Fiber Çimento Cepheler
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Malzemelerin kullanımı ve birleşimi mimaride süregelen arayışlardır. Bu sadece inşaat olanaklarını genişletmekle kalmamış, aynı zamanda aynı malzemeyi kullanarak farklı şekiller ve estetikler yaratılmasına da olanak sağlamıştır. Bunun bir örneği, betonu oluşturan su ve agregaların karışımında temel bir unsur olan ve hem yük taşıyıcı hem de dekoratif unsurların yaratılmasına olanak tanıyan Portland çimentosudur. Buna paralel olarak, yenilikçi malzemelerin keşfedilmesinin bir sonucu olarak, 19. yüzyılın sonunda Portland çimentosu, mineral bazlı malzemeler ve selüloz liflerini bir araya getiren fiber çimento (Ludwig Hatschek tarafından icat edilmiştir) ortaya çıkmıştır.
Günümüzde, incelik, hafiflik, dayanıklılık ve esnek estetik gibi temel teknik nitelikleriyle öne çıkan fiber çimento, mobilyalardan cephe sistemlerine kadar tasarımla ilişkili çeşitli uygulamalarda öne çıkmıştır. Dokuları, yanmazlığı, yağmur direnci ve şekillendirilebilirliği nedeniyle dikkate değer ifadeleri benimsediği yer ikincisidir. Bu nedenle, fiber çimento kullanımını ele alan bir tasarım rehberi geliştirdik ve cephe tasarlarken malzeme, boyutlar, düzen, detaylar ve özel uygulamalarla ilgili olarak göz önünde bulundurulması gereken ilkeleri araştırdık.
Malzeme, Boyutlar ve Kalınlık
Equitone fiber çimento, Pictura gibi mat yüzeyli pürüzsüz yüzeylerden Lunara gibi dokulu seçeneklere ve hatta diğer alternatiflerin yanı sıra Linea gibi üç boyutlu şekillere sahip panellere kadar farklı dokular sunan çeşitli panellerden oluşur. Kalınlıklar, sisteme bağlı olarak 8 mm ila 12 mm arasında değişmektedir. Kullanılabilir maksimum boyutlar 1220 x 2500 mm ile 1250 x 3100 mm formatları arasında değişmektedir. Bu esneklik, cephenin çeşitli tasarım koşullarına ve ölçeklerine uyarlanmasını ve farklı boyutlara uyum sağlamasını mümkün kılmaktadır.
Düzen
Fiber çimento, cephenin tasarım önerisine göre çeşitli düzenlerde kesilebilir ve düzenlenebilir. Ayrıca, malzeme herhangi bir modülasyonda üretilebilir. Bununla birlikte, tasarım sırasında belirli modüller sistemin boyutlarını optimize eder ve fiber çimento kaplamanın döngüsel potansiyelini ortaya çıkarır. Örneğin, maksimum üretim uzunluklarının yarısından daha büyük boyutlar, bu kılavuzdaki grafiklerde gösterildiği gibi, tam uzunluktan yarım uzunluğa doğru olan mesafeye oranla giderek daha az ekonomik hale gelir. Gölgeli alanlar, standart bir levha boyutundan (1220 mm x 3050 mm levha baz alınarak) kesilen en az ekonomik modülleri göstermektedir.
Bağlantılar, Sabitlemeler ve Destek Çerçeveleri
Yerleşimin ardından, derzler, sabitlemeler ve destekleyici yapılar gibi hususlar cephenin tasarımıyla çok ilgilidir. Genellikle, paneller arasında minimum 8 mm ile maksimum 12 mm arasında değişen dört tip derz kullanılır. Tanımlanan derz tipleri arasında net bir boşluğa sahip açık derzler; bir panelin alt kısmının alt panelin üst kısmıyla örtüştüğü üst üste binen derzler; desenleri vurgulamak için derzler üzerinde etkileyici özellikler içeren örtülü derzler ve tam sızdırmazlık olmadan doğrudan hatları engellemek için panellerin arkasında bir profil kullanan bölmeli derzler yer alır.
Paneller ahşap, çelik ve diğer metal destek yapılarına, panelin ön yüzünden renk uyumlu başlıklarla sabitleme (UNI-vida ve UNI-perçin) veya arkasına sabitlenmiş bir alttan kesme ankrajı kullanan gizli bir sistem kullanılarak sabitlenebilir. Panellerin deseninin destek çerçevesinin düzenini etkileyeceğini, bunun da panellerin arkasındaki havalandırmayı etkileyeceğini, dolayısıyla modülasyonun optimizasyonunun yapının optimizasyonunu doğrudan etkileyeceğini göz önünde bulundurmak önemlidir. Genel olarak, nihai destek çerçevesi tasarımı, havanın cephenin arkasında dolaşması için tutarlı bir yol sağlamalı ve malzemelerin farklı hareketlerini hesaba katmalıdır.
Detaylar
Bir cephe tasarlarken ortaya çıkabilecek çeşitli koşulları ele alan fiber çimento paneller, diğerlerinin yanı sıra köşe kesişimleri, korkuluk detayları ve perde duvar detayları gibi birçok duruma uyarlanabilir. Bu detaylar ikili bir amaca hizmet eder: işlevsel olarak cepheyi su girişine karşı korur ve yeterli hava akışını sağlarken aynı zamanda dekoratif ve duyusal bir rol oynarlar. Bu bağlamda, panellerin kenarları için detaylar açık derzler içerebilir veya dekoratif bir döşeme profili ile sağlanabilir, böylece cephenin genel tasarımına estetik bir unsur eklenir.
Özel Uygulamalar
Fiber çimento yaygın olarak cephe kaplaması olarak kullanılsa da, bu malzemenin çok yönlülüğü, panellerle delikler, aşırı kesimler, yüzey kazıma ve hatta cephede eğrilikler elde etme gibi özel uygulamaların gerçekleştirilmesine olanak tanır. İkinci durumda, 8 mm'lik bir EQUITONE panelinin sabitlenebileceği minimum yarı çap 12,00 m'dir ve sabitleme destekleri en fazla her 40 cm'de birdir.
Ayrıca, mimarlar ve tasarımcılar Equitone'un servis ekibiyle birlikte çalışarak malzemeyi sadece çatı kaplamasında değil, Brise soleil gibi dekoratif bir unsur olarak ve hatta panjur uygulamalarında kullanmanın en uygun yollarını belirleyebilirler.
Birlikte ele alındığında, hem bu kılavuzda özetlenen ilkeler hem de cephe tasarımı için fiber çimentonun derinlemesine incelenmesi, bu malzemenin çağdaş mimariye katkıda bulunduğu benzersiz potansiyelin altını çizmektedir. Mimari tasarımın hem işlevsel hem de estetik yönlerine önemli ölçüde katkıda bulunan temel teknik niteliklere sahip çok yönlü bir çözüm haline gelmek üzere evrim geçirmiş ve adapte olmuştur.