CDP Polisan'ın İklim Değişikliği Programını Not Görünümünü “B+” Olarak Değiştirdi
Dünyanın önde gelen çevresel raporlama platformlarından CDP (Carbon Disclosure Project) Polisan Holding, ‘B-’ olan İklim Değişikliği Program skorunu globalde ‘B+’ya çıkardı. Yürüttüğü sürdürülebilirlik politikası ile çevreci bir üretim ve yönetim anlayışı oluşturan Polisan Holding’in, CDP Su Güvenliği Program skoru ise ‘B-’ olarak açıklandı.
Polisan Holding CEO’su Mehmet Hacıkamiloğlu, konuya ilişkin açıklamasında; “Karbon ve sera gazı salınımı ile endüstriyel atıklardan ötürü gezegenimiz büyük bir varoluşsal kriz yaşamakta. İklim değişikliğine bağlı felaketler ve çevre kirliliğinin ulaştığı boyut hepimize sorumluluklar yüklüyor. Biz Polisan olarak, çevreci üretim ve yönetim anlayışı ile çalışmalarımız yürütüyoruz. Karbon emisyon yoğunluğumuzu son 10 yılda yüzde 53 oranında azalttık. CDP iklim değişikliği skorumuzu B+ seviyesine çıkardık. Not görünümümüzü A seviyesine çıkarmak ve dünyaya en iyi davranan şirketlerden olmak için 2025 yılına kadar önümüze koyduğumuz hedefler bulunuyor.” diye konuştu.
Küresel birçok çevre probleminin çözümüne ilişkin olarak şirketleri SMART hedefler belirlemeye ve aksiyon almaya teşvik eden çevresel raporlama platformu CDP (Carbon Disclosure Project), 2022 yılı skorlarını açıkladı. 2017 yılında CDP ağına dahil olan ve sürdürülebilirlik çalışmalarını, sonuçlarıyla birlikte düzenli olarak kuruma raporlayan Polisan Holding, İklim Değişikliği Program notunu globalde ‘B-’den ‘B+’ya çıkardı. Holding’in CDP Su Güvenliği Program notu ise ‘B-’ olarak açıklandı.
Boya, kimya ve liman işletmeciliği ile gayrimenkul sektörlerinde faaliyet yürüten Türkiye’nin köklü şirketler topluluğu Polisan Holding’in not görünümünde yaşanan değişimi değerlendiren CEO Mehmet Hacıkamiloğlu, şunları kaydetti; “Karbon ve sera gazı salınımı ile endüstriyel atıklar dünyamıza zarar verdiği için gezegenimiz büyük bir varoluşsal krizin eşiğine geldi. İklim değişikliğine bağlı felaketler ve kirliliğin ulaştığı boyut ancak topyekün mücadele ile bertaraf edilebilir. Bu noktada her bir bireye ciddi görevler düştüğü gibi sanayi şirketlerinin de çevreci üretim ve yönetim anlayışını sürdürülebilirlik politikası haline getirip uygulamaları gerekmektedir. Sanayide karbon salınımının olabilecek en düşük seviyeye indirilmesi, enerji başta olmak üzere kaynak yönetiminin doğaya ve verimliliğe destek sunacak politikada yürütülmesi güçlü bir kurumsal duruşla mümkün olur. Polisan Holding Grup Şirketleri olarak çevreci üretim ve yönetim anlayışımızı Ar-Ge sürecinden başlatıyor ve her aşamada büyük bir titizlikle uyguluyoruz. Doğayı, insanı, sağlığı ve geleceği, doğabilecek her türlü maliyetin önüne koyan ve faaliyetlerini bu öncelikler üzerinden şekillendiren yaklaşımımız dün ve bugün olduğu gibi yarın da devam edecek.”
