6 iF DESIGN AWARD Ödüllü "Yeşil Mimari"
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Gökdelenleri ve geniş caddeleri olan büyük şehirlerde yaşıyoruz ama yine de doğa ile olmaya ihtiyacımız var. Mimarlar ve iç mimarlar, daha doğal yaşam alanlarına yönelik bu talebe, bazıları iF Design Award 2021'de onurlandırılan yaratıcı konseptlerle yanıt verdi.
Dünyanın dört bir yanındaki mimarlar ve iç mimarlar, şehirlerin çevresel zorluklarını ele almak için giderek daha fazla yeşil bileşenli binalar tasarlıyor. Ancak günümüz şehir sakinlerinin yeşil cephelerden ve rengarenk saksılardan daha fazlasına ihtiyacı var. Kentsel yaşamı doğal ihtiyaçlarla birleştiren mekanlara ihtiyaçları var. Sadece çevre dostu değil, aynı zamanda ekoloji, rahatlama, tasarımda uyum ve doğal çevre ile simbiyozdan başka bir şey de gerekiyor. Kısacası, tadını çıkarmak ve keşfetmek için yeşil bir vaha…
Mevcut alanları yeniden yorumlamak
İster kamusal ister özel alanlarda, ister tarihi tarım arazilerinde, ister şehir merkezlerinde olsun, bu dünyada mimarlar ve iç mimarlar, var olan her şeyi altüst edemez. Mevcut alanı kullanırlar, devralırlar ve yeniden yorumlarlar. Aynı zamanda yeşil bir vaha yaratan, kamusal ve özel alanlar arasında küçük bir geçiş bölgesi olabilir. İster şehir merkezindeki bir kentsel oturma odası, ister bir tren istasyonunun yakınındaki bir kentsel rekreasyon alanı olsun, her yerde yeni yaşam ve çevre dostu tasarımla doldurulmayı bekleyen alanlar var.
Doğa ile diyalog halinde
Yeşil bir vahaya olan bu içsel özlem nereden geliyor? Modern hayatın koşuşturmacası içinde, doğanın gözlemcisi değil, onun bir parçası olduğumuz unutuluyor. Mimarlar ve iç mimarlar, içeriyi dışarıyla, şehri çevresiyle birleştirmeyi başardıklarında, sadece temel insan ihtiyaçlarına cevap veriyorlar. Uluslararası üne sahip iF DESIGN AWARD 2021, "The CreatiFe Tasarımın Gücü" kampanyasında, kategoriler ve bina türleri arasında insan ve doğa arasındaki diyaloğu teşvik eden kazananları sunuyor.
Mimarlık: Bu 6 proje kazandı!
Aşağıdaki iF DESIGN AWARD 2021 kazananları, modern mimarinin en yüksek modern tasarım standartlarını karşılarken insanları ve doğayı nasıl bir araya getirebileceğinin başlıca örnekleridir.
1)Pavyon "Geleceğimiz"
Singapur'daki Gardens by the Bay'deki iF ödüllü pavyon, karmaşık delikli cilt şekillerini bitişik ortamla akıcı bir şekilde birleştiren büyük mimari yapı geleneğini takip ediyor. Ziyaretçilere iklimsel olarak hoş bir dış ortam ve yemyeşil tropikal bitki örtüsü altında yürümek gibi çarpıcı bir görsel deneyim sunar. Pavyon, Singapur'un 50. yıldönümü amiral gemisi etkinliği vesilesiyle Ulusal Kalkınma Departmanı için SUTD İleri Mimari Laboratuvarı tarafından tasarlandı.
2)Seul Botanik Parkı | Kamu Botanik Bahçesi
Seul Botanik Bahçesi, dünyanın dört bir yanındaki 12 şehrin bitkilerini ve kültürlerini tanıtabilecek ve ekolojik duyarlılığı artırabilecek kentsel bir kamusal alan yaratmak için Magok'ta inşa edildi. Samoo Architects & Engineers ve THE SYSTEM LAB tarafından Seoul Housing & Communities Corp. için tasarlandı. Tasarım şekli, 100m çapında içbükey bir kasedir. Bir çiçeğe benzeyen seranın kenarı orta kısımdan daha yüksektir ve ziyaretçiler yol boyunca sergi alanına katılabilir.
3)Tongan Wenbi Pagoda Parkı | Açık Şehir Planlama
Yeni kentleşme planının bir parçası olarak, Tonga Şehri Hükümeti bir tasarımcı olan Xiamen Urban Environmental Design Engineering Co., Ltd.'yi görevlendirdi. Kültürel ve tarihi açıdan önemli sekiz hektarlık tarım arazisi, vatandaşların yaşam tarzına uygun bir kültür parkı olarak yeni bir kimlik kazandıracak. Şehrin kültürel ve eğitim hayatı için mevcut alt yapıyı kullanarak yerel ekosistemi ve kültürel mirası restore etmek için çiftçiler ve tarihçilerle birlikte çalıştılar.
4)V Meydanı | Kentsel Gelişim
Alman mimarlık firması 3deluxe, SBA Group için parlak cepheleri ve son teknoloji işyerleriyle yeni tasarlanmış bir bina kümesinin ortasında modern mobiliteyi kutlayan vizyoner bir alan yarattı. Bisikletçiler ve scooterlar, aralarında huzur vahaları, sular, kafeler ve restoranlar bulunan organik dolambaçlı yollarda gezinirler. V-Plaza, dinamik Litvanyalı gençler için kaykay parkı, oyun alanı ve kentsel oturma alanıyla mükemmel bir karışımdır.
5)Demir Yolu İzlenim | Kentsel Rekreasyon Alanı
Bu kentsel gelişim stratejisi, güzelleştirilmiş kentsel gelişimin başlıca örneği olarak eski demir yolu hattını korumaya kararlı olanlar tarafından halkın katılımına dayalı bir merkezi kentsel inşaat projesi olarak başlatılmış. Yüzlerce yıllık tarihi bir müze demir yolundan oluşan Ecouseum, demir yolu tesisini ekoloji, kültür vb. gibi farklı özelliklere sahip bir kentsel rekreasyon alanı olarak yeniden canlandırdı. Bu alan, G DESIGN S.D. tarafından tasarlanmış.
6)DISC (DESCENTE INNOVATION STUDIO COMPLEX) Spor Laboratuvarı
DISC cre-te tarafından tasarlanmış. Pistler ve yardalar, CIRCLE'ın en önemli parçaları arasındadır. Sonsuz yeşil yükselen spiraller bu organik kütleye hakimdir. Bu unsur, spor araştırma ve geliştirme laboratuvarı CIRCLE'ı dinamik bir kimliği haline gelmiş. Bu dolambaçlı insan yapımı tepe sayesinde DISC, çevre dostu bir tasarımı korurken kentsel bağlamla uyum sağlar. Avlu mimarinin merkezidir.