Btm ve Bahçe Çatıları

Orkun Ürkmez

BTM Yeşil çatı sistemleri içerisinde malzeme seçimi yapılmasında en önemli kriterlerden biri yeşil alanda ne görmek istediğinizdir. Bitkilendirme çeşitliliği ve toprak kalınlığı alttaki statik yükü etkileyeceği üzere malzemelerin teknik özelliklerini de dinamik olarak etkileyecektir.

Sanayileşmenin artışı ve yoğun konutlaşmanın doğal getirisi olarak gittikçe betonlaşan dünyamız yeşil alanlarını kaybetmektedir. Artan nüfus ve yapılaşmanın sonucu su kaynakları hızla tükenmekte olup, mevcut yeşil alanlar ihtiyacımız olan oksijen ve temiz havayı karşılamakta son derece yetersiz kalmaktadır.

Dünya üzerinde pek çok ülke bu soruna ekolojik şehirler yaratarak, yeşili ve botaniği şehir imar planlarında ve projelerinde teşvik edici oranda kullanarak çözüm bulmuştur. Ülkemizde daha çok bir pazarlama argümanı olarak kullanılsa da yeşil çatılar dünya üzerinde yatırımcı ve tüketicinin tercihinin ötesinde bir kent politikası olarak benimsenmiştir.

BAHÇE ÇATILARIN DÜNYAMIZA 
KATKILARI NELERDİR?


Bahçe çatılarının sürdürülebilirliğe ve çevreye katkılarından bazıları aşağıdaki gibi sıralanabilir. 
1- Yağmur suyunu kullanarak yeşil örtüye dönüştürdüğünden fazla drenaj yoğunluğunu azaltır, atık şebeke su yükü hafifler.
2- Hava kirliliğini ve havadaki toz partikülünü azaltır. Yeşil örtüsü daha az olan bölgelerde yapılan testlerde görülmüştürki yeşili yoğun olan bölgelere göre 3–7 kat arası toz partikülü miktarı daha fazladır.
3- Oksijen üretimi artar, buhar geçirimi yüksektir. Nefes aldığımız hava kalitesini yükseltir. Doğal olarak karbon salınımı azalır.
4- Yüksek izolasyon değeri olan ısı radyasyonu yapmayan yapısı ile şehirlerdeki ısı ada oluşumu etkisini azaltır. Bunun sonucu ısıtma – soğutma giderlerini düşürür, kentsel konforu yükseltir.
5- Gürültüyü emerek, kentsel boyutta ses izolasyonu sağlar.
6- Sera gazlarını yok eder, yağmur suyuna havadan karışan ağır metalleri toprak içerinde tutarak arındırır.
7- Geri dönüşümlü bir malzemedir, uygulanmasında düşük enerji kullanılır ve insan gücü yeterlidir.
8- Hafriyat aşamasında kaybedilen doğal toprağı içerine katılan özel karışımlar ile bitki toprağı olarak geri kazandırır. 
9- Dünya üzerindeki biyolojik çeşitliliğin ve kentsel tarımın artmasına katkıda bulunur.
10- Tasarım ve estetik zenginliği yüksek, yeşil ile bütünleşmiş mimari konseptler oluşturur.
11- Yapıyı UV ışınlarından koruyarak, çatıyı ve taşıyıcı konstrüksiyonu mekanik hasarlardan korur. Yapının yangın korunumunu yeşil alanlar ile en üst düzeyde sağlar.

KISACA BTM ÇATI SİSTEMLERİ HAKKINDA


BTM 2012 yılından itibaren; Alman Yeşil Çatı Optigreen markası ile tecrübelerimizi birleştirdik. Türkiye pazarına BTM Optigreen yeşil çatı sistemleri ile optimum çözüm hizmeti veriyoruz. Düz bahçe çatıların dışında yüksek ve değişken eğimli yeşil çatılara sunduğumuz sistem çözümleri ile her türlü çatıya bahçe çatı uygulamasını aplike edebiliyoruz. Bizim en önemli farkımız, teras çatı eğim betonundan- toprak katmanına kadar olan alanda yeşil çatı yapımında gerekli tüm teknik ürünleri bünyemizde bulundurmamız ve uygulamacı bayilerimiz ile teknik hizmeti de sunuyor olabilmemizdir.

