Bina Cephelerinde Neden Yarı Saydam Polikarbonat Kullanılır?
İster karışıyor ister öne çıkıyor, şeffaflık veya sağlamlığı somutlaştırıyor, kabalığı veya yumuşaklığı ifade ediyor; bir cephe mimarlıkla ilişki kurduğumuz ortamdır. Cephe bir hikâye anlatır ve genellikle iç mekânın geri kalanı için tonu ayarlayabilir. Ancak, tamamen görsel bir deneyim tanımlamanın yanı sıra, bir binanın kabuğu aynı zamanda pratik, dayanıklı ve doğal aydınlatma ve havalandırma ihtiyaçlarını düzgün bir şekilde yönetme yeteneğine sahip olmalıdır. Sonuçta cephe, dışarıyla temas noktası olarak sesleri azaltmaktan ve rüzgâr, yağmur, ısı ve nem gibi iklim koşullarından koruma sağlamaktan sorumludur. Bu nedenle, bir cephe tasarlarken performans ve güzel bir estetik arasındaki dengeyi göz önünde bulundurmak önemlidir. Elbette birçok malzeme bu kriterleri başarıyla karşılamaktadır. Ancak, dayanıklılık, kurulum kolaylığı ve çok yönlülük sağlarken rahatlatıcı, ışık dolu bir ambiyans yaratmak söz konusu olduğunda, yarı saydam özellikleri ile polikarbonat paneller benzersiz görünüyor.
Genellikle gündüzleri iç mekanlarda dağınık, yumuşak bir ışık ve geceleri göz alıcı bir dış parıltı yaratan polikarbonat, ışık etkileşimi, belirsiz şeffaflığı ve soyut şekilleri ile bilinir. Polikarbonatın bu özellikleri, kullanıcılarda benzersiz duyusal deneyimler yaratır. Bununla birlikte, çok çeşitli uygulamalarda (çeşitli biçimlerde, renklerde, şekillerde ve boyutlarda) kullanımı sayesinde, malzemenin göz alıcı ve etkileyici olduğu kadar verimli ve çok yönlü olduğu da kanıtlanmıştır. Bu nedenle, bir zamanlar sadece seralarda kullanımıyla tanınan bu insan yapımı polimerin, çeşitli modern mimari projelerde dış cephe kaplaması ve çatı kaplaması için bu kadar popüler bir seçim haline gelmesine şaşmamalı.
Bunu akılda tutarak, yarı saydam polikarbonat cephelerin özelliklerine, kurulum yöntemlerine ve tasarım esnekliğine bakacağız.
Camdan 250 Kat Daha Güçlü Olan Yarı Saydam Bir Termoplastik
Polikarbonat, sert, amorf ve dayanıklı bir termoplastik polimerdir. Çoğu plastik gibi, hidrokarbon yakıtların daha sonra polimerizasyon veya polikondenzasyon yoluyla plastik üretmek için diğer katalizörlerle birleştirilen "fraksiyonlara" damıtılmasıyla yapılır. Malzeme oluşturulduktan sonra, enjeksiyon kalıplama veya ekstrüzyon gibi farklı işlemlerle şekillendirilebilir.
Ham haliyle polikarbonat, geleneksel camlara benzer şekilde tamamen şeffaftır. Ancak, camdan farklı olarak, aynı zamanda, optimum ışık iletimi sağlayan farklı yarı saydamlık seviyeleri sunar. Bu yönüyle polikarbonat, cama göre daha hafif, esnek ve dayanıklı bir alternatiftir. Aslında, malzemenin gücü sıcaklıklara, UV ışınlarına, darbelere ve daha fazlasına direnerek çok çeşitli performans gereksinimlerini karşılar. Ayrıca polikarbonat, tamamen geri dönüştürülebilir, alev geciktirici, uygun maliyetli ve yalıtım sağlar.
