Bakırküre Architects Blueprint Awards’ta Finalist Oldu!
Bakırküre Architects, ING Bank Türkiye Genel Müdürlüğü projesiyle İngiltere merkezli mimarlık ve tasarım yayını Blueprint Magazine tarafından düzenlenen Blueprint Awards’ta “En İyi Ofis İç Mekan Projeleri” kategorisinde finalist olma başarısını gösterdi.
Bakırküre Architects tasarımı ING Bank Türkiye Genel Müdürlüğü projesi, İngiltere merkezli Blueprint Magazine tarafından düzenlenen ve dünyanın en prestijli mimarlık ve iç mimarlık ödüllerinden biri olan Blueprint Awards 2016’da “En İyi Ofis İç Mekan Projeleri” kategorisinde finalist oldu.
Dünyanın birçok ülkesinden, 300’den fazla mimari ve iç mimari projenin katıldığı ve tüm kategorilerinde Türkiye’den sadece 2 projenin finalist olma başarısını gösterdiği Blueprint Awards’da kısa listeye kalan 127 proje içerisinden kazananlar 20 Ekim 2016 tarihinde Londra’da, Bankside Vaults’ta yapılacak ödül töreniyle duyurulacak.
Y.Mimar Gürhan Bakırküre’nin anahtar teslim ofis çözümleri sunan disiplinlerarası bir platform olarak kurduğu Bigg’in danışmanlığında hayata geçen ve Bakırküre Architects’in iç mimari tasarımıyla biçimlenen ING Bank Türkiye Genel Müdürlüğü ofisi esnek ve hareket odaklı tasarım anlayışıyla geliştirilen çalışma alanları ve çalışanların motivasyonu gözetilerek tasarlanan sosyal alanları ile fark yaratıyor.
ING Bank’ın Genç ve Aktif Kadrosu İçin Daha Sosyal Bir Çalışma Alanı…
ING Bank’ın Maslak’taki 12 katlı mevcut genel müdürlük binasının yenilendiği ING Bank Türkiye Genel Müdürlüğü projesi, çalışanların ofis ortamlarından beklentilerini analiz etmek ve sağlıklı, verimli, dinamik ve ergonomik bir ofis ortamının yapı taşlarını oluşturmak amacıyla, ofis çalışanlarının katılımıyla gerçekleştirilen bir atölye çalışması ile başlamış. Atölye sonucunda elde edilen veriler tasarımda en belirleyici etmenler olarak ele alınırken kurumun sahip olduğu dinamik yapı da binanın her köşesinde hissettirilmeye çalışılmış.
Teknolojinin getirdiği olanaklar sayesinde açık ofis düzeninde ‘mobil’ bir çalışma anlayışıyla biçimlendirilen çalışma mekanları, farklı alanlarda ve alternatif biçimlerde iş yapma olanaklarını destekleyecek şekilde planlanmış. Standart ofiste var olan çalışma istasyonları yerine collaboration çalışmalara olanak sunacak ‘shared-desk’ler tercih edilmiş. Böylelikle her çalışana günlük çalışma alanını yaratma özgürlüğü verilerek, aynı masa ve aynı sandalyede çalışma monotonluğu ortadan kaldırılmış.
ING Bank’ın genç ve aktif kadrosu için monoton olmayan bir ofis tasarlamak gerektiğini düşünen Bakırküre Architects, çalışanların motivasyonlarını yükseltecek reklam çalışmaları ile çevrili renkli ve enerjisi yüksek mekanlar, kendilerini bir ofisten çok evlerinde hissetmelerini sağlayacak dinlenme ve oturma alanları, her katta farklı bir konsepte sahip olan oyun alanları ve dinlenerek çalışma alanları tasarlamış. Otomat makinelerinin sıradanlığı ortadan kaldırılarak, mutfak ihtiyaçlarının karşılandığı konteyner kafeler yaratılmış.
Konforlu ortak çalışma mekanları paylaşıma açık ve herkes tarafından ulaşılabilir şekilde tasarlanarak ekip çalışmaları teşvik edilmiş; bireysel çalışma köşeleri ve değişik ihtiyaçlara göre farklılaştırılmış toplantı odaları gibi alternatif alanlar oluşturulmuş. Özel telefon görüşmeleri için telefon kulübeleri, kişisel eşyalar ve postalar için her çalışanın kullanabileceği şifreli dolaplar ofis ortamına eklenmiş.
Ofisin mekansal organizasyonunda en önemli unsurlar olarak planlanan sosyal alanlar, binanın tümünde etkili olacak bir senaryoyla biçimlendirilmiş. Böylelikle “ING Bank Canteen” sayesinde gün içerisinde ihtiyaçlarını karşılayan çalışanlar, aynı zamanda sosyalleşebilecekleri, ufak kutlamalar gerçekleştirebilecekleri ve istediklerinde oturup çalışabilecekleri alanlara sahip olmuşlar.
Eski çalışma düzeninde günün sadece 1 saatinde etkin olarak kullanılan yemekhane, eklenen toplantı, okuma, sosyalleşme, thinking area, sosyal merdiven, kış bahçesi, basketbol sahası, konferans salonu gibi mekanlarla binanın kalbine dönüşmüş.
Değişimi tetikleyen en büyük üç unsurun zihinsel, yönetsel ve tasarımsal açılardan bir döngünün içinde incelendiği 1000 çalışana ev sahipliği yapan yeni ING Bank Türkiye Genel Müdürlüğü binasının dönüşüm hikayesi çalışanları kurulu düzeninden ayırmadan tamamlanmış.