Çatı ve Cephe Sempozyumu 2-3 Haziran 2016'da Gerçekleşecek.
Türkiye’de her yıl üzücü kayıplara yol açan çatı uçması ve yangınlarının büyük bölümü, gerekli önlemlerin alınması ve standartlara uyulması halinde önlenebilir. Büyük maddi kayıpların yanı sıra kimi zaman ölüm ve yaralanmalara da yol açan bu risklerin minimuma indirilmesi için çatı sektörünün önde gelen paydaşları bir araya geliyor.
Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (ÇATIDER) çatı ve cephe sektöründeki yeni teknoloji ve uygulamaları ele almak üzere düzenlediği Çatı ve Cephe Sempozyumu’nun 8’incisi, 2-3 Haziran 2016 tarihlerinde Mimar Sinan Üniversitesi’nde gerçekleşecek. Sektör temsilcileri ile akademisyen ve uzmanlar, ana teması “Çatı ve Cephe Sistemlerinde Yangın ile Rüzgâr Güvenliği” olacak sempozyumda, ‘Çatı ve Cephelerde Yangından Korunma’, ‘Yapı Malzemelerinin Yapı Güvenliğine Etkisi’ ve ‘Çatılarda Rüzgar Tehdidi’ başta olmak üzere yapılardaki önemli riskleri azaltan yeni uygulama ve teknolojileri ele alacak.
Yanlış uygulamaların ağır faturası
Türkiye’de her yıl binlerce bina ve çatı yangını meydana geliyor. İzmir’de 2015 yılında 3 bine yakın yangın meydana geldi. 2016 yılının ilk iki ayında ise 600’e yakın yangın çıktı. Bursa’da 2015 yılında yaklaşık 1700, 2016 yılının ilk iki ayında 160’ı aşkın yangın meydana geldi. İstanbul’da ise 2015 yılında sadece baca yangını sayısı 1185 oldu. Bu yılın ilk iki ayında ise 278 baca yangını meydana geldi.
Türkiye genelinde de benzer şekilde yaşanan yangın ve çatı uçma olaylarının önemli bir bölümünü, gerekli önlemlerin alınması ve standartlar çerçevesinde uygulamaların gerçekleştirilmesi halinde engellemek mümkün.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde 2-3 Haziran 2016 tarihlerinde düzenlenecek olan 8. Çatı ve Cephe Sempozyumu’nun Yürütme Kurulu’nda Prof. Dr. Nihal Arıoğlu (İTÜ), Prof. Dr. Nil Türkeri (İTÜ), Doç. Dr. Mustafa Özgünler (MSGSÜ), Yrd. Doç. Dr. Cem Altun (İTÜ), Yrd. Doç. Dr. Erkan Avlar (YTÜ), Yrd. Doç. Dr. Sevgül Limoncu (YTÜ), Yrd. Doç. Dr. Ümit Arpacıoğlu (MSGSÜ), Öğr. Gör. Dr. Caner Göçer (İTÜ), Ar. Gör. Onur Savaşkan (MSGSÜ), Semih Kafadar (ÇATIDER), Atila Gürses (Onduline Avrasya), Adil Baştanoğlu (Arımeks), Levent Pelesen (Mardav), Jozef Bonfil (BTM), Lebriz Akdeniz (Türk Ytong) ve Süleyman Mazlum (Mimar) yer alıyor. Başkanlığını Prof. Dr. Nihal Arıoğlu’nun üstlendiği Bilimsel ve Teknik Kurul’da Dokuz Eylül Üniversitesi, İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi, İzmir Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden akademisyenler bulunuyor.