Hızlı, Basit ve Verimli Kurulum
Polikarbonat kaplamanın bir diğer avantajı da cephelerde montaj kolaylığıdır. Geleneksel cam panellerin sadece yarısı kadar ağırlığa sahip olan malzemeyi taşımak ve manipüle etmek oldukça basit bir işlemdir. Ancak kurulumdan önce doğru tipte panellerin seçilmesi çok önemlidir: iki katmandan oluşan çift duvarlı polikarbonat ya da üç veya daha fazla katmandan oluşan çok duvarlı polikarbonat. Bu polikasbonatlar aynı özelliklere sahip olmalarına rağmen farklı yalıtım seviyeleri sunarlar; Panel ne kadar kalınsa, yalıtım o kadar fazla olur. Montaj yöntemleri değişebilse de en yaygın olanı çerçeve profillerin yerleştirilmesi, bunların binanın altyapısına sabitlenmesi ve her bir panelin birbiri ardına yerleştirilmesidir.
Somut bir örnek hakkında daha fazla fikir edinmek için, House in Yanakacho'nun tasarımının arkasında olan KACH'tan mimar Taiga Kasai ile konuştuk. Bu durumda paneller çelik çift T profillerle desteklenir.
Tayga Kasai, “Polikarbonat, yapının çerçevelerinin üst ve alt kısımlarında iki çizgi ile desteklenmiştir. Yeterli rüzgâr basıncı direncini sağlarken soyut bir yüzen görüntü oluşturmak için alt yapıyı ve metal bağlantı parçalarını polikarbonatın arkasına gizlemeye çalıştık. Ayrıca muhafazanın ortasında yatay bir alt yapı oluşmasını önlemek için uygun yükseklikte derin dalgalı polikarbonat (500 mm derinlik) kullandık.” diyor.
Çok Yönlü Tasarım Olanakları: Bazı İlham Verici Örnekler
Yüksek performansının ve kurulum kolaylığının yanı sıra; yarı saydam polikarbonat, mimarların benzersiz ve etkileyici cepheler oluşturmasına olanak tanıyan geniş kapsamlı yaratıcı fırsatlar sunar. Doğrudan güneş ışığını görsel olarak çekici, dağınık bir parıltıya dönüştüren bu filtre yüzeyleri, neredeyse her projenin havasına veya atmosferine uyarlanabilir. Sakin ve sakinleştirici ortamlar yaratmak için yaygın olarak kullanılsalar da, efekt oldukça dinamik olabilir ve insanları ve nesneleri değişen yoğunluklarda ince silüetlere indirger. Bu şekilde malzeme, polikarbonat cepheleri karakterize eden yüksek işlevsellik sunarken bir projenin estetiğini artıran parlaklık, hareket ve belirsizlik katmanları ekler.
Örneğin, Yanakacho'daki konut projesi, çevredeki alanlardan, mimarlar tarafından birkaç başka malzeme (membranlar ve delikli metal dahil) üzerinde çalıştıktan sonra seçilen yüzen bir polikarbonat muhafaza ile ayrılmaktadır. Kasai, son olarak, “saydam polikarbonatın şeffaflık ve yarı saydamlık dengesi için en iyi malzeme olacağı sonucuna varıldı” diyor. Bu anlamda termoplastik paneller özel alanı gizler, güneş ışığını filtreler ve güzel bir belirsiz görünüm sağlar.
Tayga Kasai, “Yarı saydam polikarbonat, soyutlama görüntüsünü elde edebilir. Yarı saydamlığı, ışığın geçmesine izin verir ve belirli nesneleri gizler.”
Tabii, malzemenin çok yönlülüğü buna ve diğer birçok olasılığa izin verir. Bu nedenle, değişen estetiğini daha fazla keşfetmek için, aşağıda evlerden, okullardan sanat galerilerine ve pazarlara kadar çeşitli çağdaş binalardan bir dizi ilham verici yarı saydam cepheyi keşfediyoruz.