Brezilya'daki En Sürdürülebilir McDonald's Binası
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Yerel mimarlık ofisi Superlimão Studio, São Paulo'daki bir McDonald's restoranı için masif ahşap kullanılarak inşa edilen ağaç benzeri bir yapıya sahip kaldırılmış bir bina tasarladı. São Paulo'nun en işlek kavşaklarından birinde yer alan sürdürülebilir mimari 220 m2'lik bina, Amerikan fast food zincirinin "Recipe for the Future" girişiminin bir parçası ve 2023 yılında tamamlandı.
Stüdyoya göre tasarımda, bitişikteki Avenue Bernardino de Campos'un medyanında yer alan ve bölgede kalan son ağaçlar olan ağaçlardan ilham alan biyomimetik bir yaklaşım kullanılıyor. Superlimão Studio, "doğa ile bağlantıyı ve proje boyunca sürdürülebilirlik temasını" güçlendirmek için malzemelerin maksimum açıklıklarının üstesinden gelmek için çapraz lamine ahşap (CLT) sütunları çapraz dallanma destekleriyle birlikte kullandı.
Sürdürülebilir mimari örneklerden tasarımın ve göze çarpan konumunun aynı zamanda yayalar ve sürücüler için bir vitrin görevi görmesi ve sürdürülebilir inşaat uygulamalarını halka modellemesi amaçlandı. Stüdyo, sürdürülebilir mimari projelerden binanın "Brezilya'daki en sürdürülebilir McDonald's" olduğunu söyledi. Superlimão ortağı Lula Gouveia, "Çevresel farkındalık eylemler kadar önemli olduğundan, projenin kendisinin ötesine geçmeye, onu çevre eğitimi ve farkındalığı için güçlü bir araca dönüştürmeye karar verdik." dedi.
Superlimão ortağı Maria Fernanda Elaiuy, "Sürdürülebilir mimari projenin başlangıcından itibaren, sürdürülebilirlik anlatısını ve bu temanın McDonald's gibi demokratik bir ortamda uygulandığında yaratacağı etkiyi teşvik etmekte kararlıydık." diye ekledi. Tasarımda zeminden tavana kadar cam perde duvarlar aracılığıyla sokaktan görülebilen ve bitiş katmanlarındaki bir açıklık aracılığıyla bina sakinlerine maruz kalan işlenmiş ahşap kullanıldı.
CLT yapısının saha dışında prefabrik olarak inşa edilmesi malzeme kaybını en aza indirmiş, enerji tüketimini azaltmış ve inşaatın saha ve çevredeki mahalle üzerindeki etkisini azaltmış. Bu yüzden sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemeler tercih edilmiş. Zemin katta, bir cam kutu ve arabaya servis hattı, bir ağaç gölgelik gibi işlev gören ana yemek alanını tutan ağır bir ahşap platformun altına sıkıştırılmış. Yatay güneş kırıcılar, güneş ışığını kontrol etmek ve iç sıcaklığı düzenlemek için camlı cephe boyunca uzanıyor.
Binanın tepesinde, iç sıcaklığın düzenlenmesine de yardımcı olan yeşil bir çatı bulunur. Yağmur suyu ve klima su çıkışı yeniden kullanılmak üzere toplanmış. Ayrıca sürdürülebilir mimaride kullanılan pasif sistemler entegre edilmiş. İçeride geleneksel kaplama malzemeleri yerel tedarikçilerden alınan sürdürülebilir alternatiflerle değiştirildi. Ekip, "Örneğin, porselen karolar Concresteel ile değiştirildi ve geleneksel melamin yerine geri dönüştürülmüş PET laminat kullanıldı." dedi.
Zemin katta dört self-servis kiosk, bir ödeme alanı, McCafé ve yüzde 100 geri dönüştürülmüş propilenden yapılmış bir tatlı kiosku bulunur. Kıvrımlı ahşap korkuluklara sahip büyük bir merdiven üst kata çıkıyor. Çevredeki okul ve kolejlerden esinlenen ekip, dinlenmek, sosyalleşmek ve ders çalışmak için rahat bir ortam sağlamak amacıyla üst katın bir köşesine bir dizi tribün yerleştirdi.
Zemindeki sarı bir yol müşterilere tasarım boyunca rehberlik ediyor ve sürdürülebilir özellikler hakkında daha fazla bilgi edinmek için QR kodları taranabiliyor. Ekip, "Bu, McDonald's ve Superlimão'nun ilk kez kendi kendini açıklayan bir proje yarattığını ve ziyaretçilerin bu yapının arkasındaki ilkeleri sezgisel olarak anlamalarını sağlayan yenilikçi bir adımdır." dedi.
McDonald's restoranlarının diğer kayda değer tasarımları arasında AIA Gold Medal ödüllü mimar Carol Ross Barney'in şirketin Chicago'daki amiral gemisi restoranı için yaptığı tasarım da yer alıyor. Superlimão'nun diğer konaklama ve perakende tasarımları arasında Ribeirão Preto'da Gabion duvarlarla çevrili batık bir musluk odası ve bira bahçesi ile São Paulo'da ip ve ayna merdivenli bir çay dükkanı yer alıyor.