850 Yıllık Başyapıt Notre Dame Katedrali'nde Yangın
Notre-Dame Katedrali, Fransa'nın başkenti Paris için milyonlarca turistin akın ettiği, dayanıklı bir tarihi eserden daha fazlası.
850 yıllık katedral, hem Fransa tarihinin bir sembolü, hem de Paris'in silüetinin vazgeçilmez bir parçası olarak niteleniyor. Bu nedenle "Paris'in kalbi" olarak da anılıyor.
Notre-Dame, 1137 - 1180 yılları arasında hüküm süren Kral VII. Louis'nin emriyle Paris'in siyasi, ekonomik ve kültürel gücünü dünyaya göstermek için inşa edilmişti.
Görkemli Katolik Katedrali, uzun ve zengin bir tarihe sahip. VI. Henry ve Napoleon Bonaparte kraliyet tacını burada giymiş, Jeanne d'Arc burada azize ilan edilmişti. Katedraldeki tarihi eserler yağmalandı, tarihi kapısındaki heykeller yok edildi, çan kulesi parçalandı. Aldığı darbelere rağmen, 20. yüzyılda iki dünya savaşını da atlattı. 24 Ağustos 1944'te Fransa Paris'in Alman işgalinden kurtuluşunu, Notre Dame'ın çanlarını çalarak dünyaya ilan etmişti.
18. yüzyılda Fransız Devrimi sırasında pek çok kez hedef alındı. Katedral daha sonra Avrupa'da en çok turist çeken tarihi yapılardan biri oldu. Her yıl 14 milyona yakın turist buraya akın etti.
Ortaçağ'da Paris'in merkezi ve Katoliklerin sembolü olan katedralin ölümsüz hale gelmesinde, Victor Hugo'nun başyapıtı "Notre Dame'ın Kamburu"nun da rolü büyüktü.
Notre Dame Katedrali Pazartesi günü akşam saatlerinde başlayan yangınla son yılların en büyük darbesiyle sarsıldı. 400'e yakın itfaiye görevlisinin müdahalesine rağmen yangın uzun süre söndürülemedi. Katedral'in çatısı ve kulesi çöktü.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Pazartesi gecesi yangın sürerken yaptığı açıklamada "Notre-Dame bizim tarihimiz, edebiyatımız, büyük olaylarımızın, savaşlarımızın, özgürlük mücadelelerimizin yaşandığı yer" demişti.
Macron, "Gururlu olalım çünkü bu katedrali 800'den fazla yıl önce biz inşa ettik ve aradan geçen yüzyıllarda büyüttük, geliştirdik. Bu yüzden ciddi bir şekilde söylüyorum: Hep birlikte yeniden inşa edeceğiz" diye konuşmuştu.