Dünyanın En Büyük İklimlendirilmiş Okuma Alanı
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Snøhetta'nın Pekin Şehir Kütüphanesi kapılarını halka açarak Pekin'in kültür sahnesine öğrenme ve bilgi paylaşımı için eşsiz bir alan kazandırdı. 2024'ün en çok beklenen projelerinden biri olan kütüphane, dünyanın en büyük iklimlendirilmiş okuma alanının yanı sıra şehirde canlı bir kültürel destinasyon yaratmayı amaçlayan çeşitli tesislere de sahip. Snøhetta, Pekin Şehir Kütüphanesi'ni 2018 yılında uluslararası bir yarışmayla kazandı ve proje yerel ortak ECADI ile birlikte tamamlandı.
Snøhetta, kütüphaneyi sadece bir kitap deposu olarak değil, daha ziyade bir öğrenme, kültür ve topluluk merkezi olarak görmüş. Mekanın tasarımı bu konsepti takip ederek konferanslar, sergiler, performanslar ve eski kitapların restorasyonu için alanları entegre ediyor. Proje, kütüphaneleri geçmişin bir tipolojisi olarak görmek yerine, 'kitaplar, insanlar ve ötesindeki doğal peyzaj arasında duygusal bir bağ' kurma potansiyellerini keşfetmek üzere yola çıkmış.
Pekin Şehir Kütüphanesi doğal peyzajı mimari ile harmanlıyor. Merkezinde, 16 metre yüksekliğindeki bir forum ziyaretçileri karşılıyor ve bina içindeki ana dolaşım arteri olarak hizmet veriyor. Kavisli basamaklı teraslarla çevrili forum, yakındaki Tonghui Nehri'nin manzarasını yansıtıyor. Teraslar, geniş alana bağlı kalırken dinlenmek, konuşmak veya okumak için gayri resmi bir alan olarak hizmet veriyor. Bu iç peyzaj, ginkgo ağaçlarından esinlenen ve yapraklar arasındaki küçük açıklıklardan gün ışığını içeri alan gölgelik benzeri bir çatının altında yer alıyor. Girişlerdeki gerçek ginkgo ağaçları doğal ambiyansı daha da güçlendiriyor ve Pekin'in mirasını okuma, performans ve peyzajın entegrasyonu yoluyla kutluyor.
“Kütüphanelerin dijital çağda ayakta kalmasını sağlayan ve şehre ve halka daha fazlasını geri vermek için yeni bir potansiyel barındıran şey, insanların kitaplara duyduğu sevgidir. Beden, zihin ve çevre arasındaki ilişkiyi yeniden yorumlayarak ekrandan uzakta okuma keyfini yeniden canlandırmak bizim elimizde. Kütüphaneler kalmak için buradalar. “ - Kjetil Trædal Thorsen, Snøhetta Kurucu Ortağı ve Partneri
Proje, binanın somutlaştırılmış ve operasyonel karbon ayak izini en aza indirecek teknolojileri bir araya getirerek iklim sorunlarını ele almaya çalışıyor. İmalat atıklarını azaltmak için rasyonelleştirilmiş bir yapısal ızgara ile modüler bileşenler kullanır. Çeşitlilik görünümü yaratmak için döndürülen ginkgo ağacı sütunları için tek bir modül kullanılmış. Sütunlar ayrıca aydınlatma, akustik kontrol ve yağmur suyu toplama dahil olmak üzere iklim kontrol teknolojileriyle donatılmış. Camlı açıklıklar güneşe göre ayarlanırken, çatıda yenilenebilir enerji üretimini sağlamak için entegre fotovoltaik elemanlar bulunuyor.
“Kütüphanelerin toplumda oynadığı rol ve insanların kütüphaneleri kullanma biçimleri büyük ölçüde değişmiştir. Artık kütüphanelerin sosyal etkileşime ve bilgi paylaşımına olanak tanıyan canlı topluluk alanları olarak işlev görmeleri gerekiyor. “ - Robert Greenwood, Snøhetta Ortağı ve Asya Pasifik Direktörü
Snøhetta ayrıca kısa bir süre önce, 2025 yılında açılması planlanan Çin'deki Şangay Büyük Opera Binası'nın inşaatının ilerleyişini gösteren görseller yayınladı. Uluslararası alanda tanınan ofisin, Kuzey Norveç'te inşaatı devam eden Čoarvemátta kültür ve eğitim tesisini de bu yıl bitmeden tamamlaması bekleniyor. Snøhetta, kültürel mekânlar açısından Suudi Arabistan'daki tarihi Diriyah bölgesine eklenecek yeni bir opera binasının yanı sıra Kuzey Carolina'daki Charlotte Mecklenburg Kütüphanesi'nin tasarımını da açıkladı.