​Güneş Pillerinde Verimliliği Artırma Çalışmalarında Rekor Seviye

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu tarafından güneş pillerinde verimliliği artırmak amacıyla gerçekleştirilen çalışmalarda rekor seviyeye ulaşıldı. Piyasada bulunan güneş hücreleri, yapılarına göre genellikle %5 ile %30 arasında verimlilikle çalışırken, Doç. Dr. Cumali Sabah’ın koordinatörlüğünde iki yıldır süren çalışmalar sonucunda yüzde 30 seviyeleri aşıldı. İleriki aşamalarda, çalışmaları geliştirip yeni sürümler çıkarmayı da hedeflediklerini belirten Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cumali Sabah, “Çalışmalarımız kesintisiz devam ederse, güneş enerjisinden elektrik üretimi, yeni nesil güneş hücreleri ile birlikte daha ciddi rakamlara ulaşabilecek” dedi.


ÇALIŞMA DÜNYANIN EN SAYGIN DERGİLERİNDE YAYINLANDI

Güneş hücrelerinde ışığı emerek hapseden malzemenin genelde yarı-iletken malzemeden oluştuğunu belirten Doç. Dr. Cumali Sabah, yaptıkları çalışmalarda bu malzemenin yerine geçebilecek bir yapı oluşturarak verimi artırmayı hedeflediklerini söyledi. Doç. Sabah, yüksek lisans öğrencileri ile birlikte yaptıkları araştırmalarda yeni bir soğurucu yapısı kullanarak ışığın olabildiğince yüksek verimlilikte emilimini sağlayarak bir rekora imza attıklarını ve iki yıl süren çalışmaları sonucunda maksimum verim olan %30 seviyelerini aştıklarını kaydetti.

Doç. Dr. Cumali Sabah’ın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen çalışmalar, dünyanın en saygın dergilerinden “Waves in Random and Complex Media” ve “Vacuum”da yayınlandı.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)