BTM Yeşil çatı sistemleri içerisinde EN 13948 / FLL sertifikasına sahip Bitümlü örtü ve Sentetik örtü, kök tutma özelliği olmayan yalıtım malzemesi için yardımcı malzeme olarak kök tutucu folyo, teknik özelliklerine göre 300gr – 500gr/m2 nem tutucu geotekstiller, 20 -25-40-60 mm lik tek – çift kademeli su tutma hazneli drenaj levhaları ve toprak ile sistemi ayrıştıran 110 gr/m2 lik sistem filtresi ürünleri yer almaktadır. Yine pazardaki en büyük açığı kapatacak olan 3 alternatifli yüksek ve değişken eğimli bahçe çatı sistemimiz projenin eğim açısına göre özel çalışılarak çözümlenebilmektedir. Kubbe, tonoz, değişken ve amorf yüzeyler dahil tüm çatılara garantili ve çevreci malzemeler ile yalıtımı koruyarak, sedum ile bitkilendirilmiş doğal görünümlü bahçe çatılar yapabiliyoruz.

BTM BAHÇE SİSTEMLERİ İÇİNDEN NEYE GÖRE SEÇİM YAPMALIYIZ


BTM Yeşil çatı sistemleri içerisinde malzeme seçimi yapılmasında en önemli kriterlerden biri yeşil alanda ne görmek istediğinizdir. Bitkilendirme çeşitliliği ve toprak kalınlığı alttaki statik yükü etkileyeceği üzere malzemelerin teknik özelliklerini de dinamik olarak etkileyecektir. Ağaç dikilecek yoğun yeşillendirme olan bir çatı ile sadece çim ekilecek veya sedum yerleştirilecek bir bahçede sistem bileşenleri değişkenlik göstermek zorundadır. 6-20 cm arasındaki bir toprak kalınlığını 20 -25 mm lik drenaj levhaları ile çözebilirken, toprak kalınlığı arttıkça kullanılacak drenaj levhası yüksekliği ve basma mukavemeti artacaktır. Yine bahçe çatı uygulanacak alanda ısı yalıtımının olup olmaması veya yalıtım katmanında kullanılan ürünün kök tutma özelliğinin (sertifikalı olarak) bulunup - bulunmaması tercih edilecek sistem bileşenleri arasında farklılık gösterecektir. Düz ve eğimli tüm yeşil çatılarınız için uzman teknik ekibimiz ile iletişime geçerek doğru detaya doğru ve ekonomik malzeme seçimi ile çözüm bulmanız olacaktır.

BTM BAHÇE ÇATI SİSTEMİNİN SUNDUĞU AVANTAJLAR NELERDİR?


BTM Bahçe çatı sistemlerinin tercih edilmesinin en büyük sebeplerinden biri; yaklaşık 40 yılı bulan yalıtım malzemeleri konusundaki tecrübemizi, yeşil çatı tamamlayıcı üst katmanlarda Avrupa’nın bu konudaki uzmanı Optigreen güvencesiyle pazara sunuyor olmasıdır. Aslında 90’lı yılların başından beri BTM olarak yeşil çatılar için ürettiğimiz kök tutma özelliğine sahip Botanik serisi bitümlü örtüleri, DIN 4062 belgesi ile uygulamacı bayilerimizle pek çok projede geleneksel yöntemle yani çakıl kullanarak uyguluyorduk. Son 10 yılda gelişen teknolojik ürünler ile statik yük ve bahçe toprağı daha hafifletilerek yeşil çatıların kullanımı sadece elit projeler ile kalmayıp, tabana yayıldı. Mimarlar artık daha cesur tasarımlar ile düz alanların dışında yüksek eğimli yüzeylere projelerinde bahçeyi taşıyabiliyorlar. Bu yıl içerisinde BTM’den bir ilk daha gerçekleşerek; ürettiği bitki köklerine dayanıklı su yalıtım örtüsü ile TS EN 13948 CE kalite belgesine sahip oldu. 2 yıl Almanya’da WEIHENSTEPHAN-TRIESDORF Üniversitesi’nde zorlu kök bitkilerine karşı yapılan testten zarar görmeden çıkan Elastobit PE4 Botanik ürünü ile BTM Türkiye’de TS EN 13948 belgesine sahip olan ilk firma olarak prestijli projelerin tercihi olmuştur. Yalıtım katmanında Botanik PE4 kullanılan bahçe çatı detaylarında, ayrıca kök tutucu kullanmaya gerek olmadığı için malzeme ve işçilikten tasarruf sağlanıyor. Ayrıca satış kanalı dışında teknik hizmet veren mimari ekibimizin olmasıda bizim diğer bir ayrıcalığımız. BTM olarak bahçe çatıların detaylarını çözerken mutlaka uygulama veya peyzajı yapacak ekipler ile birlikte koordineli bir şekilde çalışmayı uygun görüyoruz ve bu bilincin yayılması için çaba gösteriyoruz.

