Geleceğin Sürdürülebilir Yapı Malzemelerini Tanıtan Bir Sergi
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Danimarka'nın başkentindeki uluslararası sanat merkezi Copenhagen Contemporary'de gerçekleştirilen yeni deneysel grup sergisi Reset Materials - Towards Sustainable Architecture geleceğin yapı malzemelerini tanıtıyor. Sanat ve mimarinin buluştuğu noktada gerçekleşen sergi, on yenilikçi çalışma sayesinde mimarinin geleceğini araştırıyor ve bugün inşa etme şeklimize dair eleştirel bir yorum getiriyor. Reset Materials, Copenhagen Contemporary ve Danish Association of Architects arasındaki eşsiz bir iş birliği sonucunda ortaya çıkmış. Sergi, Kopenhag'ın 2023 Dünya Mimarlık Başkenti olarak seçilmesini kutluyor.
Reset Materials yeni yapıların inşasında biyojenik, yenilenebilir ve geri dönüştürülmüş malzemelerin olası uygulamalarını araştırıyor. Sergi çeşitli sorgulayıcı sorular soruyor: "Gelecekte yapılarımız mantarlardan, ısırgan otlarından ve geri dönüştürülmüş plastikten mi inşa edilecek? Ekin yetiştirir gibi tuğla yetiştirebilir miyiz? Sürdürülebilir malzemeler mimari güzellik ve değer anlayışımızı nasıl değiştirecek?"
Mimarlar, sanatçılar ve üreticilerden meydana gelen on disiplinlerarası ekip, karbon sonrası mimari vizyonlarını sergilemek için her biri belirli bir malzeme kategorisiyle çalıştı. Ekipler ve malzemeler şunlardır: ağaç, plastik, toprak, hempcrete, silikon, monoblok, saman, biyoçimento, miselyum ve ısırgan otu, kenevir, keten ve yılan otu. Her ekip kendi malzemelerinin estetik, yapıcı ve ekolojik olanaklarını denedi. Neticede bir dizi hissedilebilir parça duyuları harekete geçirmek için çalışıyor. Contemporary Copenhagen, "Yüzen sıkıştırılmış toprak panellerin sıcaklığı, geri dönüştürülmüş tıbbi malzemelerin canlı şeffaflığıyla buluşuyor. Bir yüzeye püskürtülen kenevir, kireç ve suyun sertliği, bir yılan otu koltuğunun yumuşaklığı ve silikon kaplı bir karonun pürüzsüz yansıtıcı yüzeyi ile buluşuyor." dedi.
Reset Materials'daki bir sunumda mimar Anders Lendager ve sanatçı Honey Biba Beckerlee tabiatta her yerde bulunan bir unsur olan silikonun elde edilmesinden kaynaklanan atıklarla deneyler yapıyor. Silikon elektronik devrelerin ve güneş pillerinin yapımında geniş çapta kullanılır ve bu süreçte çok büyük bir kısmı heba olur. Contemporary Copenhagen, "Lendager ve Beckerlee, seramik gibi yeni estetik anlatımlar oluşturmak için silikonun toz formunda nasıl kullanılabileceğini araştırıyor." dedi. "Maddenin sıkıştırılmış yapı blokları ve şaplar gibi inşaat alanındaki teknik zorlukları nasıl çözebileceğini düşünüyorlar." Bir başka sunumda mantar malzemesi miselyumun sürdürülebilir akustik çözümlerde kullanılma olasılığı araştırılmış.
İnşaat küresel CO2 ayak izinin neredeyse %40'ını teşkil ediyor ve bu insan faaliyeti iklimdeki acil durumu geniş ölçüde artırıyor. Malzemelerin üretimi ve atıkları ciddi etkenlerdir, inşaat için ihtiyaç duyulan malzemelerin nasıl temin edildiği ve kullanıldığına dair köklü bir değerlendirme yapılması gereklidir. Danish Association of Architects direktörü Lars Autrup, "Gelecekte de inşaat faaliyetlerine devam edebilmemiz için sürdürülebilirliği teşvik eden yeni malzemeler, geri dönüşüm ve yenilikçi mimari yaklaşımları denemeye öncelik vermemiz çok önemli." dedi.
Reset Materials Towards Sustainable Architecture 28 Eylül 2023 tarihine kadar Contemporary Copenhagen'da.