Exergy, Elektrik Üretiminde Kârlılık Sağlıyor
2009 yılında EXERGY jeotermal ve atık ısısından elektrik enerjisi üreten ileri bir teknoloji türbiniyle yenilenebilir enerji kaynakları için yeni bir potansiyel ve pazar yarattı. En önemli pazarı Türkiye olan EXERGY, Türk Malı türbiniyle kurulum ve işletme maliyetlerine ilave kâr sağlıyor.
Verimli ve çevre dostu sürdürülebilir enerjiye yönelik küresel talep hızlı bir büyüme dönemi içerisinde. Elektrik talebinin yüksek olduğu ve yenilenebilir kaynaklar ile enerji optimizasyonuna yatırımı teşvik eden bölge ve ülkelerde muazzam bir potansiyel bulunuyor.
Türkiye, sahip olduğu jeotermal kaynaklar sayesinde elektrik enerjisi üretiminde önümüzdeki yıllarda 2.000 MWe ila 4.500 MWe seviyesinde olduğu tahmin edilen potansiyele sahip bir ülke.
Doğal ve sanayide hazır bulunan nispeten düşük sayılabilecek ısı kaynaklarından üretilebilecek elektrik enerjisi için EXERGY’de özel bir teknoloji bulunuyor. İtalya kökenli EXERGY, yenilikçi Radyal Dışa Akış Türbini’ni içeren Organik Rankine Çevrimi Sistemleri’ni Türkiye pazarında satışa sundu.
Organik Rankine Çevrimi sistemleri, yenilenebilir kaynaklardan (jeotermal, biyokütle ve güneş) enerji üretimi ile motorlar ve endüstriyel süreçler gibi orta ve düşük sıcaklıktaki uygulamalar sonucu çıkan atık ısının geri kazanımında kullanılıyor. Isı kaynağını elektriğe dönüştüren bu sistem verimli ve esnek kullanım imkanına sahip olmakla birlikte kurulum ve bakımları da kolaydır. EXERGY’nin kendisine ait patentlere sahip Radyal Dışa Akış Türbinini (ROT) kullandığı ORC çözümü öncü bir teknolojik buluş. ORC pazarında kullanılan diğer türbinlerden farklı yapılandırması sayesinde ROT, ORC sistemindeki enerjiyi rakip teknolojilerden daha yüksek verimle dönüştürürken müşterinin kârlılığını da artırıyor.
EXERGY, ROT inovasyonunun hayata geçirilmesiyle birlikte geçen yıla oranla sağlam ve tutarlı bir büyüme sağlayarak ORC pazarında tanınmış bir lider ve ezber bozan bir şirket olmayı başardı. Ancak daha da ötesinde jeotermal uygulamalarda da Türkiye'nin bir numaralı ORC tedarikçisi oldu.
EXERGY, Türkiye'deki bu başarısının ardından 2014 yılının Temmuz ayında yüzde 100 iştirakli Türk şirketi EXERGY Turkey A.Ş.'yi kurdu. İzmir merkezli, 28 çalışanı olan bu fabrika, Radyal Dışa Akış Türbini’nin yerel imalatçısı olmakla birlikte bünyesinde yerel bir servis ekibi ve ekipmanlar barındırıyor. EXERGY, Türkiye pazarının ihtiyaçlarını daha iyi karşılarken aynı zamanda devlet destekli artırılmış elektrik fiyatlarıyla da müşterilerine daha yüksek kârlılık sağlıyor. Sertifikalı Türk Malı üreten ilk ORC tedarikçisi olarak EXERGY, jeotermal sektöründeki bir müşterisine daha şimdiden yüksek tarife garantisi teklif etmeyi başardı. Bu, müşterinin gelirlerinde yüzde 12'lik artışa karşılık gelen bir avantaj anlamına geliyor. Ayrıca ileri teknoloji sektöründeki doğrudan çalışanlar ve tedarikçilerle Türk ekonomisini daha da canlandıracak bir adım.
EXERGY CEO'su Claudio Spadacini, “EXERGY Türkiye, kuruluşundan bu yana yerel pazarda lider ve rekabetçi teknoloji sunmak için büyük gayret sarf ediyor. Farklı kriterleri kapsayan katı bir sertifikasyon prosedürünü tamamladık ve bugün devrim niteliğindeki teknolojimizi sertifikalı bir yerel üretimle sunabildiğimiz için gurur duyuyoruz. Mevcutta yerel pazara üretim yapan Türkiye'deki imalat tesisimizi gelecekte yakın pazarlara ihracat da yapan bir üretim üssü haline getirerek geliştirmeye devam etmeyi hedefliyoruz. Şu anda mevcut proje işleri kapsamında halihazırda 20 adet Türk Radyal Dışa Akış Türbini yapım aşamasında” diye konuştu.
Bugün EXERGY jeotermalde yaklaşık 280 MW ile Türkiye'nin en büyük, satılmış ve yapım aşamasındaki enerji üretim kapasitesine sahip. 2015 yılında en son imzalanan sözleşmeyle Bestepeler Enerji Üretim Ticaret A.Ş.'ye 24 MW'lik jeotermal çift çevrimli santrali kurulumu için anlaşma yapıldı. 2015 yılında dünya genelinde, değerleri 85 milyon doları aşan sözleşmeler imzalandı.