Mehmet Hacıkamiloğlu, yürüttükleri çalışmaların bir sonucu olarak CDP skorlarında globalde yakaladıkları başarının doğru yolda ilerlediklerini göstermesi bakımından son derece önemli olduğunu da sözlerine ekledi.
İklim değişikliği ile mücadele noktasında son 10 yıldır ciddi bir politika yürüttüklerini ve hedeflerinin not görünümünde bir üst sıra olan “A” listesine girmek olduğunu aktaran Mehmet Hacıkamiloğlu, “2022 Aralık ayında yayınlanan raporunda CDP, geçtiğimiz yıl 110 trilyon dolar değerindeki varlığı yöneten 590 yatırımcı adına dünyanın önde gelen şirketlerine çevresel politikalarını açıklamaları adına çağrıda bulunduklarını belirtmiştir. Her sene raporlama standartlarını daha da geliştiren CDP’ye, dünya çapında 15 binin üzerinde şirket raporlama yapmaktadır. Polisan Holding olarak kimya sektöründe Avrupa genelinde B olan skor ile aynı, globalde ise B- üzerinde; tüm sektörlerde C olan notun üzerinde bir sonuç almamızdan mutlu ve gururluyuz. Skorumuzu ‘A’ya çıkarmak dünyaya en iyi davranan şirketler listesinde bir adım daha yukarı çıkmak için sürdürülebilirlik çalışmalarımıza büyük titizlikle devam edeceğiz.” dedi.
Polisan’da Karbon Emisyonu Yüzde 53 Oranında Azaldı
Yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren Mehmet Hacıkamiloğlu, iklim değişikliği ile mücadelede Kapsam I-II emisyon yoğunluğunu, yenilenebilir enerji yatırımları ile yüzde 53 oranında azalttıklarını belirtti. Mehmet Hacıkamiloğlu, şunları kaydetti: “Genel merkez binamızda, kimya ve boya fabrikalarımız ile Kocaeli Körfez Bölgesinde bulunan liman operasyon alanımızda kullanılan elektrik enerjisinin tamamını yenilenebilir enerji ile karşılamayı, bu kapsamda karbon nötr olmayı hedefliyoruz. 2021 yılında yüzde 50 olan yenilenebilir enerji kullanım oranımızı 2022’de yüzde 60’a çıkardık. 2025 yılına kadar bu oranı yüzde 100 rakamına çıkarmayı hedefliyoruz. Bunu gerçekleştirmek için fabrika alanlarına GES kurmak dahil birçok proje ve fikir önümüzde duruyor. Elektrikte karbon nötr hedefini gerçekleştirecek en doğru proje ile yolumuza devam edeceğiz.”
Elektrikte 1,3 Milyon Kilovatsaat Tasarruf Sağladı
Mehmet Hacıkamiloğlu, konuşmasında boya fabrikasından sonra yeni reçine tesisini de yeşil yapı standartlarına göre inşa ettiklerini söyledi. Sanayide çevreci yaklaşımın bütün süreçlerde eksiksiz uygulanmasının önemine dikkat çeken Mehmet Hacıkamiloğlu, yürüttükleri çalışmalar sonucu karbon emisyonu, atık ve geri dönüşüm ile elektrik ve su tasarrufu başlıklarında yakaladıkları iyileşmeleri anlattı. Mehmet Hacıkamiloğlu, şöyle devam etti: “Yürüttüğümüz projelerin sonucu olarak holding olarak karbon emisyonumuzu yüzde 53 oranında azalttık, bertaraf ettiğimiz atık miktarı 448 ton, geri kazandırdığımız atık ise 14.016 tondur. Yıl içinde sağladığımız enerji tasarrufu 1.302.508 kilowat saat. Ayrıca normalize ettiğimiz su tüketim azaltım oranı Polisan Kansai Boya GEBKİM tesislerinde yüzde 12, Polisan Kansai Boya Dilovası tesislerinde yüzde 19, Polisan Kimya Dilovası tesislerinde yüzde 21’dir.”