Daikin Türkiye İklim Okuryazarlığını Artırmak İçin Her Nesle Dokunan Projeler Hayata Geçiriyor

Olası bir iklim krizinin yıkıcı etkileri tüm dünyayı derinden etkileyecek. Dolayısıyla kurumsal ve bireysel bazda hızlıca tedbirler almak, konu hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. İklimlendirme sektörünün öncü ve çevreci markası Daikin, iklim okuryazarlığını çocuk yaştan itibaren artırmak adına ‘Temiz Hava Elçileri’ projesinin yanı sıra mesleki okullarda açtığı iklimlendirme laboratuvarları ve sektörün bir araya gelip bilgi alışverişinde bulunduğu ‘Uzman Günleri’ buluşmaları ile her yaş grubunun ‘iklim okuryazarlığı’ kavramına erişmesi için çaba gösteriyor.

Her geçen gün daha da kendini gösteren iklim krizi, günümüzün en büyük sorunlarından biri haline geldi. Sera gazı emisyonları bu hızda devam ederse 2050 yılına gelindiğinde; iklim değişiklikleri, kuraklık, tarım alanlarının azalması, kıtlık gibi bir dizi felaketi tetikleyecek olan 1.5 °C sınırı geçilmiş olacak. Yapılan araştırmalara göre dünyadaki insanların yarıya yakın bir kısmı böyle bir sorun olmayacağını düşünüyor ve bu konuda neler yapılabileceği konusunda da bilgili değil. Türkiye’de de durum hemen hemen aynı. İklim krizi hakkında farkındalık oluşmuş ama onun da çerçevesi mevsim değişiklikleri, küresel ısınma gibi başlıklarla çizilmiş. Oysa sera gazı, karbon ayak izi, sürdürülebilir enerji gibi konular da olası iklim krizinin parçaları arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalar, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ‘iklim okuryazarlığı’ konusunda bireylerin yeterli seviyede olmadığını, insan kaynaklı faaliyetlerin iklim değişikliği üzerindeki etkilerinin yeterince anlaşılamadığını gösteriyor.  

İklim ve iklim değişikliklerini anlamaya dayanan, insanın iklim, iklimin de insan üzerindeki etkilerini kavrama çabasına “iklim okuryazarlığı” deniliyor. Bu konuda bilinçlenmek, sonuç odaklı adımlar atmak bireysel bir görev olduğu kadar kurumların da çaba ve çalışmasını gerektiriyor.

İklimlendirme sektörünün öncü markası Daikin, 2050 yılına kadar tüm faaliyetlerinde, sattığı ürün ve çözümlerinde sera gazı emisyonlarını net sıfıra indirmeyi hedefliyor. Daikin, F25 adı verilen 2025 yılı hedefleri doğrultusunda oluşturduğu stratejileri ise “Küresel çevresel sorunların çözümlerine ürün ve hizmetleri ile liderlik eden iklimlendirme markası olmak ve karbon nötr şirket haline gelmek” olarak özetliyor. 

Ürün ve hizmetlerinde sürdürülebilirliği merkezine alan Daikin Türkiye, hayata geçirdiği projelerle de, her nesilden bireyi bilgilendirerek iklim ve çevre konularında farkındalığı artırmayı amaçlıyor. 

GELECEK “TEMİZ HAVA ELÇİLERİ” NE EMANET

İklim okuryazarlığı konusunda en önemli parçanın çocuklar ve onların bu konudaki eğitimi olduğuna inanan Daikin Türkiye, hayata geçirdiği ‘Temiz Hava Elçileri Projesi’ ile 2017 yılından beri çocukların temiz hava ve iklim değişikliği bilinci hakkındaki farkındalıklarının artırılması için çaba gösteriyor. Düzenlediği çeşitli etkinliklerle 5-12 yaş arasındaki çocukların bu konuda bilinçlenmesine katkı sağlayan Daikin Türkiye, geleceğin büyükleri olacak çocukları ‘Temiz Hava Elçisi’ olarak yetiştiriyor ve bu sayede onlara hem sorumluluk bilinci aşılanıyor hem de topluma faydalı bir faaliyetin parçası olmak deneyimletiliyor. Aynı zamanda köy okullarında açılan temiz hava sınıflarına Daikin hava temizleme cihazı ile temiz hava sağlanıyor ve çocukların rahat edebileceği şekilde donatılıyor. Temiz hava soludukları bu sınıflarda çocuklara temiz havanın önemi ve temiz çevrenin nasıl oluştuğu uzmanlar tarafından eğlenceli bir anlatımla aktarılıyor. Bugüne kadar Türkiye geneline yayılmış 18 Temiz Hava Sınıfı açan Daikin Türkiye’nin hedefi, çevreye sahip çıkacak “Temiz Hava Elçileri”nin sayısını 2025 yılında 3 bine çıkartmak. 

DAIKIN İKLİM LABORATUVARLARI İLE LİSEDEN ÜNİVERSİTEYE EĞİTİM

Daikin, gençlerin eğitimine katkıda bulunmak, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik bilincini yaygınlaştırmak amacıyla mesleki eğitim veren okullara da destek veriyor. Bu amaçla ilk olarak 2017 yılında Pendik İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bir iklimlendirme laboratuvarı kuran Daikin Türkiye,  2019 yılında da Aliağa Habaş Hamdi Başaran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bir iklim laboratuvarı kurdu.  Meslek ve Anadolu liselerinin yanı sıra Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde de 2022 yılında bir iklimlendirme laboratuvarı kuran Daikin Türkiye, her yaş grubundan öğrencinin iklimlendirme sektöründeki mesleki yetkinliklerini son teknolojileri deneyimleyerek geliştirmesini ve aynı zamanda iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik bilincini yaygınlaştırmayı hedefliyor. 

“UZMAN GÜNLERİ” İLE SEKTÖR PAYDAŞLARI BİLGİLENDİRİLİYOR

Daikin Türkiye, iklimlendirme sektöründeki paydaşları bir araya getiren, sektörü bilgilendiren, gelişmeleri paylaşan ve yeni teknolojileri tartışan ‘Uzman Günleri’ etkinliğiyle önemli bir misyonu yerine getiriyor. İlki 2016 yılı Ekim ayında gerçekleştirilen ve artık geleneksel hale gelen “Uzman Günleri”, alanında uzman isimlerin katılımcıları bilgilendirdiği buluşmalar ile yeni teknolojiler, sürdürülebilirlik, yeşil bina ve iklimlendirme gibi konularda farkındalığın artmasına ve sektörde bilgi alışverişine katkı sağlıyor. 

“DAIKIN İKLİMLENDİRME SÖZLÜĞÜ” İLE KAVRAMLAR EN TEMELDEN AKTARILIYOR

DAIKIN İKLİMLENDİRME SÖZLÜĞÜ

Sürdürülebilirlik ve iklim farkındalığı konularında herkese ulaşmayı önemseyen Daikin Türkiye, sosyal medyada Nisan ayında hayata geçirdiği “Daikin İklimlendirme Sözlüğü” ile karbon ayak izi, sürdürülebilirlik gibi kavramlar konusunda temelden bilgi aktarmayı amaçlıyor. Sosyal medya aracılığı ile herkesin duyduğu ancak anlam karmaşası yaşadığı kavramları genel bir kitleye aktararak, iklim değişikliği konusunda kamuoyu bilinci yaratmayı amaçlıyor. 


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)