Geri Kazanılmış Atık ve Biyo Malzemelerden Yapılmış Yedi Alternatif Tuğla

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Genişletilmiş mantar, inşaat atıkları ve insan idrarı duvar ünitesinin somutlaşmış karbon ayak izini azaltmak için tasarlanan bu tuğla alternatifleri grubunda yer alıyor. Beton ve çelikten sonra tuğla inşaat malzemeleriyle ilişkili emisyonları azaltmayı uman mimarlar, tasarımcılar ve malzeme araştırmacıları için son odak noktası haline geldi. 

Bunun nedeni tuğlalar tipik olarak dünya çapında çıkarılması ve taşınması gereken sınırlı bir kaynak olan kilden yapılır ve genellikle fosil yakıtla çalışan fırınlarda 1.000 santigrat derecenin üzerindeki sıcaklıklarda pişirilmesidir. Bu enerji yoğun süreç yalnızca büyük miktarlarda sera gazı yaymakla kalmaz, aynı zamanda karbonmonoksit ve diğer zararlı hava kirleticilerini de üretir. Fırınlar özellikle Güney Asya'da sıkça halen kömürle yakılır.  

Bu sorunların üstesinden gelmek için tuğla üreticileri ve araştırmacılar yerel atık malzemelerin nasıl kullanılacağına giderek daha fazla bakıyor. Fırınlama ihtiyacını ortadan kaldırmak için geleneksel güneşte kurutma yöntemlerine geri dönmenin yanı sıra duvar birimleri oluştururlar.

MPH Architects'in mantar blokları, Bartlett Mimarlık Okulu, Bath Üniversitesi, Amorim UK ve Ty-Mawr

mantar blokları

Sterling Ödülü'ne aday gösterilen mantar evi inşa etmek için kullanılan bu yapı sistemi, harç veya yapıştırıcıya ihtiyaç duymadan Lego blokları gibi birbirine kenetlenen genişletilmiş mantar bloklarını istifler. Bu tuğla malzemenin kaynaklandığı mantar meşeleri tarafından tutulan büyük miktarlarda karbon nedeniyle karbon negatif olma potansiyeline sahip olmanın yanı sıra kolayca sökülebilen, geri dönüştürülebilen ve yeniden kullanılabilen yapılar oluşturmak için kullanılabileceği anlamına gelir. Londra mimarlık firması MPH Architects 2014'ten beri çeşitli araştırma enstitüleri ile iş birliği içinde sistem üzerinde çalışıyor. Şimdi sistemi kendi kendine inşa edilen bir mantar yapım kitine dönüştürmeyi umuyor.

Kenoteq'tan K-Briq 

K-Briq

Üretici Kenoteq'e göre K-Briq, yüzde 90 oranında şu anda piyasada bulunan "tüm tuğlalar arasında en yüksek geri dönüştürülmüş içeriği" sunuyor. Tuğlanın 2022 Dezeen Ödülleri'nde yılın sürdürülebilir tasarımı olarak taçlandırılmasına öncülük ediyor. Tuğlanın pişmesi gerekmediğinden üretiminde geleneksel bir tuğlaya göre yüzde 90 daha az enerji gerektirir. Sonuçta üretimi sırasında karbon emisyonunun onda birinden daha azını yayar. Bu listedeki tüm tuğla alternatifleri arasında K-Briq ticarileştirmeye en yakın olanıdır. Ancak uzun süreli kürleşme süreci, daha önce hızlı geri dönüş projeleri için sorunlara yol açmıştı. Güney Afrika stüdyosu Counterspace ile uzun hazırlık süreleri nedeniyle K-Briqs'i 2021 Serpentine Pavilion'a entegre etme planlarından vazgeçmek zorunda kaldı.

