Armatür Sektörünün İhracatı 3 Milyar Dolara Ulaştı
Armatür sektörünün ihracatındaki artış ivmesi Eylül ayında da devam etti. Sektör Eylül ayında 2021 Eylül ayına göre yüzde 9,50 artışla 362,2 milyon dolar ihracat yaparken, dokuz aydaki ihracat da yüzde 10,47 artışla 3 milyar dolara ulaştı. Türkiye ekonomisinin büyümesinin yolunun ihracattan geçtiğini söyleyen ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, bunun için de öncelikle ülke algısının yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye’deki iç pazar büyüklüğü 5 milyar TL’yi aşan armatür sektörü ihracatta da yoluna emin adımlarla devam ediyor. Armatür sektörü Eylül ayını 362,2 milyon dolar ihracatla tamamlarken, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre ihracat değerde yüzde 9,50, miktarda ise yüzde 4,69 artış gösterdi. Benzer şekilde Ocak-Eylül döneminde ihracat yüzde 10,47 artışla 3 milyar dolara ulaşırken, miktardaki artış yüzde 0,4 oldu. Sektörün ihracat birim fiyatı da bir sene içerisinde 5,01 dolardan 5,52 dolara çıktı.
EN FAZLA İHRACAT ALMANYA'YA
Sektör dokuz aylık dönemde en fazla ihracatı 387,7 milyon dolarla Almanya'ya yaparken, onu 138,9 milyon dolarla İtalya ve 138 milyon dolarla Irak takip etti. Sektörün en fazla ihracat yaptığı ülkeler Irak'ın ardından Fransa, Romanya, Rusya, ABD, İspanya, Birleşik Krallık ve Polonya olarak sıralandı.
SANAYİNİN AYAKTA KALMASI İÇİN İHRACAT ŞART
Açıklanan rakamları değerlendiren İDDMİB Denetim Kurulu Üyesi ve ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, önümüzdeki dönemde ihracatta düşüş beklemediklerini ve yükseleceğini düşündüklerini belirterek, Demir ve Demir dışındaki 20 milyar dolarlık hedefe armatür olarak çok büyük destek verdiklerini belirtti. Sadece sektörel olarak değil ekonominin bütününe bakıldığında iç pazarda bazı sıkıntılar olduğuna işaret eden Turhan, sanayicilerin önümüzdeki dönemde ayakta kalabilmesi ve yatırımlarına devam edebilmesi için en önemli koşulun ihracat olduğunu ve her bir firmanın satışının en az yarısını yurtdışına yapması gerektiğini kaydetti.
ÜLKE İMAJI GELİŞTİRİLMELİ
İç piyasadaki daralmaların firmaları olumsuz etkilediğine işaret eden Turhan, ihracata destek vermek adına ilk defa ihracatçılar birliğinde bir Armatür Sektör Kurulu oluşturduklarını ve buradaki amaçlarının sektörün ihracatının daha da artmasına katkı sağlamak olduğunu vurguladı.
İhracatın güçlenebilmesi için ülke imajının da geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Turhan, "Türk markası olarak dünya pazarına çıktığımızda maalesef algımızın biraz kötü durumda olduğunu görüyoruz. Bunun en önemli sebeplerinden biri de Türkiye halen dünyada en fazla taklit ürün üreten ülkelerin başında geliyor. Bu konuda ulusal stratejilere ihtiyaç var. Biz armatür sektörü olarak çok güçlü olsak da Avrupa’daki rakiplerimizle aynı fiyatlarla satamıyoruz. Türkiye'nin kg başına ihracat tutarının 1 dolar civarında olması markalaşmayı yeteri kadar yapamadığımızı gösteriyor. Türk firmalarının daha fazla ihracat yapabilmesinin en önemli koşulu ‘Made In Türkiye’ algısının yükseltilmesi. Kayıt dışılığa izin vermeyen kurallarımız olsa da bunları yeteri kadar uygulamıyoruz. Merdiven altı üretim hala şirketlerin en büyük dertlerinin başında geliyor." dedi.
Turhan, "İhracat 400 milyar dolarlara çıktığında o zaman ekonomik anlamda da çoğu sıkıntımız hallolacak. Kendi gazını, petrolünü ve enerjisini üretebilen bir ülke olmadan bu dertlerle hep boğuşacağız. Bunun için de sanayiye ve ihracatçıya tarihinde olmadığı kadar destek verilmesi lazım. Ticaret Bakanlığımızdan sektörümüzün daha çok tanınması için de daha çok destek bekliyoruz." diye konuştu.