Çimsa’nın Sürdürülebilirlik Projelerine Yeşil Kredi
Çimsa, Afyon, Eskişehir ve Mersin’deki üretim tesislerinde yürüttüğü kapsamlı sürdürülebilirlik projeleri ile çimento sektörünün yeşil dönüşümüne öncülük ediyor. Şirket, Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile 70 milyon dolarlık bir yeşil kredi anlaşması imzaladı. Bu kredi, Çimsa’nın Türkiye’deki sürdürülebilirlik projelerinin finansmanında kullanılacak.
IFC Orta Doğu, Orta Asya ve Türkiye Bölge Endüstri Müdürü Lukas Casey, bu yatırımın Türkiye’deki sürdürülebilir kalkınmayı destekleme kararlılığının önemli bir göstergesi olduğunu belirterek, Çimsa’nın karbon ayak izini azaltmasına yardımcı olarak çevresel sürdürülebilirliği desteklediklerini ve Türk çimento sektörünün rekabet gücünü artırdıklarını vurguladı.
Çimsa CEO’su Umut Zenar, sürdürülebilirliği geçici bir trend değil, hızla büyüyen yeni bir ekonomi olarak gördüklerini ifade etti. Zenar, şirketin tüm tesislerinde gerçekleştirdiği sürdürülebilirlik yatırımları ile bu yeni ekonominin öncüsü olmayı hedeflediklerini ve çimento ile yapı malzemeleri sektöründeki sorumluluklarının farkında olduklarını söyledi. Zenar, alternatif yakıt, alternatif hammadde, yenilenebilir enerji ve klinker azaltımı gibi konularda sürdürdükleri çalışmalarla Türkiye’nin yeşil dönüşümüne öncülük etmekten gurur duyduklarını belirtti.
Çimsa, sürdürülebilirlik çabalarının uluslararası düzeyde kabul gördüğünü ve bu anlaşmayı IFC ile uzun vadeli bir iş ortaklığının başlangıcı olarak değerlendirdiğini söyledi. Aynı zamanda, karbon azaltma yolculuğunda IFC’nin sağlayacağı finansmanın önemli bir rol oynayacağını ekledi. Şirket, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektrik kullanım oranını 2023 itibarıyla %54 olarak gerçekleştirirken, bu oranı 2030’da %80’in üzerine çıkarmayı hedefliyor.
Afyon tesisinde güneş enerjisi santralı (GES) yatırımını tamamlayan Çimsa, Mersin ve Münih’teki Ar-Ge merkezlerinde döngüsel ekonomi temelli inovasyon çalışmalarına devam ediyor. Ayrıca, klinker kullanım oranını 2020-2024 yılları arasında %10 düşürmeyi başardı ve alternatif yakıt teknolojisinde %30’luk bir kullanım oranına ulaştı.
Çimsa, bilim temelli hedefler doğrultusunda sera gazı emisyon hedeflerine ulaşmak için kararlılıkla çalışmalarını sürdürmektedir.