başkanı Sibel Dalokay Bozer ve İzmir SMD Başkanı Hüseyin Egeli katılacak. 

Tasarım yaklaşımları ve son dönem projeleriyle dikkat çeken uluslararası isimler 
Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, Mimar Konferansları ile ulusal ve uluslararası profesyonelleri katılımcılarla buluşturarak dinleyicilerine farklı bir bakış açısı kazandırmayı hedefliyor. Bu kapsamda fuarın ilgi çekecek yabancı konuşmacılarından biri olan Stuttgart Üniversitesi Hesaplamalı Tasarım Enstitüsü Kurucu Direktörü Achim Menges 9 Mayıs Çarşamba günü Yapı Arena’da ‘MİMARİYİ DÖNÜŞTÜRMEK-HESAPLAMALI TASARIM VE İNŞAAT’ başlıklı bir konferans verecek. Konuşmasında Menges, yerleşik planlama prosedürlerinin dijitalleşmesinin, mevcut inşaat süreçlerinin tamamen bütünleyici bir hesaplamalı tasarım ve inşaata yönelik olarak otomatikleştirilmesinin de ötesine giderek dijital teknolojilerin mimari ve inşaat alanlarındaki tüm potansiyelinden faydalanmanın yollarını aktaracak. 

Yapı Arena’da sahne alacak uluslararası konuşmacılardan bir diğeri olan Tasarımcı / WikiHouse Vakfı Kurucu Ortağı Alastair Parvin, 10 Mayıs Perşembe günü fuarın en çok ilgi çeken etkinliklerinden birine imza atacak. Basit, sürdürülebilir ve herkese açık araçlarla konut ve kentsel dönüşüm projeleri yürüten Parvin, ‘YENİ SANAYİ DEVRİMİ ÜZERİNE NOTLAR’ başlıklı konuşmasında dijital devrimin potansiyeline dair öngörülerini paylaşarak sanayimizi dönüştürmemize ve tasarım alanında günümüzün önemli zorluklarını aşmamıza yardımcı olacak. Parvin, teknolojiyi tehdit olarak görmek yerine web ve otomasyonu kullanarak açık bir sektör inşa edebilir miyiz? Bu alanda ortaklaşa çalışarak yeni sanayi devriminin takipçisi değil de lideri olabilir miyiz? sorularının yanıtını verecek. 

Mimarlık, endüstri ve mobilya tasarımı alanlarındaki çalışmalarıyla bilinen ödüllü mimar Asif Khan, “Mimar Konferansları”nın bir diğer konuşmacısı olarak 11 Mayıs Cuma günüYapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da yer alacak. Bu disiplinlerin yenilikçi ve beklenmedik yönlerini projelerinde harmanlayan Asif Khan, konuşmasında, gündelik hayatta karşılaştığı pek çok detaydan ilham alarak insanların tasarım, malzeme, doğa ve özellikle teknoloji ile olan ilişkisini irdeleyecek.

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul kapsamındaki “Mimar Konferansları”nın son konuşmacıları ise mimarlık, tasarım ve sanat ekseninde çalışan, 18 kişilik çok disiplinli kolektif bir oluşum olan Assemble’ın kurucu üyeleri Maria Lisogorskaya ve Louis Schulzolacak. 12 Mayıs Cumartesi günü gerçekleşecek “YAPARAK ÖĞRENME” başlıklı konuşmalarında, 2015 yılında prestijli sanat ödülü “Turner Prize”ı alan ilk tasarım ve mimarlık stüdyosu olmalarına neden olan ve halen devam eden Granby Four Streets projelerinden, konut ve boş mağaza yenileme ile sosyal dış mekan yaratma projelerinden bahsedecekler. Aynı zamanda “YAPI UNPLUGGED” atölyesinin de “Herkes İçin mimarlık” ile birlikte yürütücülüğünü yapacaklar.

‘Altın Mıknatıs Stand Tasarımı Ödülleri’ Sahiplerini Bulacak 

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un geleneksel hale gelen ödülleri, ‘Altın Mıknatıs Stand Tasarımı Ödülleri’ bu sene de sahiplerine teslim edilecek. Stand tasarımları ile markalarını ve ürünlerini ziyaretçiler için bir çekim noktasına dönüştüren firmaların ödüllendirildiği ‘Altın Mıknatıs Stand Tasarımı Ödülleri’nde, fuara katılan firma standları arasından oluşturulan bağımsız jüri 1., 2., 3. ve mansiyon ödülünü sahiplerine ve tasarımcılarına takdim edecek. Fuarda ayrıca stand tasarımlarının geliştirilmesini teşvik etmek amacıyla ITE Group Özel Ödülü de verilecek.

Yenilikçi ve zengin içeriğiyle fuar boyunca gündeme alınan konular ise şöyle:

• Yapı sektörü geleceğine dair projeksiyon sunacak dernek yöneticileri konuşmalarının yer alacağı “Yapı Sektörü Gündem Forumu”

• Tasarım yaklaşımları ve son dönem projeleriyle dikkat çeken ulusal ve uluslararası isimlerin “Mimar Konferansları”

• Malzeme ve Ar-Ge ilişkisi, dijitalleşen dünyada kurumsallaşma, gayrimenkul trendleri, komplike yapılarda enerji çözümleri, mimarlıkta görselleştirme teknolojileri konularıyla sektöre ışık tutan “Yapı Oturumları”

• Sektör paydaşlarının alanlarında organize ettikleri prestijli ödüllere Fuar alanında ev sahipliği yapıldığı “Ödül Törenleri”

• Moderatör eşliğinde fuar alanında ürünlerin gezilerek malzeme konuşmalarını içeren ve usta mimarın katılımıyla konu odaklı sohbet ile bilgi alışverişi sağlayan “Yapı Masterclass: Mimari Ustalık Sınıfları”

• Fuar süresince ortaya çıkan atık malzemelerin yeniden kullanımını hedefleyen, ulusal ve uluslararası mimarların yürütücülüğünde tasarımlar sergileyecek “Atölye: Yapı Unplugged”

• Mimaride robotik tasarım, mimaride veri tasarımı, enerji kullanımının sosyal ve davranışsal yönleri, girişimci ruhlu büyüme hedefli işletme modelleri, mimari proje vaka etüdleri konularıyla sektörü besleyen gelişmelerin paylaşılacağı “Trend Seminerleri”

• Yenilikçi ürün ve çözümler sunan malzeme üreticilerinden “Teknik Seminerler”

• Yenilikçi ürün ve çözümler sunan malzeme üreticilerinden “Canlı Sunumlar”

41. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul hakkında detaylı bilgiye İş Geliştirme Platformu Etkinlikleri ve VIP Alım Heyeti Programı http://www.yapifuariistanbul.c... adresinden ulaşılabilir.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)