​Bosch Rexroth’un Son Teknolojiyle Donattığı Mobil Deprem Simülasyon Eğitim Aracı İstanbullularla Buluştu!

Bulunduğu coğrafyanın yüzde 96'sı deprem bölgesi olan Türkiye'de, deprem bilincini artırmaya yönelik çalışmalara destek veren Bosch Rexroth, Türkiye Deprem Vakfı (TDV)’nin 2011 yılında hayata geçirdiği Mobil Deprem Simülasyon Eğitim Aracı” (MODSEA) projesine katkı sağlamaya devam ediyor. Hayatın her alanında güvenli teknolojilere imza atan Bosch Rexroth’un sponsorlarından biri olduğu MODSEA-Mobil Deprem Simülasyon Eğitim Aracı, depreme karşı “Toplumsal duyarlılığın geliştirilmesi” amacıyla Kadıköy İskele Meydanı’nda İstanbullularla buluştu.

16 yıl önce meydana gelen 17 Ağustos depremi Türkiye’de deprem gerçeğine ilişkin çalışmaların başlatılmasında milat oldu.


Bu kapsamda; hayatın her alanında güvenli teknolojilere imza atan Bosch Rexroth, depremden korunma kültürünün ve toplumsal duyarlılığın geliştirilmesi için birçok önemli çalışmaya imza atan TDV’nin Mobil Deprem Simülasyon Eğitim Aracı’na desteğini sürdürüyor.

Bosch Rexroth Genel Müdürü Servet Akkaynak, “TDV’nin MODSEA projesi depreme karşı toplumsal duyarlılığın geliştirilmesi açısından çok büyük bir önem taşıyor. Biz de bu projeye desteğimizi sürdürüyoruz” diye konuştu. Deprem bilincini oluşturmada eğitimin önemine yürekten inandıklarını belirten Servet Akkaynak, “Bugün burada Kadıköy İskele Meydanı’nda İstanbullularla buluştuk. MODSEA’yı ziyaret edenler, deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılması veya yapılmaması gerekenler konusunda deneyim ve bilgi sahibi oluyor. Bu sayede deprem en az kayıpla ve en az panikle nasıl atlatılır bunu uygulama imkanı elde ediyorlar” ifadelerini kullandı.

Ziyaretçiler farklı büyüklükteki deprem etkilerini hissedebiliyor

MODSEA- Mobil Deprem Simülasyon Eğitim Aracı hakkında bilgiler veren Servet Akkaynak sözlerini şöyle sürdürdü; “Mobil Treyler üstüne yerleştirilen deprem simülasyon sistemi, sarsıcı tabla üzerinde yer alan 12 metrekare odadan ve ayrı bir yerde (tabla dışında) bulunan kontrol ünitesinden meydana geliyor. Gerçek deprem esnasında elde edilen veriler, simülatör kütlesine oranlanarak odanın deprem esnasındaki hareketleri simüle ediliyor.” Odada bulunan ziyaretçilerin, farklı zemin tiplerinde ve büyüklükteki deprem etkilerini hissedebildiklerini belirten Akkaynak, “Odada deprem sırasında oluşan uğultu, fay kırığı vs. sesleri duyulabiliyor. Operatör tarafından kontrol ünitesi ara yüzüne “deprem büyüklüğü” ve “süresi” bilgileri girilerek istenilen büyüklükte deprem verilebilecek şekilde bir sistem çalışması yapılabiliyor. Sarsıntı odası mobilyalı ve aksesuarlı, gerçek hayata uygun olarak tasarlanmış, ayrıca araç Türkiye’nin dört bir yanına rahatlıkla gidebiliyor” ifadelerini kullandı.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)