Ev Sahipliği Oranı Düşüyor
Türkiye'deki yüksek enflasyon ve maliyet artışları, gayrimenkul fiyatlarını Avrupa şehirleriyle rekabet haline getirirken, konut pazarlama süreleri de uzuyor. Son verilere göre, Türkiye genelinde bir konutun satılma süresi bir yılda 60 günden 86 güne, İstanbul'da ise 61 günden 91 güne yükseldi. Bu süreçte konut kredilerindeki yüzde 4'lük artış, konut edinmeyi daha da zorlaştırıyor. Cornucopia Global Kurucu Ortağı Buse Tanıl Jeffery, "Yatırımcılar, Türkiye'de yeni konut almak yerine Avrupa ülkelerinde konut edinmeye yöneliyor." dedi.
Dünya genelinde uygun fiyatlı konut eksikliği, küresel konut krizini artırıyor. Dünya Bankası'nın 2025 tahminine göre, 1.6 milyar insan küresel konut sıkıntısından etkilenecek. Uluslararası Para Fonu'nun verilerine göre ise birçok ülkede konut fiyatları gelir artışlarından daha hızlı yükseliyor.
Ev sahipliği oranları düşerken, Türkiye'de konut piyasasına erişim giderek zorlaşıyor. TÜİK'in "Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri"ne göre, 2022'de ev sahipliği oranı bir önceki yıla göre 0.8 puan azalarak yüzde 56.7 oldu. Bu, 2002'den beri en düşük konut sahipliği oranı olarak kaydedildi.
Yüksek faiz oranları, enflasyon ve döviz kurları nedeniyle konut talebinde düşüş yaşanırken, Türkiye'nin geri dönüş süreleri kısalmış olsa da, yatırımcılar yüksek kira getirisi ve daha kısa amortisman süreleri nedeniyle İngiltere gibi ülkeleri tercih ediyor.
Cornucopia Global Kurucu Ortağı Buse Tanıl Jeffery, "İngiltere'deki projeler, Türkiye'deki eş değerleriyle aynı miktarda yatırım yapılması durumunda yüzde 65'in üzerinde kira getirisi sağlayabilir. Bu durum, Türkiye'deki yükselen konut fiyatları karşısında yurt dışındaki yatırımı daha cazip hale getiriyor. İngiltere'de ev sahibi olmak, düşük fiyatlar ve yüksek kira getirisi potansiyeli nedeniyle daha mantıklı görünüyor. İstanbul'da bir evin kendini amorti etmesi uzun yıllar alırken, İngiltere'de bu süre daha kısadır." şeklinde konuştu.
Türkiye'de 4.5 milyon TL'ye alınabilecek bir evin ortalama kira getirisi 15-16 bin TL civarında seyrederken, aynı fiyatla İngiltere'de alınacak bir evin kısa dönem kira getirisi daha yüksek olabiliyor. Jeffery, İngiltere'deki yasal düzenlemeler ve hukuki süreçlerin yatırımcı güvenini kazandığını ve talebi artırdığını belirtti.
Türk yatırımcılar arasındaki yoğun ilgi, İngiltere'nin sabit ve güvenilir bir pazar olmasından kaynaklanıyor. Jeffery, "Yatırımcılar için güven ve istikrar büyük önem taşır. İngiltere'nin tercih sebepleri arasında sterlinle kira getirisi elde etmek ve özellikle kuzey bölgesinde erişilebilir fiyatlarla konut sahibi olma imkanı etkilidir." şeklinde açıklama yaptı.