COP27 Mimarlık ve İnşaat Sektörü İçin Neyi İfade Ediyor?
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Daha yaygın olarak COP27 adıyla bilinen 2022 Birleşmiş Milletler Taraflar Konferansı, 6 Kasım - 18 Kasım 2022 tarihleri arasında Mısır'ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlendi. Konferansa 90'dan fazla devlet başkanı, 190 ülkeden tahmini 35.000 temsilci veya delege katıldı. Ülkeleri iklim değişikliğine karşı etkili adımlar atmaya teşvik etmeyi ve yönlendirmeyi amaçlayan bu konferansların bir sonraki edisyonu olan COP28, 30 Kasım - 12 Aralık 2023 tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri tarafından gerçekleştirilecek. Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki yenilenebilir enerji çabalarını da denetleyen petrol şirketinin başkanı Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi'nin CEO'su, çevre aktivistlerinden bir eleştiri dalgasına yol açan müzakerelere ve istişarelerin başkanlığına atandı.
Konferans, yapılı çevrenin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasını sağlamada oynadığı önemli rolü kabul ederek çok çeşitli konuları kapsayacak. Sürdürülebilirliğe odaklanan bir grup STK ve yapılı çevre kuruluşu olan Building to COP27, COP toplantısında dirençli sıfır emisyonlu bir geleceğe gerekli geçişi sağlamak için yapılı çevreyi kilit bir sektör haline getirdi. Grup, inşaat sektörünün yaratabileceği etki konusunda farkındalık yaratmak istiyor ancak daha sert önlemler alınması gerektiğini belirtiyor. Bunun nedeni çoğu ülkenin binalar için tam bir karbondan arındırma hedefi olmaması ve inşaat malzemeleri gibi belirli alanların iyi tanınmamasıdır.
İnşaat sektörünü üzerinde etkisi olan ve COP'ta gündeme getirilen konuların bir özeti aşağıdaki gibidir.
Yeni Normal Olarak Net Sıfır: Arup'un Tüm Yaşam Döngüsü Karbon Değerlendirmelerine Bağlılığı
COP27 küresel sıcaklıkları 1,5°C'lik bir artışın altında tutma fırsatını dile getirirken, karbon emisyonlarını azaltmanın önemini bir kez daha vurguladı. Karbon sektörü, küresel sera gazı emisyonlarının %23'ünden fazlasını oluşturduğundan ve dünya kaynaklarının %30'undan fazlasını tükettiğinden, bu konunun inşaat sektörü için önemli etkileri var. Bu yılki konferansta "Clean Construction Accelerator" duyuruldu. Bu yapılı çevre sektörünün 2030 yılına kadar tüm yeni bina ve altyapı projelerinin emisyonlarını yarıya indirmesini sağlamayı amaçlayan bir eylemdir.
Birçok özel firma da bu hedefi desteklediğini ifade etti. COP26'dan bu yana Race to Zero'ya katılan inşaat şirketlerinin gelir yüzdesi ikiye katlandı. COP27'nin başlamasıyla aynı zamana denk gelen Arup, gelecek yıldan itibaren tüm yeni ve güçlendirme inşaat projeleri için tam bir yaşam döngüsü karbon değerlendirmesi taahhüdünü duyurdu. Arup şu anda bina projelerinin %1'inden daha azının, kullanım ömürleri boyunca ürettikleri karbon emisyonlarını ve kaynaklarını ölçecek şekilde değerlendirildiğini tahmin ediyor. Bu en etkili dekarbonizasyon önlemlerini belirlemede önemli bir adımdır.
Arup ve Sürdürülebilir Kalkınma İçin Dünya İş Konseyi tarafından hazırlanan bir rapora göre, binalardan kaynaklanan tüm yaşam emisyonlarının %50'si, yapı malzemelerinin üretimi ve nakliyesinde ve inşaat sürecinin kendisinde üretilen karbon olan somutlaşmış karbondan kaynaklandığını gösterir. Bu husus genellikle diğer karbon değerlendirme ölçümleri tarafından göz ardı edilir. Yapı sektöründen kaynaklanan operasyonel karbon emisyonlarına odaklanılmasına rağmen bu kategori 2021'de bir zirve kaydetti, 2019'a göre %2 ve 2020'ye göre %5 daha yüksektir. Arup'un kararlı tam yaşam döngüsü karbon değerlendirmesi, hem somutlaştırılmış hem de operasyonel karbonu içerir.
Küresel Güney İçin Dirençli Kalkınma
COP27'nin ana temalarından biri Küresel Güney ülkelerinde iklim direnci oluşturma ihtiyacıydı. Bu 2016'da Marakeş'te düzenlenen COP22'den bu yana Avrupa dışında düzenlenen ilk Taraflar Konferansı olması gerçeğiyle vurgulanmış. En savunmasız topluluklar için güvenli ve düzgün barınaklara erişim eksikliğini gidermek için kampanya başlatıldı. Başımızın Üzerindeki Çatı kampanyası 2050 yılına kadar kayıt dışı yerleşimlerde yaşayan iki milyar iklime karşı savunmasız insanın hayatını iyileştirmeyi amaçlıyor. Yapılı çevrede iklim direnci ve uyum hakkında WorldGBC Kılavuzu da COP27'den önce yayınlandı ve yapılı çevre değer zinciri boyunca iklim direncini ve eyleme geçirilebilir stratejileri uygulamak için eyleme geçirilebilir ilkeler sağlıyor.
Kentsel düzeyde Şehirler Direnç Yarışı'na imza atanların sayısı 2021'den bu yana iki kattan fazla arttı. Girişim iklim direnci hedeflerinin 2030 yılına kadar emisyonları yarıya indirmeye yönelik küresel yarışla aynı şekilde ele alınmasını sağlamayı amaçlıyor. Benzer şekilde şehirlerde karbondan arındırma ve dayanıklılık oluşturma konusunda şehirler ve şehir liderleri için eyleme geçirilebilir politika kılavuzlarının yanı sıra şehir politikacıları için bir genel bakış yayınlandı.