"Ahşap, Ölçekte Beton ve Çeliğe Uygun Bir Alternatiftir"

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Waugh Thistleton Architects tarafından tasarlanan Londra'daki Dalston Works apartman kompleksi, dünyanın en büyük çapraz lamine ahşap binası. 2017 yılında tamamlanan Dalston Works, doğu Londra'da balkonlu 121 dairenin yanı sıra iki zemin kat avlusu, perakende ve restoran alanı ve entegre esnek bir çalışma alanı içeren 10 katlı bir konut kompleksi. Tamamlandığında dünyanın en büyük çapraz lamine ahşap (CLT) binası haline gelen sürdürülebilir mimari proje, diğer binalardan 3.852 metreküp hacimce daha fazla malzeme kullandı.

Yerel mimarlık stüdyosu Waugh Thistleton Architects tarafından 2003 yılından beri ağırlıklı olarak mühendislik ahşabı ile çalışan, Shoreditch merkezli bir ahşap uzmanı tarafından tasarlanmış. CLT, beton veya çelik gibi diğer yapı malzemelerine göre önemli ölçüde daha az karbon yoğun olan, en az üç kat ahşabın birbirine dik açıyla yapıştırılmasıyla yapılan bir panel malzemesi.

Dalston Works

Paneller, katmanların düzenlenmesi sayesinde iki yönde yapısal sağlamlık ile nitelendirilir ve yerinde monte edilmeden önce boyuta göre kesilir. Sürdürülebilir mimari Dalston Works tamamen CLT parçalarından yapılmış dış, parti ve çekirdek duvarların yanı sıra döşeme ve merdivenlere sahip. 374 gün boyunca daha önce ihmal edilen, terk edilmiş sahaya teslim edildi.

1997'de Anthony Thistleton ile birlikte mimarlık stüdyosunu kuran Andrew Waugh, "[CLT] yenilenebilir, güzel, sağlıklı, hızlı ve ekonomiktir. Ahşabın kesilmesi ve inşa edilmesi kolaydır, bu nedenle binaların daha uzun süre dayanması için uyarlanması rahattır. Bu aynı zamanda malzemenin prefabrik bir sistemin parçası olarak kullanılmasını kolaylaştırıyor, böylece daha kaliteli binaları daha hızlı ve ilgili kişiler için daha iyi çalışma koşullarıyla yapabiliyoruz." dedi. 

Dalston Works

Geliştirme birkaç köşeli hacme ayrılırken, CLT yapısı yakındaki depoların ve teraslı mülklerin Edward ve Viktorya dönemi mimarisine atıfta bulunmak için seçilen geleneksel tuğlalarla kaplandı. Waugh "Tuğla işi müşteri ve planlayıcı için önemliydi. Görünüşünden memnunum ama hafif bir kaplama malzemesini tercih ederdim. Tuğlaları havada tutmak için yapıdaki ahşap miktarını büyük ölçüde artırmamız gerekiyordu." dedi. 

Buna rağmen stüdyoya göre sürdürülebilir mimari örneklerden Dalston Works, inşaat sırasında gereken teslimat sayısını yüzde 80 oranında azaltan beton bir binanın beşte biri ağırlığındadır.  Daha hafif bir çekirdek oluşturmak projenin betondan inşa edildiğinden çok daha yüksek olabileceği anlamına geliyordu, çünkü geliştirme Elizabeth Line yeraltı demiryolunun üzerinde yer alır. Sürdürülebilir mimari projenin CLT yapısı ayrıca geleneksel beton yapıdan yüzde 50 daha az karbon içeriyor. Bu bir malzeme veya nesne üretmek ve oluşturmak için gereken enerji miktarını ifade eder.

Waugh somut emisyonların aksine operasyonel emisyonları sınırlayan standartlara atıfta bulunarak, "BREEAM ve bina düzenlemelerini karşılamanın ötesinde herhangi bir önlem için çok fazla müşteri motivasyonu veya yasal talep yoktu. Benim kendi görüşüm bina düzenlemelerinin oldukça etkili olduğu ve konumuna uyacak şekilde pasif bir şekilde tasarlanmış, verimli, hava geçirmez bir binanız varsa o zaman operasyonel karbon talebi oldukça düşük olacak ve yakın gelecekte yenilenebilir enerji üreteceğimizi varsaymalısınız. Enerji talebini çok az azaltmak için tasarlanmış çok sayıda malzeme ve karmaşık donanım, biraz kaynak israfıdır." dedi. 

Dalston Works

Proje mühendisi Ramboll'a göre, Dalston Works'ün CLT yapısında 2.600 tondan fazla karbondioksit depolanıyor. Dalston Works'ün tamamlanmasından yaklaşık altı yıl sonra Waugh, dünyanın en büyük CLT binasının önemini düşündü. Mimar "O zamanlar ahşabın beton ve çeliğe ölçekte uygulanabilir bir alternatif olduğunu göstermek önemli bir dönüm noktasıydı." dedi. "Ancak bir binanın başarısını büyüklüğüne göre ölçmenin tehlikeli olduğunu düşünüyorum." diye uyardı.

Mimaride masif ahşabın kullanımı için uzun süredir kampanya yürüten Waugh, kısa süre önce Birleşik Krallık hükümetine sürdürülebilir mimarlık uygulamalarına daha fazla yatırım yapması çağrısında bulunan ve Birleşik Krallık'ın çeşitli masif ahşap projelerine kıyasla dünyanın başka yerlerinde "geride kaldığını" açıklayan "önemli bir yazı" yazdığını söyledi. 

Dalston Works

Mimar, "Birleşik Krallık ahşap açısından geride kalıyor çünkü karbon azaltımına öncelik vermeyen ve hem inşaat şirketlerinin hem de imalat sanayinin lobi çalışmalarından büyük ölçüde etkilenen bir hükümetimiz var. Mimarların talebi yönlendirmeye başlaması, ahşapla tasarlamak ve bir pazar oluşturmak için fırsatlar araması gerekiyor. Tasarımcıların çalışmalarında karbon azaltımına öncelik vermeleri ve tasarladıkları binalarda başarı hakkında ne düşündüklerini yeniden gözden geçirmeleri gerekiyor." dedi.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)