Binalarda Yangınla Mücadelede Temiz Su Kullanımının Önemi
Türkiye'deki binaların yüzde 80'inde yangın önlemleri eksik. Yangınla mücadelede kritik bir rol oynayan su, maalesef binalarda doğru yöntemlerle depolanmıyor. Betonarme yangın su depoları, suyun kimyasal yapısını bozarak yangınla mücadelede etkisini azaltıyor.
Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, yangınla mücadelede temiz su kullanımının önemini vurgulayarak, yapılması gerekenleri paylaştı.
Yangın, yapıları ve yaşamları tehlikeye atan en sık karşılaşılan felaketlerden biridir. İstanbul'da her 23,18 dakikada bir yangın çıkması, yapıların yangına ne kadar hazır olduğu sorusunu gündeme getiriyor. Uzmanlar, Türkiye'deki binaların yüzde 80'inde yangın önlemi olmadığını belirterek, temiz su kullanımının önemine dikkat çekiyor.
Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, yangınla mücadelede kritik önem taşıyan suyun binalarda doğru şekilde depolanmadığını belirterek, şu önlemleri paylaştı:
- Yangına erken müdahale için yangın tesisatının ve ekipmanlarının doğru bir şekilde kurgulanması önemlidir.
- Su deposunun, sprinkler sistemini harekete geçirecek pompaların ve sprinkler sisteminin doğru kapasitelerde seçilmesi güvenlik açısından kritiktir.
- Ekomaxi, su depoları alanında binalara güvenli çözümler sunar.
Betonarme yangın su depolarının suyun kimyasal yapısını bozabileceğini belirten Yağız, GRP su depolarının tercih edilmesinin önemine değindi. GRP panellerin pürüzsüz yüzey yapısı ve cam elyaf içeriği, su içerisinde yosun, mantar ve bakteri oluşumunu engeller. Bu sayede Ekomaxi GRP yangın su depoları, 50 yıllık kullanım ömürleri boyunca depolanan suyu kalitesini bozmadan güvenli bir şekilde muhafaza eder.
Yağız, ayrıca yangın su deposunun kullanım suyu deposu ile birleştirilmemesi ve yeterli kapasiteyle seçilmesinin de kritik önem taşıdığını vurgulayarak sözlerini tamamladı.