Bursa Kapalı Çarşı: Osmanlı’dan günümüze...
Osmanlı’dan günümüze...
Bursa Kapalı Çarşının doğuşu Osmanlı dönemine dayanır. Fethedildiği zamanlarda ticaret yolu üzerinde olması sebebiyle yeniden yaratma sürecine giren şehre dönemin padişahları hanlar, hamamlar ve çarşılar inşa etmeye başladı. Osmanlının başkenti olan Bursa’nın bu dönüşümü sonucu Tahtakale adında bir uzun çarşıya sahip olmasıyla sonuçlandı. Günümüze gelene dek ise kapalı çarşı birçok yangın ve depremde büyük hasar gördü ve çeşitli renovasyonlarla tarihi özelliklerini yitirmeden şimdiki halini aldı.
Çarşının açık olduğu dönemden sonra Orhan Gazi tarafından yaptırılan çatılarla kapatılmaya başlanmasının ardından Sahaflar, Aktarlar, İvaz Paşa, Gelincik, Sipahiler, Karacabey (yorgan ve sandıkçıların bulunduğu bölüm) ve Bakırcılar gibi kısımlar eklenerek çarşı giderek büyümüştür.
1958’deki yangında çok büyük hasar aldıktan sonra günümüzdeki çok katlı haline getirilmiştir, ilk inşa edildiğinde ise çarşıda yalnız yol seviyesinde olan tek katlı dükkanlar bulunuyordu. Bu renovasyon sırasında tarihi ve oryantal görünümüne uygun şekilde modern ve çok daha kullanışlı yeni bir çatı ile kapatıldı. 1855 depreminde yıkılan İvaz Paşa ve Eski Bakırcılar bölümlerinin çatıları da aynı şekilde 1960 yılında yenilendi.
Günümüzde çarşı çok sayıda yerli ve yabancı turist almakta ve yerel halkın alışveriş ihtiyacını karşılamakta. Geçmişte olduğu gibi özellikle Ulucami ve Bedesten’in çevresi her zaman akın akın ticaret yapılan bir merkez olmaya devam ediyor. Çarşıda bulunan 130 adet dükkanın çoğunluğu döviz ve altın satışına devam etmekte.