Exosteel Mother Nature, İtalya

MASK Architects , Sardinya'nın Orani kentinde Nivola Müzesi'nin ziyaretçi, turist ve sanatçıları için dünyanın ilk çelik 3D baskılı modüler ev yapısını tasarladı. Öznur Pınar Çer ve Danilo Petta, "Costantino Nivola" nın çalışmalarından esinlenerek, “La Madre” adlı heykelinden ilham aldıkları “Exosteel Mother Nature " modüler evleri tasarladılar. Proje, doğal ortamlarda modüler sistem geliştirmenin sürdürülebilir bir tasarımıdır. Bu proje aynı zamanda kadınlara adanmıştır. Orani’nin tarihinde de görüldüğü gibi, kadınların şehir içinde ve şehir için çabaları görünür bir şekilde ortada. Tasarımcılar modülleri kahramanlarımız olan anneler, Tabiat Ana’ya adadılar.

Exosteel Mother Nature, İtalya

Stüdyo, " EXOSTEEL " adını verdikleri yeni yapı tekniği çözümünü kullanarak, binanın tüm işlevsel unsurlarını destekleyen ve dağıtan çelik 3D baskılı dış iskelet inşaat sistemini kullanan dünyadaki ilk mimari ve tasarım stüdyosu. Ev, uzunluğunun üçte biri için zemine yerleştirilmiş içi boş bir merkezi sütun ve binanın üç katını destekleyen çeşitli organik dallardan oluşmaktadır. Her katta bir çevre çerçevesi, evin organik şeklini takip edecek şekilde modellenmiş panellerden oluşan cepheleri böler ve destekler.

Exosteel Mother Nature, İtalya

Geliştirmemizi yerleştirdiğimiz arazi, modüllerin yerleştirilmesi için farklı seviyeler sağlayacak kademeli bölümlere dönüştürülecek olan özensiz bir dağ yamacıdır. Doğal manzaralarla çevrili olarak, tasarımın doğa ile uyum içinde çalışarak kendi kendine sürdürülebilir olması hedeflendi. Sardunya rüzgarları ile biliniyor ve bazen rüzgâr çok kuvvetli olabiliyor. Rüzgarlar nedeniyle modülleri yönetmek ve aynı zamanda rüzgârın geçmesine izin verecek şekilde tasarım yapıldı. Her iki tarafta rüzgârın geçebileceği boşluklar yaratıldı.

Exosteel Mother Nature, İtalya

Kendi kendine sürdürülebilir olan her bina, kalkınma şebekesine enerji kaynakları da sağlayabilir. Her modül her zaman genişletilebilir ve esnek olacak şekilde tasarlandı, böylece her zaman her araziye uyup bütün ihtiyaçları karşılayabilecekler. Her bina, güneş ve rüzgârdan elde edilen tüm doğal enerjiyi sağlayacak bir enerji kulesiyle tasarlanmıştır. Enerji Kulesi, güneş enerjisini toplayacak güneş panelleri ile kaplanırken, merkezdeki enerji kulesinin tepesi de rüzgarla aynı anda 360 derece dönecek ve aynı zamanda rüzgâr türbini enerjisi üretecek. Modüllerdeki boşluklar, rüzgâr türbinlerine yönlendirilebilen kanalize rüzgâra izin verir. Kulenin tepesine akıllı kameralar ve yangın detektörleri gibi bazı teknolojik aletler de yerleştirilmiştir. Bu, sosyal güvenliğin sağlanması ve aynı zamanda doğal afetlere karşı güvenliğin sağlanması için düşünülmüştür. Merdivenler projeye dahil edilmedi, bunun yerine arazinin ve çevrenin doğal eğiminin kullanılması düşünüldü. Bu, farklı zemin seviyelerinde farklı katlara erişilebileceği, arazi boyunca farklı seviyelerde yer alan modüller tarafından desteklenir.

Exosteel Mother Nature, İtalya


Tüm sistemleri barındıran ana merkezli enerji kulesi çelik iskeletten inşa edilmiştir. Taşıyıcı çelik kirişler bu iskelet kolonuna bağlanarak, tamamen kendinden destekli bir çelik karkas metal yapısı oluşturuldu. Bu metal iskelet sayesinde karkasın kendine özgü dış yapısı oluşturuldu. Ana dış malzeme, mekânın izolasyonunu ve “Madre Heykeli " gibi beyaz taş estetik duygusunu bir araya getiren Effix tabanlı kompozit açık gri panellerdir.

Exosteel Mother Nature Proje Kesit

Proje Adı: Exosteel Mother Nature Modular Prefabricated Living Museum Houses

Mimarlık firması: MASK Architecture

Konum: Orani, Sardinya / İtalya

Baş mimar: Öznur Pınar Çer ve Danilo Petta

Yapılı alan: 127 m² (3.Kat)

Site alanı: 5000 m²

Tasarım yılı: 2021


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)