Detroit'teki Eski Fırının Yaratıcı Dönüşümü
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Uluslararası mimarlık ve şehircilik uygulaması OMA, Detroit'te uyarlanabilir bir yeniden kullanım projesi olan LANTERN'i tamamladı. OMA'nın şehirdeki ilk projesi olan LANTERN, sanat ve eğitimi merkeze alan yeni bir karma kullanımlı topluluk merkezi. Proje, Detroit'in East Village mahallesinin bir parçası olan Little Village'de yer alıyor ve şehrin kültürel canlanmasını merkezden dış mahallelere doğru genişletmeyi amaçlıyor.
Jason Long'un liderliğindeki OMA New York ekibi, 1929'dan 1960'lara kadar Blue Bird Baking Company'nin merkezi olan eski, kullanılmayan ticari bir fırın ve depo binasının uyarlanabilir yeniden kullanımı ve yenilenmesini gerçekleştirdi. Yeniden yapılandırılan ve 22.300 fit karelik (2.072 m2) alana yayılan kompleks, artık çeşitli kuruluşlara ve işletmelere ev sahipliği yapıyor.
Zemin katta: Gelişimsel ve zihinsel sağlık engelleri olan sanatçılara destek veren kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Progressive Art Studio Collective (PASC), geleneksel letterpress baskı tekniklerini korumaya ve öğretmeye adanmış bir başka kar amacı gütmeyen kuruluş olan Signal-Return, bir galeri, butik, bira barı, kafe ve avlu bulunuyor.
Üst katta ise üç sanatçı stüdyosu ve müzik organizasyonu Assemble Sound yer alıyor. Site, farklı zamanlarda inşa edilmiş üç bağlı yapıdan oluşuyor. Orijinal kompleks, bakımsız bir durumdaydı — OMA, bu durumu avantaja çevirerek çatısı ve son duvarı eksik olan bir alanı 2.000 fit karelik (186 metrekare) açık hava topluluk avlusuna dönüştürdü. Avlu, birincil giriş noktası olarak hizmet veriyor ve tüm kiracılar için birden fazla cephe sağlıyor. Avlunun erişilebilir rampa boyunca uzanan alçak duvarları, gayriresmi oturma alanları sunuyor. OMA, orijinal binanın tuğla ve terracotta karolarına uyum sağlayan hafif kumlanmış terracotta renginde beton kullandı.
Kuzey binasında, kapı ve pencereler tuğla ile kapatılmış ve tahtalarla örtülmüş. Yenileme kapsamında, stüdyolar havalandırma sağlayan açılabilir pencerelere sahip; galeriler, sanat vitrini olarak işlev gören dışa taşan pencerelerle donatıldı; üretim alanları ise altı eski yük kapısını, üç yeni pencere ve iç-dış mekân bağlantısı sağlayan üç girişle değerlendirdi.
Güney binasında ise, beton bloklardan oluşan geniş ve sert bir yüzey daha büyük bir engel oluşturdu. OMA, yeni bir pencere kompozisyonu yerine sanatsal bir delik deseni oluşturmayı tercih etti. Stüdyo, “Düz duvarlara 1.353 delik açıldı ve bu delikler, piyasada bulunan silindirik cam bloklarla dolduruldu.” dedi. Işık ve hareket bu küçük deliklerden geçerek binayı gece parlayan bir fener haline dönüştürüyor (bu yüzden projenin adı LANTERN olarak belirlendi).
Orta binanın üzerindeki testere dişi çatı, binanın silüetine zarif bir dokunuş kattı. LANTERN, Detroit'in yaratıcı canlanmasını destekleyen ve şehri uluslararası sanat topluluğuna bağlayan bir sanat galerisi olan Library Street Collective için gerçekleştirilen bir projedir.