Gıda Atıklarından Yapılan Yenilenebilir Çimento
Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Tokyo Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, her türlü gıda atığını inşaat için yenilebilir çimentoya dönüştürebilen yeni bir teknoloji geliştirdi. Bu teknoloji sıradan betonun dört katı çekme dayanımına sahiptir.
Bu girişim küresel ısınmayı azaltma arzusundan doğdu. Çöpe atılan yiyeceklerin çoğu ayrışırken atmosfere metan gazı salarak küresel ısınmaya katkıda bulunur. Aynı zamanda çimento üretimi küresel karbon ayak izine %8'e kadar katkıda bulunuyor. Endüstri Bilimi Doçenti Yuya Sakai, çimento üretiminde kullanılabilecek sürdürülebilir malzemeler bulmak için araştırma yapmaya cesaret etti.
İlk başta Sakai, ahşap parçacıklarını ısı sıkıştırmasına tabi tutarak beton yapmanın bir yolunu geliştirdi. İşlem üç aşamadan oluşuyordu; kurutma, toz haline getirme ve sıkıştırma. Amazon'dan satın alınabilecek basit mikserler ve kompresörler kullandı. Daha sonra Sakai, öğrencisi Kota Machida ile aynı yaklaşımı yemek atıklarıyla denedi.
İlk denemelerinde gıda atık çimentosunu yeterince germek için plastik kullanmak zorunda kaldılar. Ancak aylarca süren deneme yanılma sonrasında, yalnızca işlemde kullanılan sıcaklık ve basıncı ayarlayarak saf gıda atığı çimentosu elde ettiler.
Araştırmacılar şimdiye kadar çay yapraklarından, portakal ve soğan kabuklarından, kahve telvelerinden, Çin lahanasından ve bazen de beslenme çantalarından kalan artıklardan başarılı bir şekilde çimento yaptı. Ayrıca ürünlerinin tatlarını ayarlayıp farklı renkler verebilmişler.
Sakai çimentonun tahliye amaçlı geçici konutlar inşa etmeye yardımcı olabileceğini ve malzemelerin tükenmesi durumunda gıdaya dönüştürülebileceğini söylüyor. "Örneğin tahliye edilenlere yiyecek teslim edilemiyorsa gıda çimentosundan yapılmış derme çatma yatakları kullanabilirler." dedi.
Çimentoyu su geçirmez yapmak için Japon verniği ile kaplanabilir. Araştırmacılar kemirgenler tarafından onun yenmesini korumanın bir yolu olarak önerdi. Kabul edilirse çimento artan küresel atık yükünü azaltmada etkili olabilir. Machida "Son umudumuz bu çimentonun çevresel etkileri daha kötü olan plastik ve çimento ürünlerinin yerini almasıdır." dedi.