Esnek ve Fonksiyonel Tasarım: İzmir Satış Ofisi
Iglo Architects tarafından, İzmir’de uygulanacak olan karma kullanımlı bir yapı kompleksi için tasarlanan İzmir Satış Ofisi projesi, mevcut bir yapının dönüşüm hikayesini, esnek ve fonksiyonel tasarım anlayışını vurgulayan detaylarla ve sürdürülebilir, modern yaklaşımlarla ele alıyor…
Türkiye’nin birçok şehrinde ve yurtdışında, farklı fonksiyonlara ve kapsamlara sahip projeler üreten Iglo Architects tarafından, İzmir’in Bayraklı Sahili’nde uygulanacak olan karma kullanımlı bir proje için tasarlanan İzmir Satış Ofisi, eskiden fabrika olarak kullanılan atıl bir yapının çağdaş tasarım kriterleriyle dönüşümünü temel alıyor.
İzmir Satış Ofisi, mevcut yapının tanıdığı imkanlar dahilinde dönüştürülerek yeni, etkili ve bütüncül bir yaklaşımla, hem kendisinin, hem de uygulanacak olan içerisinde konut, alışveriş, ofis ve marina fonksiyonlarını barındıracak olan projenin kimliğini yansıtmayı hedefliyor.
Fonksiyonel ve Bütüncül Bir Tasarım Anlayışı
Iglo Architects, proje arazisinde, projeden kopuk bir noktada konumlanan ve sadece şantiye çalışma ofisi ya da satış-tanıtım ofisi olmak için çok büyük olan 3.000 m² alana sahip mevcut yapıyı ele alırken, yapıyı hem ilgili fonksiyonlara uygun hale getirmeye hem de bütüncül bir yaklaşımla kurgulamaya çabalamış. Ağırlıklı kısmı şantiye ofisleri olarak kullanılacak olan yapıda, dışarıdan gelen kullanıcıların şantiye ofisleri ile görsel bağı engellenerek, yapının ön kısmında yer alacak olan satış-tanıtım ofislerine yönlendirebilecek bir ortam yaratılmasına yönelik çözümlere gidilmiş. Bu çözümlerin beraberliğinde, kütlesi, cephesi, peyzajı ve çevre kurgusuyla kendi mimarisini var edebilen, hem kıyı şeridindeki manzaraya hâkim hem de şantiyenin rahatlıkla izlenebildiği ve projenin tanıtımına katkıda bulunabilen nitelikli bir tasarım ortaya konmuş.
Etkili peyzaj öğeleriyle kullanıcıyı içeri davet eden yapının giriş bölümünde, mevcut yapıdan kalan yetersiz tavan yüksekliğinin etkisini kırmak için aynalar kullanılmış ve bu aynalar, giriş holünde yer alan elektronik tanıtım panellerinin algısını ve etkisini güçlendirmiş. Mevcut yapıda yer alan iki kat yüksekliğindeki bölüme, projeye ait tanıtıcı maketin sergilendiği ve marina etkisine gönderme yapan tekne formlu bir platform, platform üzerinde de proje bilgilerinin yer aldığı görseller ve dokunmatik ekranlar kullanılarak, maket çevresinde iki boyutlu anlatımlar yer almış. Sergileme bölümü için giriş holünün kat yüksekliğinin birdenbire yükselmesi, mekânın sadece tavanı ve platformuyla bile dikkatleri üzerine çekerek sunumun etkisini kuvvetlendireceği düşünülmüş.
Bölgenin İklimiyle Şekillenen Konsept Tasarımı
Iglo Architects, dört mevsim sıcak veya ılıman bir şehir olan İzmir’de yer alacak olan satış ofisi için geliştirilebilecek konsepti, konumun iklim özelliklerinden faydalanarak da ortaya koymayı hedeflemiş. Mevcut yapının bir katı tamamen boşaltılarak oluşturulan açık alanlar için, esnek planlama avantajı kullanılarak, manzaraya doğru yerleştirilebilen örnek daireler oluşturma ve örnek dairelerden açık havaya çıkılan balkonlar fikri hayata geçmiş. Bu katın iklime uygun şeffaf etkisini kuvvetlendirmek için geniş olan ve bol gölge atan kat döşemesine statiğin izin verdiği noktalarda büyük yırtıklar açılarak ve bu yırtıkların altına da güneş ışığından faydalanabilecek ağaçlar konularak, mekanda gölgeyle ışık etkisi ve peyzajın birlikte yer aldığı bir sirkülasyon hacmi elde edilmiş. İzmir Satış Ofisi’nde birimler arasında oluşturulan yaya yolu, gelen kullanıcıları örnek dairelere ulaştırmanın yanı sıra, şantiye sürecinin ve deniz manzarasının izlenebileceği toplam iki balkona yönlendirmiş.
Bölgenin özelliği olan, denizden karaya doğru esen meltem rüzgârının, yapının bu katında içeri alınması sağlanarak ferah bir ortam yaratılmış ve bu doğal özellik gelen kullanıcının psikolojisini pozitif etkileyecek bir unsur olarak kullanılmış. Yapının cephesi oluşturulurken, yine bölgenin sıcak ve güneşli iklimi düşünülerek, çelik konsollarla uzatılan saçaklardan sarkan ve yapının çevresini yer yer dolaşan grid sistemle hem güneş kontrolü sağlanmış, hem de yarı geçirgen, yer yer duvar etkisi veren, yer yer de tamamen şeffaflaşan, dinamik bir cephe meydana gelmiş.
Iglo Architects, mevcut ve uzun yıllardır kullanılmayan bir yapının, en az yıkım işlemi uygulanarak dönüştürülmesiyle birlikte, yeniden işlevlendirilerek başka bir projeyi de yansıtması ve günümüze uygun şekilde kendini ortaya koyabilmesi adına, satış ofisi proje sürecinin nitelikli bir deneyim olduğunu vurguluyor.