Ellie Birkhead Tarafından Yereli İnşa Etmek

yerel atıklar

Design Academy Eindhoven mezunu Ellie Burkhead'in bu öğrenci projesi, yanmamış kil tuğlaları güçlendirmek için kuaförden alınan saç, ahırdan at gübresi ve bir çiftlikten yün gibi yerel atıkları kullanıyor. Sonuç Birkhead'in atıkları daha döngüsel bir şekilde yönetmeye ve "yerel endüstri için bir gelecek oluşturmaya" yardımcı olabileceğini öne sürdüğü bölgeye özgü farklı tuğlalardır.

Gent Atık Tuğlası Carmody Groarke, TRANS Architectuur Stedenbouw, Local Works Studio ve BC Materials'dan

Gent Atık Tuğlası

Ghent Tasarım Müzesi'nin yeni kanadını tasarlamak için mimarlık firması Carmody Groarke ve TRANS Architectuur Stedenbouw, yıkım betonu ve cam gibi yerel atıkları yanmamış düşük karbonlu tuğlalara dönüştürmek için malzeme araştırmacılarıyla birlikte çalıştı. Bu malzeme tipik bir Belçika kil tuğlasının karbon içeriğinin üçte birini içerir, atölyeler aracılığıyla halka açılan basit bir süreçte üretilir ve yerel halkı müzenin inşasına katkıda bulunmaya teşvik eder.

Carmody Groarke "Tuğlalar diğer kentsel ortamlarda kolayca kopyalanabilecek, temiz ve basit bir üretim süreci kullanılarak Gent'teki eski alanda üretilecek. Ortaya çıkan emisyon, yan ürün veya atık yoktur." dedi. 

Hindistan Tasarım ve İnovasyon Okulu'ndan Yeşil Kömür Tuğlaları

Yeşil Kömür Tuğlaları

Mumbai'deki Hindistan Tasarım ve İnovasyon Okulu'ndan alınan bu beton tuğlalar hava cepleri oluşturan ve üretim süreçlerinde ihtiyaç duyulan çimento miktarını azaltmaya yardımcı olan toprak, odun kömürü ve lif kabağı lifleri ile zenginleştirilmiş. Araştırmacılar ortaya çıkan yapı taşlarının normal tuğlalardan 20 kata kadar daha gözenekli olduğunu ve şehirlerimizde bitkiler ve böcekler için alan yaratarak biyoçeşitliliği desteklediğini iddia ediyor.

The Living'den Miselyum Tuğla

Miselyum Tuğla

Miselyumu mimari ölçekte kullanmaya yönelik ilk deneylerden biri 2014 yılında New York stüdyosu The Living mantarların kök benzeri yapısından yetiştirilen tuğlaları kullanarak MoMA PS1 Pavilion'u inşa etti. Biyo malzeme şirketi Ecovative öncülüğünü yaptığı bir sürece dayanarak, tarımdan elde edilen atık mısır saplarının bir kalıbın içine yerleştirilmesini ve miselyumun bu agreganın etrafında büyümesini sağlayarak tuğlayı etkili bir şekilde çimentolamayı içeriyordu. Miselyum ayrıca biyolojik olarak parçalanabilen ancak karbonun tutulmasına yardımcı olan binaları yalıtmak ve yangına dayanıklı hale getirmek için giderek daha fazla araştırılıyor. 

Suzanne Lambert Tarafından İdrar Biyo Tuğlaları

İdrar Biyo Tuğlaları

Cape Town Üniversitesi araştırmacısı Suzanne Lambert'in bu deneysel projesi insan idrarını, kumu ve bakterileri tuğlalara dönüştürüyor. Bakteri idrardaki üreyi parçalayan kimyasal bir reaksiyonu tetiklerken, çimentonun ana bileşeni olan kalsiyum karbonatı deniz kabuklarının oluşmasına çok benzer şekilde üretir. Lambert "Küçük bakterilerin çimentoyu yapmasına ne kadar uzun süre izin verirseniz ürün o kadar güçlü olacaktır." dedi.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)