Art Design İspanya'da Showroom Açıyor
Kişiye ve mekana özel mobilya tasarımlarıyla adından söz ettiren Art Design, 2022 yılında hayata geçirdiği çevreci fabrika yatırımından sonra 2023 Ocak ayında da 2 kat büyüttüğü Kalamış Shoowroom’unu açtı. Art Design, yılın ilk yarısında Avrupa’nın jet-set tatil bölgesi İspanya Marbella’da ve İran’da shoowrom açmaya hazırlanıyor.
Türkiye’de katma değerli mobilya ihracatının öncülerinden Art Design hem yurt içinde hem de yurt dışında yaptığı yatırımlarla büyümeye devam ediyor. 2022 yılını 150 milyon TL’lik bir ciroyla kapatan Art Design, yılın ikinci yarısında 5 birimden oluşan çevreci özelliklere sahip fabrikasını hayata geçirmişti. Böylece mevcutta olan 80 çalışan sayısını 140’a çıkaran Art Design’ın yeni fabrikasında cila, oyma gibi mobilyaya ait tüm işlemler tek bir yerde yapılıyor. Fabrikanın çevreci özellikleri hakkında bilgi veren Art Design Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Terzi, “Fabrikamızın bir özelliği de çevreci olması. Oluşturduğumuz cila kabinleri ve hava basınçlı sistem sayesinde tamamen dışarıdan izole bir şekilde içeride özel bir havalandırma sayesinde işlem yürütülüyor. Böylece içeride minimum oranda toz çıkıyor. Emilen toz da çatıya yerleştirdiğimiz özel yıkama kabininden geçtikten sonra havaya veriliyor. Bu sayede çevreye zarar vermiyoruz. Şubat ayında da ÇED raporumuzu almaya hazırlanıyoruz.” dedi. Pandemi döneminde hayata geçirdikleri Kalamış Showroom’unu 2022 yılında büyütme kararı aldıklarını belirten Terzi, “Mevcutta olan 750 metrekarelik showroom’umuzu 1500 metrekareye çıkardık. Markamızın görünürlüğünü artıran bir showroom’dan ziyade markamızı en iyi şekilde ifade eden bir merkez haline getirdik Kalamış’ı. Müşterilerimizden de bu anlamda çok güzel geri dönüşler aldık. 2023 yılında da Cumhuriyetimizin 100. yılında Art Design olarak mobilya sektörünü yeniliklerle kavuşturacak önemli adımları atmanın hazırlığı içerisindeyiz. Türkiye’de ilk defa mobilya sektöründe deneyimsel mağazalığı yaşatmak üzere Kalamış Showroom’umuzda ‘Art Design Dijital Showroom’u hayata geçireceğiz. Diğer bir yandan da markamızın dijital altyapımızı güçlendiriyoruz. Kısacası dijitalleşen dünyada yatırımlarımızı dijital dünyayla eşdeğer şekilde ilerletme kararı aldık.” açıklamalarında bulundu.
Yurt dışında büyüyor
Cirolarının yüzde 50’sinin ihracattan geldiğini belirten Terzi, kilogram başına ihracatta en az 10 dolar ihracat yaptıklarını ifade ederken Fransa, Belçika, Hollanda, Almanya gibi katma değerli ihracatın ağırlık kazandığı Avrupa’da güçlü bir konumda olduklarını sözlerine ekledi. Turgay Terzi, “Yurt dışında büyüyen yeme içme sektörünün öncü Türk markalarının tercihi markamız oluyor. Türk markalarının dışında da ülkelerin yerel markaları tarafından da tercih ediliyoruz. Ağırlıklı olarak bu ülkelerde villa, kafe, restoran projelerinde varız.” açıklamalarında bulunurken yılın ilk yarısında İspanya’nın Marbella bölgesinde ve İran’da Showroom açma hazırlıklarının bulunduğunu ifade etti. “Yurt dışında çok fazla showroom açma taraftarı değiliz. Örneğin; Irak mobilya sektörünün en çok ihracat yaptığı pazarlardan biri olsa da buraya showroom açmaktan ziyade sadece ihracat yapmaktan yanayız. Şu an İran ve İspanya pazarlarına odaklanmış durumdayız. İran’da lüks mobilyaya yönelik bir pazar boşluğu söz konusu ve bu pazarı doldurmak istiyoruz. Keza aynı durum Avrupa jet-setinin tatil beldesi İspanya Marbella için de geçerli. Evlerin 40-50 milyon euro değerinde olduğu bu bölgede ilk kez bir Türk markası olarak yer alacağız. Tekli ürün ya da bir mobilya grubu satışı yapmaktan ziyade daha çok mekanları baştan aşağıya değiştiren projelerde yer alacağız. Sadece özel girişlerin yapıldığı bölgede villa projelerini yürütüyorduk. Gelen talep doğrultusunda showroom açmaya karar verdik. Tercih nedenimiz aranılan lüksü ve istekleri çok kısa sürede ve kalitede hayata geçirebilmemiz. Avrupa’da şu an bu üretimi, kaliteyi ve hızlı teslimatı sunan markalar bulunmuyor. Öyle ki Türkiye, İtalya’yı geride bıraktı diyebiliriz. Tasarım anlamında ciddi yol kat ettik.” diyen Art Design Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Terzi, ABD’den de showroom açma konusunda teklif aldıklarını showroom konusunda New York’u değerlendirdiklerini belirtti.
Ruslar geldi, iç pazarda hareketlilik sağlandı
Kalifiye eleman sorununun mobilya sektöründe de geçerli olduğunu söyleyen Turgay Terzi, “Kalifiye elemana ihtiyacımız var ancak bulamadığımız için istihdam edemiyoruz. Büyüme planlarımız için bu konu ciddi bir sorun.” derken iç pazarda Rusların Türkiye’ye yerleşmesiyle birlikte ciddi bir iş hacmi yakaladıklarını ifade ederek “Antalya, Fethiye, Bodrum, Bağdat Caddesi gibi birkaç lokasyonda Rusların evlerini yaptık. Bir dönem Araplara da mobilya satışı yapıyorduk ancak Araplar sadece Türkiye’ye geldiklerinde oturacakları evleri için mobilya takımı alışverişi yapıyorlardı. Ruslar ise Türkiye’ye yerleştikleri evlerini A’dan Z’ye değiştirmemizi istiyorlar.” dedi.