​Baymak, İTÜ’yle Birlikte Türkiye’nin İlk Toprak Kaynaklı Isı Pompasını Üreterek

Baymak, İTÜ ile birlikte Türkiye’nin ilk toprak kaynaklı ısı pompası üretiminde ilk aşamayı tamamladı, 1 yıl içerisinde seri üretime geçilmesi hedefleniyor. Topraktan aldığı enerjiyi ortamı ısıtmak ya da soğutmak için kullanan toprak kaynaklı ısı pompası, doğalgaza oranla %40 enerji tasarrufu sağlıyor.

Baymak, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile birlikte yürüttüğü toprak kaynaklı ısı pompası üretimi projesinde ilk aşamayı tamamladı. Projenin 1 yıl içerisinde tamamlanarak seri üretime geçilmesi hedefleniyor.


Dünyada sayılı, Türkiye’de ise ilk olacak Sanayi Bakanlığı tarafından onaylı “toprak kaynaklı ısı pompası tasarımı, geliştirilmesi ve toprak altı uygulama tekniklerinin deneysel optimizasyonu” projesini yürüten Baymak, böylece hem enerji tasarrufu hem de emisyon azaltımına katkı sağlamayı hedefliyor. Dışarıdan enerji verilmesi ile düşük sıcaklıktaki bir ortamdan aldığı ısıyı yüksek sıcaklıktaki ortama veren toprak kaynaklı ısı pompasının enerji verimliliği hava kaynaklı ısı pompasından daha yüksek. Kışın ısıtmak, yazın ise soğutmak amacıyla kullanılan toprak kaynaklı ısı pompası, doğalgaz kullanımını azaltarak, tüketiciye %40 oranında tasarruf sağlıyor.

Baymak, projeyle toprak kaynaklı ısı pompalarının yaygınlaşmasının önündeki ithalata bağlı yüksek fiyat engelinin kırılması, toprak altı incelemelerinden elde edilecek verilerle toprak altı uygulama maliyetlerinin düşürülmesi, verimi artırıcı yöntemler geliştirilmesi, böylece düşük fiyat ve yüksek performans ile çalışan toprak kaynaklı ısı pompalarının yaygınlaşmasını sağlamayı hedefliyor.

Ender Çolak: 2.5 yıldır çalıştığımız proje son aşamaya geldi

Proje üzerinde yaklaşık 2.5 yıldır çalıştıklarını söyleyen Baymak Genel Müdürü Ender Çolak, “Hayallerimizin gerçeğe dönüşmesi için ilk aşamayı tamamladık. İTÜ Enerji Enstitüsü’nde bulunan Baymak Laboratuvarı’nda kurulan ısı pompası test istasyonu ile birlikte, Türkiye’de ilk defa toprak kaynaklı ısı pompalarının Avrupa standartlarına uygun test edilmesine onay verecek laboratuvar hayata geçmiş oldu. Bu ortak projeyle hem bölge ülkelerine hem de dünyaya toprak kaynaklı ısı pompası ve uygulamalarını sunabilen ve ihracatımıza katkı sağlayan bir endüstriyi ülkemize kazandırmış olacağız” dedi.

Çolak, üretilen ilk toprak kaynaklı ısı pompasının ev ortamında kusursuz bir performansla çalıştığını belirterek “Hedefimiz 5 adet toprak kaynaklı ısı pompasının da üretimini tamamlanarak İTÜ Enerji Enstitüsü binasında işleme almak, sonra da seri üretime hazır hale getirmek” diye konuştu.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)