Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Aktivite Merkezi'nde 'Işıklar Yapı Ürünleri' İmzası
Üniversite öğrencilerinin sadece maddi gereksinmelerini karşılayabilecekleri bir yer olarak değil; aynı zamanda üniversite hayatı boyunca kişisel ve sosyal hayatlarını da etkileyen, dönüştüren, değiştirip geliştirebilecek bir yer olması hedefleriyle tasarım sürecine başlanılmıştır.
Öğrencilerin bir arada olabilme ve karşılaşma olasılıklarını artıracak alanların tasarımı en önemli mimari kriter olarak belirlenmiştir. Seçilen arazinin konumu ve topografyası birlikte değerlendirildiğinde; iki kotu (üst giriş ve alt manzara terasını) birbirine bağlayan, amfileşen basamaklar tasarımın özünü oluşturmaktadır. Heykelsi topografyası ile dikkat çeken alanda, programlı veya programsız her türlü aktivite ve etkinlik yer alabilmektedir.
Burada öğrenciler, bir konser veya gösteriyi izleyebilir, çay veya kahvesini yudumlarken söyleşilere katılabilir ya da yemeğini manzaraya karşı yiyebilirler. Bu ‘aralığın’ (amfi-meydan) her iki yanındaki servis birimleri ise öğrencinin her türlü ihtiyacını karşılayabilecek programları barındırmaktadır; yeme ve içme, öğrenci dernekleri, terzi, kuaför, kitap satış, kırtasiye, banka, market vs.
Tuğla kaplama olarak tasarlanan yapı, giriş ve manzara cephesinde cam ile tamamen açılırken, diğer cephelerde, özellikle lokanta bölümünde gerektiği kadar dışa açılarak yapının masif etkisini güçlendirmektedir. Zemin ise sokak-meydan duygusunu desteklemek amacıyla andezit kaplanmıştır.
Işıklar Kaplama Tuğla Kullanımı
Tüm tasarımlarımda, kolay eskimeyen, sürekli bakım gerektirmeyen doğal malzemeler kullanmaya özellikle dikkat ediyorum. Çünkü yapının ilk inşa edildiği andan itibaren değişip dönüşmeden, yıpranarak kendi kimliğini kaybetmeden kalabilmesinin en önemli şartlarından birisidir ‘iyi eskimek’. Bir de işin bakım ve onarım kısmı var ki, bu durum idareler açısından büyük önem taşımaktadır. Bakım ve onarım maliyetlerinin düşmesi, doğal dokuyla son derece uyumlu bir şekilde ortaya çıkan kentsel doku, hem yapıya hem de bulunduğu bölgeye / kentsel dokuya önemli bir kalite katmaktadır.
“Sosyal Aktivite Merkezi” projemizde de , ‘Işıklar Yapı Ürünleri” ‘nin üretmiş olduğu ‘kaplama tuğla’ kullanma kararını tasarım sürecinin başında verdik, zira bu malzemenin olanakları ile aradığımız özgün mimari kimliği yakalama şansımız olacaktı. Bu malzemenin olanaklarını sonuna kadar zorlayıp, ‘Işıklar’ firması ile birlikte ürettiğimiz detayları uygulamaya geçirdiğimizde, tasarım sürecinin başından beri aradığımız mimariye ne kadar yaklaştığımızı gördük.
“Sosyal Aktivite Merkezi” binası inşa edildikten sonra; sanıyorum yukarda açmaya çalıştığımız nedenler sonucunda ‘Rektörlük’ kampüste bulunan mevcut diğer yapılarda da “kaplama tuğla” kullanılması kararı vererek eski yapıların cephe tadilatları gerçekleştirilmiştir. “Sosyal Aktivite Merkezi” ile ‘kampüs alanında bir çeşit ‘domino etkisi’ diyebileceğimiz bir durum gerçekleşmiştir.
Tasarım Ekibi: Mimar Erdal Sorgucu
Yardımcı Mimarlar: İlhan Kesmez, Ayça Kesmez, Emre Tuncel
Mimarlık Ofisi: Atölye E Mimarlık Hizmetleri Mühendislik ve İnşaat San. Tic. Ltd. Şti.
İşveren: Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü
Adres: Bolu
Proje Tarihi: 2004-2004
Yapım Tarihi: 2005-2005
Kapalı Alan: 4.000 m2