Climate Launchpad Yarışması İlk Kez Türkiye’de!
Avrupa Birliği İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü tarafından organize edilen, dünyanın en geniş katılımlı çevreci fikir yarışması Climate Launchpad 2016’nın katılımcı ülkeleri arasına bu yıl Türkiye de dahil oldu. Dünya finalinde ilk 10’a girecek iş fikirlerinin 95.000 Avro yatırım fırsatına erişeceği, toplam 27 ülkeden çevreci iş fikri olan ve girişimciliği benimseyen herkese açık yarışmaya son başvuru tarihi, 11 Haziran 2016.
Avrupa Birliği tarafından fonlanan, Avrupa Birliği İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü tarafından organize edilen ve dünyada 2015 yılından bu yana düzenlenen Climate Launchpad Yarışması, üçüncü yılında kapılarını Türkiye’yi temsil edecek iş fikri başvurularına da açıyor.
Climate Launchpad 2016’nın Türkiye ülke liderliğini, daha önce Türkiye’nin katılımcı ülke olmamasından ötürü farklı ülkeler adına iş fikirleriyle yarışmaya başvuru yapmış olan Ertan Özel ve İçten Eraybat üstleniyor. 11 Haziran 2016’ya dek http://climatelaunchpad.org/ap... adresindeki formdan başvurmak mümkün.
Climate Launchpad’in arka planında ayrıca, 2010 yılında Avrupa Birliği İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü’nün kurduğu, kamu ve özel sektör şirketleriyle akademik kuruluşlarla uluslararası iş birlikleri yürüten Avrupa Birliği’nin ana iklim inovasyonu girişimi olan “Climate-KIC” bulunuyor. Dünya finalinin kazananlarına 10.000 Euro, 5.000 Avro ve 2.500 Avro nakit ödül ve aynı zamanda finalde ilk 10’a giren tüm iş fikirlerine, Climate KIC Accelerator Programı’na girerek 95.000 Avro yatırım fırsatına erişme imkanı sunuluyor. Avrupa Birliği tarafından toplamda 950.000 Avro fon ayrılan yarışma, 27 ayrı ülkeden girişimci katılımcıların bir araya geldiği ve buluştuğu bir platform olarak uluslararası bir deneyim fırsatı olarak tanımlanıyor.
Climate Launchpad 2016’nın Türkiye ülke liderliğini üstlenen ikili, konu hakkında şunları söyledi:
İçten Eraybat: “Ülke olarak iklim değişikliğine karşı yapmak istediklerimizi hayata geçirmede karşılaştığımız sorunların ve engellerin başında gelen kısıtlı kaynak ve temiz teknolojiye olan ihtiyaç, aslında diğer tüm Avrupa ülkeleri ile ortak sorunumuz olarak göze çarpıyor. Türkiye'nin ‘cleantech’ potensiyelini ortaya çıkartması ve bu sorunları daha konuşulur bir hale getirebilmesi için Climatelaunchpad programını kaçırılmaması gereken bir fırsat olarak görüyorum.”
Ertan Özel: “Geçtiğimiz sene Yunanistan'da ulusal finallerine yarışmacı olarak katıldığımız Climatelaunchpad programından oldukça etkilendik. Bootcamp ve finallerde, tanıştığımız diğer iş fikri sahipleri ve eğitmenler sayesinde farklı deneyimler elde ettik. Türkiye'de daha büyük kitlelerce benimsenen iklim değişikliğine karşı bu programın daha çok kişiye ulaşması için Türkiye'ye gelmesini sağlamaya karar verdik ve bu sene Estonya'da ülke olarak katılımda bulunmayı gönülden istiyoruz.”
Çevreci iş fikri olan ve girişimciliği benimseyen herkesin başvurabileceği Climate Launchpad 2016’nın süreci şöyle işliyor:
Başvuru şartları:
İş fikirleri üzerinden mevcut kazancın bulunmaması.
İş fikrinin toplamda 200.000 Avro’dan az bir yatırıma ihtiyaç duyması.
Daha önce iş fikrine bağlı herhangi bir ürün/prototip ya da çözümün ticari olarak kullanılmamış olması.
Yarışma Takvimi:
11 Haziran 2016 : Türkiye’den yapılacak başvurular için son tarih.
25-26 Haziran 2016 : Ön elemeyi geçenlerin davet edileceği ve İstanbul’da
girişimcilik ekosisteminin önde gelen isimlerinin katılımıyla gerçekleştirilecek Bootcamp. (Eğitim Kampı)
10 Ağustos 2016 : Türkiye Finali, İstanbul
7 Ekim 2016 : Dünya Finali – Estonya, Talin