BTM BAHÇE ÇATI UYGULAMALRINDA EN ÇOK NELERE DİKKAT ETMELİYİZ


Bahçe çatı yapımında, malzeme tedarikçisi-üreticisi dışında işi uygulayacak yalıtım ve uzman peyzaj mimari ekibinin mutlaka koordineli çalışması gerekmektedir. Ancak tüm bunlardan önce mimari proje aşamasında iken bahçe çatının bina statiğine getireceği yük miktarı hesaplanarak, detaya uygun bir katmanlaşma düşünülmelidir. Bu aşamada projenin peyzaj danışmanlığını yapacak firmanın öngörüleri ile şartname oluşturulmalıdır. Yapılacak yeşillendirme türüne göre sistem bileşenleri seçilmelidir. Uygulamada en önemli kalemlerden yalıtımın düzgün ve bitki köklerine dayanıklı sertifikalı ürünler ile standartlara uygun olarak uygulanmasıdır. BTM Optigreen sistem bileşenlerinde gerekli bindirme payları yapılarak ürünlerin düzgün serilmeside sistemin doğru çalışması açısından önem taşımaktadır. Bu noktadan sonra ürünler uzun süre açıkta bırakılmamalıdır, en azından hafifletilmiş toprak katmanı serilerek bitkilendirmeye hazır bir zemin oluşturulmalıdır.



BTM BAHÇE ÇATI UYGULAMALRINDAN ÖRNEKLER


Türkiye genelindeki uygulamacı bayilerimiz ve uzman peyzaj firmaları ile yeşillendirmiş olduğumuz pek çok proje vardır. İlk projemiz Çeşme Aya saranda koyundaki Ayasaranda Oteli olup Florya Akvaryum Otel, Malatya Hilton Oteli, Apec Çelik Sakura Park Evleri, Uşak Üniversitesi, Afyon Botanik Parkı, Tuzla Piri Reis Üniversitesi, Ankara Özçelik İmaj Tan Konutları, Soyak Evostar Konutları, Şişli Bomonti Hilton Oteli, Küçükçekmece Belediyesi Hizmet Binası, Rönesans Mecidiyeköy Plaza, Adana Çukurova Belediyesi Hizmet Binası, Rönesans Samsun AVM gibi pek çok projede yeşil çatı ürünlerimiz tercih edilmiştir. 

Bu projelerin içerisinde tamamı BTM ürünleri ile yapılmış olan Tuzla Piri Reis Üniversitesi projesinde Karaoğlu Peyzaj firması ile ortaklaşa çalışarak Botanik PE4 (EN 13948 / FLL sertifikalı) ile yalıtım uygulaması yapılmış olup, üst katmanda BTM Optigreen ürünleri tercih edilmiştir. Yine Şişli Bomonti Hilton ve Zorlu Levent Plaza projelerinde Işık Peyzaj firması aracılığı ile BTM Optigreen ürünlerimiz kullanılmış, Adana Park Peyzaj firması aracılığı ile Çukurova Belediyesi Kültür Kompleksi yeşil çatıları uygulaması yapılmıştır. 

Yakın zamanda BTM & Optigreen olarak Peyzaj Mimarları Odası işbirliğinde ‘’Yeni Nesil Yeşil Çatılar’’ başlıklı tanıtım seminerimizi gerçekleştirdik. Yine SEPEV’in (Pasif Ev derneği) düzenlemiş olduğu 
Ankara’daki seminerde ürünlerimizin tanıtımını yaparak sistemlerimizi Türkiye geneline ulaştırmaya çalışıyoruz.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)