Emlak Sektörü 2015 Yılında Yüzde 10-12 Büyür
2014’ün ilk 9 ayında yalnızca yabancılara 13 bin 611 adet konut satılması ve satışların bir önceki yıla oranla yüzde 80 artmasının ardından, 2015’de gayrimenkulün parlamaya devam edeceği, trendin bir kez daha yükselişe geçtiği bir yıl olması bekleniyor.
Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, 2015 yılında gayrimenkul sektörünün nabzının ağırlıklı olarak yine İstanbul’da atacağını belirterek; “İstanbul’da son dönem nüfus artışı ve göçlerin etkisiyle hane halkı sayısı 1.180.000 artış gösterdi. Türkiye nüfusunun yüzde 20’den fazlası İstanbul’da yaşıyor ve son dönemdeki yabancı akınını da hesaba katarsak gayrimenkul sektörünün nabzı ağırlıklı olarak yine burada atacak” dedi.
Alıcı Seçim Öncesini Fırsat Dönemi Olarak Değerlendiriyor
Türkiye’de yalnızca inşaat ve emlak üretiminde değil emlak geliştirmede de büyük bir ivme gösterdiğine dikkat çeken Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun şunları söyledi: “Türkiye 6 milyon konut, yaklaşık 8 milyon metrekare kiralanabilir AVM alanı ve 4 milyon metrekare ofis alanı üretimini başarıyla geliştirebildi. 2015 yılı Türkiye’de 2014’teki stokların hızla tüketildiği, yeni pazarların oluşturulduğu bir yıl olacak. İstanbul’da ise Kanal İstanbul, Üçüncü Köprü gibi birbiri ardına hızla ilerleyen projelerle dev yatırımların hayata geçirildiği bir yıl olacak. Haziran 2015’de yapılacak genel seçimler de sektörde bir belirsizliğe ve durağanlığa yol açmayacak. Çünkü Türkiye neredeyse tamamen tek ve kuvvetli bir çizgiyi benimsediği ve giderek daha fazla tek sesli olduğu için seçimler sektörün pozitif yükselişine bir handikap oluşturmuyor. Bilakis, alıcı kitle seçim sonrası yükselişten etkilenmemek için seçim öncesi dönemi bir fırsat dönemi olarak değerlendiriyor.”
2015 Ticari Gayrimenkulün Ve Turizm Yatırımlarının Öne Çıktığı Bir Yıl Olacak
Türkiye genelinde perakende pazarının büyüme hızına da değinen Hakan Erilkun şöyle devam etti: “Türkiye’de perakende pazarının büyüme hızı yüzde 8, AVM’lerde kiralanabilir toplam alan ise 7.54 milyon metrekare. Bunun 2.17 milyon metrekaresi İstanbul’a ait. Özellikle son 5 yıldır yabancıların AVM ve ticari gayrimenkul yatırımları en az yüzde 65 oranında artış gösteriyor. Araplar başta olmak üzere pek çok AVM yabancı gruplar tarafından satın alınıyor. Turizmde de benzer bir seyir var. Her yıl 10 milyon turist ağırlayan İstanbul’da 150.000’e yakın yatak ihtiyacı var. İstanbul’da halen 60 adet 5 yıldızlı otele ihtiyaç bulunuyor. Buradaki rantı gören pek çok yatırımcı özellikle havaalanı bölgesinde Basın Ekspress yolunda turizm imarlı kesimlere otel inşaatına başladı. Aynı bölgede Capital Tower gibi çok nitelikli ticari gayrimenkul, ofis projeleri inşa ediliyor. Bölgenin en köklü AVM’si olan Kuyumcukent de bu nedenle kuyum ağırlıklı AVM’den evlilik merkezi konseptine çevrildi. AVM’de atölye bloğunda doluluk oranı yüzde 100. Emlak sektörü 2015 yılında genel itibarıyla yüzde 10-12 oranında büyüyecek, bunda en büyük dilimi ticari/turistik projeler alacak.”