CopenHill Sıfır Atık Enerji Santrali ve Kentsel Rekreasyon Merkezi
CopenHill, kentsel rekreasyon merkezi, eğitim merkezi ve sosyal altyapıyı mimari bir dönüm noktasına getiren 41.000 m2'lik atık enerji tesisidir. Amager Bakke olarak da bilinen CopenHill, atıklardan enerji üretmenin yanında; aynı zamanda kayak pisti, yürüyüş parkuru ve tırmanma duvarı gibi birçok rekreatif alanı da içinde bulunduruyor.
Kopenhag uzmanlar tarafından, son zamanlarda uyguladığı sürdürülebilir politikalar nedeniyle, 2025’e kadar en karbonsuz şehir olarak görülüyor. Ayrıca CopenHill Enerji Santrali, dünyada hedonistik sürdürülebilirlik kavramını somutlaştıran ilk tesistir.
CopenHill, ilk günden itibaren, sosyal ve çevresel sürdürülebilirliğe önem veren bir kamu altyapısı olarak tasarlanıyor. Elli yıldır atık tesisi olarak çalışan Amager Ressource Center (ARC), kendini CopenHill'in yeni atık yakma, arıtma ve enerji üretimindeki son teknolojilerine entegre ediyor. Sadece enerji santrali olarak işlev görmeyen bu yer, wake boarding'den go-kart yarışlarına kadar ekstrem sporlar için uğranan bir kamusal alan noktası haline geliyor.
Santralin iç hacimleri, makinelerinin yükseklik sırasına göre hassas bir şekilde konumlandırılması ve düzenlenmesiyle belirleniyor. Santralin eğimli çatısı, 9.000 m2'lik bir kayak alanına uygun olacak şekilde tasarlanıyor. En üstte uzman kayakçılar, olimpik yarım boru ile aynı uzunlukta suni kayak pistinden aşağı kayabilir, serbest stil parkını test edebilir veya süreli slalom parkurunu deneyebilir. Yeni başlayanlar ve çocuklar ise alt yamaçlarda pratik yapabilirler. Kayakçılar, atık yakma fırınının 24 saatlik işleyişine bir göz atmak isterse, plakalı veya cam asansörler yoluyla bu fırınların bulunduğu parka çıkabilir.
Kayak yapmayanlar ise, Danish Landscape Architects SLA tarafından tasarlanan yemyeşil bir arazide, 490 metre boyunca ağaçlarla çevrili yürüyüş ve koşu parkurunu deneyimleyebiliyor. Yine ziyaretçiler bu tesiste; çatı barının, cross-fit alanının, tırmanma duvarının veya şehirdeki en yüksek seyir platformunun keyfini çıkarabiliyor.
10.000 m2'lik yeşil çatı, 85m yüksekliğindeki bir parkın zorlu mikro iklimi üzerinde rol oynuyor. Isıyı emen çatı, yağmur suyu akışını en aza indirirken biyolojik çeşitlilikteki bir araziyi yeniden vahşileştiriyor.
Tesis, yamaçların altındaki dönen fırınlar, buhar araçları ve türbinler sayesinde, yılda 440.000 ton atığı elektriğe çevirerek, 150.000 eve bölgesel ısıtma sağlıyor. Santral bu elektriği sağlamak adına, açtığı havalandırma bacaların ve hava girişler sayesinde dağın topografyasına farklı bir konsept getiriyor.
Tesiste, akademik turlar, çalıştaylar ve sürdürülebilirlik konferansları için 600 m2'lik bir eğitim merkezi bulunuyor. CopenHill'in kesintisiz cephesi, birbiri içine geçmiş alüminyum tuğlalardan oluşuyor. Tuğlalar arasına konan pencereler, gün ışığının tesisin derinliklerine ulaşmasını sağlarken, güneybatı cephesindeki daha büyük açıklıklar, idari katlardaki iş istasyonlarını aydınlatıyor. En uzun dikey cepheye, 85m'lik tırmanma duvarı ekleniyor. Bu duvarın, dünyanın en yüksek yapay tırmanma duvarı olacağı düşünülüyor. Kayak pistinin dibinde, 600 m2'lik bir kafe, yerlileri ve ziyaretçileri botlar çıkarıldıktan sonra dinlenmeye davet ediyor.