Arçelik' den “Eşit Sözlük” Uygulaması: “Eşitlik Dilde Başlar”
Arçelik A.Ş. toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik çalışmaları kapsamında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde “Eşit Sözlük ile Eşitle” projesini hayata geçirdi. Arçelik, “Eşit Sözlük” uygulamasıyla günlük konuşma ve yazışmalarımızda, farkında olmadan kullandığımız ayrımcı ve cinsiyetçi sözcük ve söylemlere dikkat çekerek farkındalık yaratmayı hedefliyor.
Arçelik A.Ş., “Eşit Sözlük” uygulamasıyla konuşma ve yazışmalarımızdaki tüm cinsiyetçi ve ayrımcılık yaratan söylemlere birlikte “dur” demek için herkesi bu hareketin bir parçası olmaya davet ediyor. Her şeyin sözcüklerle başladığı ve her cinsiyetçi söylemin bir karşılığının bulunabileceği düşüncesi ile tasarlanan uygulamada, farkındalık yaratacak ve kullanıcıları harekete geçirecek öneriler yer alıyor.
Mobil cihazlar ve bilgisayarlarda kullanılabilecek “Eşit Sözlük” uygulaması, cinsiyetçi sözcük ve ifadelerle ilgili uyarı yaparak yerine kullanılabilecek sözcükleri öneriyor. Uygulamadaki klavye; cinsiyetçi, kadını veya erkeği küçümseyen, dilde ayrımcılık yaratan ifadelere karşılık eşitlikçi bir dil yaratmak adına kullanıcılara yol gösteriyor. Bu çözüm odaklı uygulamayı kullanmak için “Eşit Sözlük” ve “Eşit Sözlük klavyesi” yazılımlarını masaüstü bilgisayar ya da IOS/Android tabanlı mobil cihazlara yüklemek yeterli oluyor. Sözlükte yer alan söylem önerileri Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi ve KOÇ-KAM Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin destekleri ile geliştirildi. Uygulama, önerilen söylemlerin, toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımları göz önüne alınıp sosyoloji ve dil bilimi açısından değerlendirilmesi ile hazırlandı.
Eşit Sözlük Web sitesi Herkesin Önerilerine Açık
“Eşit Sözlük” uygulaması App Store™ veya Google™ Play’den ücretsiz olarak indirilebiliyor. Sözlüğe kelime eklemek isteyen kullanıcılar, http://esitsozluk.com/ web adresinde ya da Microsoft Word ve Outlook eklentilerinde yer alan “Söylem Ekle” butonlarına tıklayarak cinsiyetçi söylemi ve doğru kullanım önerisini iletebiliyor. Akademik değerlendirmenin ardından uygun bulunan söylemler sözlüğe eklenecek. Sürekli güncellenen “Eşit Sözlük” projesi ile cinsiyetçi söylemlerin kullanımına hem bireyler hem de kurumlar nezdinde “dur” denilecek.
Bu harekete katılarak şirket bilgisayarlarına Microsoft Word ve Outlook yazılımlarını yükleyen kurumlara ücretsiz destek veriliyor. destek@esitsozluk.com’dan kurum talepleri gönderildiği anda, IT ekipleri ile iletişime geçiliyor.
Can Dinçer: Arçelik’te her kademede kadın çalışanlarımız bulunuyor”
“Eşit Sözlük ile Eşitle” projesinin nasıl doğduğunu anlatan Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, şirketin toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarına dikkat çekerek, “Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak üzere kurumsal kültürümüzü dönüştürürken, çözüme yaklaşmanın önemli bir parçasının kullandığımız dil olduğunu gördük. Teknolojinin gücünü toplumsal eşitliği sağlama yolundaki kararlılığımızla birleştirerek ‘Eşit Sözlük ile Eşitle’ projesini geliştirdik. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da toplumda ve iş hayatında kadını güçlendiren projelerimizi önceliklendirerek, inovatif ve değer yaratan çalışmaları hayata geçirmeye devam edeceğiz” dedi.
Arçelik’te hemen her kademede kadın çalışan bulunduğunu da belirten Can Dinçer, sözlerine şöyle devam etti: “Fork lift operatöründen kaynakçıya, Ar-Ge uzmanından üst düzey yöneticiye kadar, kadınlar her kademede görev yapıyor. Fabrikalarımızda takım liderliği pozisyonlarına kadın atamaları gerçekleştiriyoruz. Dünyada en çok uluslararası patent başvurusu yapan ilk 100 şirket arasında yer alan Arçelik A.Ş.’de kadınların pek çok patentte imzası var. Şirketimizde üst yönetimde kadın temsil oranı yüzde 30 ile Türkiye ortalamasının üzerinde yer alıyor. Tüm çalışanlarımıza, bayi ve servis ağımıza toplumsa cinsiyete eşitliği eğitimleri veriyoruz. Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne de geçen yıl imza atarak bu konudaki taahhüdümüzü güçlü bir şekilde ortaya koyduk.”
Zeynep Özbil: “Toplumsal cinsiyet eşitliği yolculuğunda çok önemli bir adım”
Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak üzere çıkılan yolculukta çok önemli bir adım daha atıklarına dikkat çeken Arçelik A.Ş. Kurumsal İletişim Direktörü Zeynep Özbil “Eşit Sözlük, kullanımı kolay bir sosyal inovasyon. Mobil cihaz ve bilgisayarlarda kullanabileceğimiz Eşit Sözlük, farkındalık yaratmakla kalmıyor; çözüm de sunuyor. ‘Eşit Sözlük ile Eşitle’ projesiyle günlük hayatta kullanılan cinsiyetçi sözcük, ifade ve deyişlere dikkat çekerek, sözlüklerimizden çıkartıyoruz. Kullanımı kolay bir sosyal inovasyon olan Eşit Sözlük uygulaması, dilde eşitliği sağlamaya yönelik diğer projelerden farklı olarak bilinç yaratmakla kalmıyor; çözüm de getiriyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğine inanan herkesi Eşit Sözlük kullanmaya ve bu projeye katkıda bulunmaya davet ediyoruz. Sözlük, kullanıcılardan gelecek önerilerle sürekli gelişecek” dedi.