Çin'de Sarmal Bakış Açısına Sahip Köprü
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Çinli stüdyo ZZHK, Chengdu'daki Bailu Nehri üzerinde yer alan ve müzik notalarından esinlenerek tasarlanan sarmal bir rampa ve bakış açısıyla sonuçlanan bir yaya geçidi olan G Clef Köprüsü'nü tamamladı. Köprü, Bailu Müzik Kasabası olarak da bilinen popüler bir turizm merkezi olan Fransız tarzı Bailu kasabasını nehrin karşı kıyısındaki Diamond Müzik Salonu'na bağlıyor. ZZHK, merkezindeki bir sahnenin etrafını saran köprüyü tasarlamak için bölgenin bir müzik destinasyonu olarak statüsünün yanı sıra nehrin formundan da yararlandı.
Stüdyonun kurucusu Zhang Ke, “Bailu Müzik Kasabası, temasını somutlaştıran merkezi bir dönüm noktasından yoksundu.” dedi. “Bir dönüm noktası ve manevi bir kale yaratmayı amaçladık.” “Temel trafik işlevini yerine getirmek çok önemliydi, ancak iki kıyı arasındaki tarz çatışmasını çözmek ve doğal alanın müzik temasını geliştirmek daha yüksek hedeflerdi,” diye devam etti. “Modern, geometrik Diamond Müzik Salonu ve Fransız tarzı müzik kasabası keskin bir zıtlık yaratarak önemli bir zorluk oluştururken, modern tasarım ve malzemeler için de bir fırsat sunuyor.”
Köprünün odak noktası, nehrin doğu kıyısında yer alan ve ZZHK'nın tiz nota anahtarı şeklini temel aldığını söylediği spiral bir rampa. Hem geçilecek hem de oturulacak bir alan olarak tasarlanan bu spiral, hem çevredeki manzaraya hem de tabanındaki müzik performansları için dairesel bir sahneye bakan kesintisiz bir rota oluşturuyor.
Alçak bir duvarla nehirden ayrılan sığ bir su havuzu bu sahneyi çevreleyerek nehir üzerinde yüzüyormuş izlenimi yaratıyor. Ke “En önemli tasarım yaklaşımı 'akış'ı sağlamaktı,” diye açıklıyor. “Biçimde genel bir pürüzsüzlük sağlamak, çevredeki ortam ve mevcut binalarla sorunsuz bir entegrasyon sağlamak ve somut yapıyı sudaki yansımasıyla uyumlu hale getirmek.”
Bu merkezi spirale bağlanan köprünün yükseltilmiş bir bölümü, mevcut bir yolun üzerinden şehirdeki bir plazaya çıkar. Yapının en uzun bölümü ise nehrin karşısındaki Diamond Müzik Salonu'nun önündeki gezinti yoluna uzanıyor. G Clef Köprüsü'nün yapısı, yakındaki müzik salonunun yapısını yansıtmak ve heykelsi formunu vurgulamak için seçilen çelik kolonlar ve kutu kirişlerin kasıtlı olarak basit bir bileşimi.
Yürüyüş yolunun altında yer alan aydınlatma, geceleri köprünün tamamının aydınlatılmasını sağlayarak kent için tanınabilir bir simge oluşturuyor. Yakın zamanda öne çıkan diğer köprüler arasında Prag'daki minimalist beton köprü ve Bordeaux'daki “anti-ikonik” Simone Veil Köprüsü yer alıyor.